Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ευαισθητοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ενημέρωση ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά.

Συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.....

Η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε η προσπάθεια αφύπνισης και ενημέρωσης που καταβάλλεται να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική αναδείχθηκε μέσα από την ετήσια συνάντηση του Συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 6/11/2019, στην Αθήνα. 
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά δεν είναι ένα θέμα τεχνικό αλλά βαθιά κοινωνικό καθώς αφορά πλέον στον τρόπο ζωής τους και απαιτείται συντονισμένη δράση ενημέρωσης όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών. 


Τη συνεδρίαση άνοιξε με την ομιλία της η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Παρασκευή Φραγκοπούλου η οποία ανέλυσε τις δραστηριότητες του κέντρου και τις πολύπλευρες προσπάθειες που καταβάλλονται για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Παρουσίασε την υπάρχουσα κατάσταση έτσι όπως αποτυπώθηκε μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το κέντρο σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε δείγμα 14.000 μαθητών και ενθάρρυνε τους εμπλεκόμενους  φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 11 Φεβρουαρίου 2020. 

Στο ρόλο του ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών) στην αφύπνιση και εκπαίδευση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο συντονιστής έργου του ENISA για την κυβερνοασφάλεια, κ. Βαγγέλης Σταυρόπουλος. Αναφέρθηκε στην καμπάνια για το μήνα κυβερνοασφάλειας που έχει καθιερώσει ο οργανισμός κάθε Οκτώβριο σε παγκόσμιο επίπεδο και στα επιτυχή αποτελέσματά της από χρόνο σε χρόνο. 


Η υπεύθυνη επικοινωνίας της SafeLine, της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, κ. Μελτίνη Χριστοδουλάκη ενημέρωσε για το ρόλο των γραμμών σε εθνικό, Ευρωπαϊκό καθώς και παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και 20 χρόνια για την απομάκρυνση από τον κυβερνοχώρο εικόνων και βίντεο παιδικής κακοποίησης ο οργανισμός INHOPE (μέλος του οποίου είναι και η SafeLine από το 2005).  




Ο υπεύθυνος eSafety Label του Πανελλήνιου σχολικού δικτύου κ. Άρης Λούβρης κατά την ομιλία του ανέλυσε τις δράσεις που γίνονται στα σχολεία και επεσήμανε ότι ήδη 500 σχολεία έχουν λάβει την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Παρουσίασε το ενημερωτικό υλικό που μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα και ενθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς να θέσουν ως προτεραιότητα το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ' αυτήν πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου