Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας ΕΦΥΓΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ


Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 - 1945
“ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”

ΨΗΦΙΣΜΑ.....


Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, ο Μανώλης Γλέζος.
Ο Μανώλης έγραψε μοναδική ιστορία με τη ζωή του.
Φώτισε την κατοχική νύχτα της 30ης προς 31η Μαίου κατεβάζοντας τη ναζιστική σημαία και ανεβάζοντας την ελληνική στο βράχο της Ακρόπολης.
Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, γνώρισε συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, βασανιστήρια.
Παρέμεινε ακατάβλητος.
Είχε ζωντανή τη μνήμη και ένιωθε πάντα την ευθύνη απέναντι στους συντρόφους και συναγωνιστές του. «Όποιος από μας γλυτώσει να ζήσει και για τους άλλους, λέγαμε στις φυλακές και τις εξορίες». Έτσι μας έλεγε και έτσι ζούσε.
Παντοτινός υπερασπιστής των αξιών της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Πνεύμα ανυπότακτο, ανήσυχο, δημιουργικό.
Ιδρυτικό μέλος και συμπαραστάτης του «Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 -1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”», ανέδειξε και αγωνίστηκε για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων μέσα από τις γραμμές του Δικτύου, αλλά και του «Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία, στα παιδιά και τα εγγόνια του.
Στις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της πατρίδας μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020, ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας.
Με την άρση των απαγορεύσεων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου θα αποφασίσει περισσότερα για τον ΕΛΛΗΝΑ της αντίστασης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της δημοκρατίας.
Μαρτυρικά Καλάβρυτα, 30 Μαρτίου 2020
Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 - 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”»

1 σχόλιο:

  1. Aναφερόμενος στον άνθρωπο που μαζί με τον Σάντα κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη..."...
    Ο εκλεκτός κύριος που λέγεται Σιμόπουλος και είναι βουλευτής της ΝΔ ,θεώρησε λοιπόν τον εαυτό του αρκετά επαρκή ώστε να μιλήσει για τον Μανώλη Γλέζο. Μάλιστα τόσο επαρκή ώστε να κάνει...
    και αποτίμηση της ζωής του Γλέζου.

    Ανάμεσα στα άλλα ο εκλεκτός κύριος είπε:

    -"Σε όλη του τη ζωή - ο Γλέζος - ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας, με μάχες για δεκαετίες εναντίον της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας".
    - "...δεν χρειάζεται όσοι από εμάς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας να «εξαγνίζουμε» όσους ήταν στην αντίθετη πλευρά της..."
    - "Αντιμετωπίζω (...) με μεγάλο σκεπτικισμό οποιαδήποτε «άφεση πολιτικών αμαρτιών» που δίνει λάθος μηνύματα, κυρίως, στη νεολαία".
    "Αυτή η εμπαθής ασημότης ομίλησε για την "λάθος πλευρά της ιστορίας" και για "λάθος μήνυμα" προς τη νεολαία αναφερόμενος στον άνθρωπο που μαζί με τον Σάντα κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη,χωρίς να σκεφτεί ότι όταν αυτός θα εγκαταλείψει με «τας κεκανονισμένας τιμάς» τη ζωή, ύστερα από λίγο δε θα τον θυμούνται ούτε οι στενότεροι συγγενείς του, ενώ τον Γλέζο δε θα τον ξεχάσουν ούτε οι φίλοι του ούτε οι εχθροί του

    ΑπάντησηΔιαγραφή