Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης


Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, ....


αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Σήμερα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα και όχι ευχολόγια. Πραγματικό μέτρο ανακούφισης είναι να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αποκλειστούν από τη χρήση των ευνοϊκών -για τις επιχειρήσεις- κυβερνητικών μέτρων. Ενώ η κυβέρνηση επικαλείται "συνθήκες πολέμου" όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη δωρεάν διανομή του αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, αλλά ούτε καν προχωρά στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα. Από τα μέτρα της κυβέρνησης απουσιάζουν το πάγωμα οφειλών για τράπεζες και δάνεια, που πρέπει να ισχύσει για όλους και όχι μόνο για τους λεγόμενους συνεπείς δανειολήπτες. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, που αποφάσισε το Eurogroup, θα φορτωθούν πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών. 
Ταυτόχρονα, η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και η κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, γεννά  μεγάλες ανησυχίες και εκφράζουμε την αντίθεση μας.  
Η ανησυχία μας είναι  ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για καταπάτηση λαϊκών δικαιωμάτων και η επιδημία αποτελεί μόνο το πρόσχημα.
Το μέτρο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί κατά των διεκδικήσεων των εργαζομένων  και των σωματείων π.χ στο χώρο της Υγείας, αλλά και εκεί όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει, αξιοποιώντας τον κορονοϊό, απολύει, καταπατά εργασιακά δικαιώματα ή δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Εξάλλου, η «συνάθροιση» άνω των δέκα ανθρώπων πρακτικά συμβαίνει έξω από τα σούπερ μάρκετ, στην ουρά για μια εξέταση στο νοσοκομείο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο κόσμος συνωστίζεται κυριολεκτικά για να πάει και να έρθει από τη δουλειά του. Κάθε σκέψη, λοιπόν, της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να φιμώσει το στόμα του λαού και των εργαζομένων δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Η προστασία της δημόσιας υγείας, της ζωής του λαού μας θέλει τώρα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει βρεθεί σε διάλυση με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, γιατί έκλεισαν νοσοκομεία, έκλεισαν Κέντρα Υγείας, δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, έχουν μείνει κλειστές εκατοντάδες ΜΕΘ στην Ελλάδα, από τις λίγες που υπάρχουν, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον για άλλες επιδημίες απλές, την εποχική γρίπη, 3.000 ΜΕΘ για παράδειγμα και δεν υπάρχουν ούτε  550.
Η προστασία της υγείας και της  ζωής του λαού της Εύβοιας και της Στερεάς απαιτεί άμεσες  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο της Χαλκίδας,  Λαμίας,  Λιβαδειάς, Θήβας, Άμφισσας, Καρπενησίου και ουσιαστική στήριξη των Κέντρων Υγείας, διάθεση των κατάλληλων μέσων και εξοπλισμού στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.  

1 σχόλιο:

  1. Πέρασε στα ψιλά το μέτρο της αναστολής του επαναπροδιορισμου των αντικειμενικών αξιών για τον ΕΝΦΙΑ.Βέβαια η ζήτηση έχει πέσει όποτε δεν μας συμφέρει η πτώση των τιμών
    Θα γίνει του χρόνου με καλύτερες συνθήκες. Οι μάσκες μια μια πέφτουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή