Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Κορυφαίο θέμα η ΔΕΥΑ για τη νέα Αρχή του Δήμου Δελφών


Αντιπαράθεση για το αν η εταιρεία είναι βιώσιμη απερχόμενων κι επερχόμενων, 
παράπονα για τη λειτουργία της από δημότες, 
καθώς και κριτική για μη καταμέτρηση στα υδρόμετρα και για τη μη αποστολή λογαριασμών έως και σε βάθος τριών χρόνων......

«Η λειτουργία της ΔΕΥΑ θα συνεχιστεί κανονικά και θα υποστηριχθεί, μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται, τον προγραμματισμό της, την οικονομική της βιωσιμότητα, και μετά θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του νέου Δημάρχου Δελφών στο σώμα των προγραμματικών του δεσμεύσεων κατά την προεκλογική περίοδο της Άνοιξης, με τις οποίες διεκδίκησε και έλαβε την ψήφο των δημοτών για την επόμενη μέρα στα αυτοδιοικητικά πράγματα του πρώτου βαθμού της Παρνασσίδας.
Ο Παναγιώτης Ταγκαλής είναι προφανές πως είχε διαλέξει να μην δεσμευθεί με σαφήνεια αναφορικά με τύχη της νεοπαγούς εταιρείας, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και στενοί του συνεργάτες, όπως ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος που θα αναλάβει την προεδρία της, αμφισβητούν με βάση τα έως τώρα δεδομένα την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, η οποία αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες του νομού. Παράλληλα, το αντικείμενό της έχει ευθεία αναφορά στην καρδιά της λειτουργίας ενός δήμου, αφού διαχειρίζεται τα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, τομείς με καταλυτική σημασία στην εύρυθμη λειτουργία του αφ ενός και πεδίο άμεσου ενδιαφέροντος των δημοτών από την άλλη.
Ήδη κατά τον χειμώνα που πέρασε άμεσα και έμμεσα στελέχη της τότε μείζονος μειοψηφίας αλλά και ο ίδιος ο επικεφαλής της ασκούσαν κριτική προς την δημοτική Αρχή γιατί μετέθετε διαρκώς την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής για την ύδρευση και την αποχέτευση, επιλογή την οποία απέδιδαν σε σίγουρο προεκλογικό κόστος που ήθελε να αποφύγει ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος. Σε σχετική ανακοίνωσή του προεκλογικά (στις 24 Απριλίου) ο Π. Ταγκαλής διατυπώνει την μομφή πως η δημοτική Αρχή δεν εισήγαγε στο Σώμα την μελέτη για την εταιρεία, γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος, η μελέτη αυτή επισημαίνει πως «τα οργανικά έσοδα της ΔΕΥΑ Δελφών δεν καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα» και πως το παθητικό της είναι περί τα 900.000 ευρώ, τη στιγμή που στελέχη της νέας Αρχής διατυπώνουν θέσεις πως το πιθανότερο είναι το έλλειμμα να είναι αρκετά μεγαλύτερο. «Οι αναφορές μου σε όλα τα παραπάνω βασίζονται σε επίσημα στοιχεία που μας χορηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες του Δήμου και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν προσωπικές απόψεις», κατέληγε στην εν λόγω ανακοίνωση ο υποψήφιος τότε και σήμερα νέος Δήμαρχος Δελφών. Παρά την έκβαση της εκλογικής μάχης, εν τούτοις, το θέμα δεν έφυγε από το προσκήνιο.
Σε δική του ανακοίνωση, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος σημειώνει: «Σε απάντηση διαφόρων ανώνυμων δημοσιευμάτων και γενικότερων παραφιλολογιών, που άλλοτε αποσπασματικά και άλλοτε οργανωμένα διακινούνται το τελευταίο διάστημα, θα θέλαμε υπεύθυνα και για μια ακόμη φορά να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου μας αποτελεί έναν απολύτως «υγιή» οικονομικά Οργανισμό» και συμπληρώνει ότι η εταιρεία κατά το ενάμιση έτος της λειτουργίας της οργάνωσε και εξορθολόγισε αρκετές από τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης πετυχαίνοντας την έγκαιρη και έγκυρη πλέον καταγραφή των καταναλώσεων ύδατος χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό σύγχρονα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Δελφών αναφέρει πως η εταιρεία διακρίνεται πια για ομαλή εισπραξιμότητα και δηλώνει πως, εν αναμονή του ισολογισμού του 2018, ότι το ταμείο της εταιρείας είναι θετικό αποκρούοντας κατ επέκταση τις θέσεις περί ελλειμματικότητας της επιχείρησης. Στην τοποθέτηση αυτή του Δημάρχου Δελφών από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής αντιτείνουν πως ο ισολογισμός της εταιρείας είναι πλασματικά θετικός, καθώς πολλές από τις οικονομικές υποχρεώσεις της το 2018 καλύφθηκαν από κονδύλια του Δήμου Δελφών, όπως ενδεικτικά η ΔΕΗ (600.000 ευρώ το σχετικό κόστος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους), μισθοδοσία των υπαλλήλων κ.α., κατά τη διαδικασία δηλαδή της μετάβασης από το ένα νομικό πρόσωπο στο άλλο. Παράλληλα, θεωρούν ότι η πραγματική εικόνα θα φανεί με τον ισολογισμό του τρέχοντος έτους, όταν και η ΔΕΥΑ θα έχει η ίδια επωμιστεί τα βάρη εκείνα τα οποία κατά το 2018 καλύφθηκαν από τον δήμο.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις αυτές, ο τωρινός επικεφαλής της δημοτικής Αρχής επισημαίνει: «Οι όποιες οικονομικές διαφορές έχουν αναφερθεί μεταξύ της ΔΕΥΑ και του Δήμου αφορούν αποκλειστικά στο πρώτο διάστημα λειτουργίας της Επιχείρησης, όπου δεν υπήρχε η απαραίτητη ρευστότητα της πρώτης και ήταν αναγκαία η λήψη της συγκεκριμένης εσωτερικής ρύθμισης μεταξύ των δύο νομικών προσώπων, όπου το ένα αποτελεί συνέχεια του άλλου και σε κάθε περίπτωση αναπόσπαστο τμήμα του. Ενημερωτικά, το εν λόγω ποσό αφορά στην απόδοση οφειλών.
 Η διαχείριση τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και του αντικειμένου της βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας κάθε δημοτικού φορέα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για το διάστημα 01 Φεβρουαρίου έως 31 Οκτωβρίου 2018 και είναι της τάξεως των 400.000,00€. Η οικονομική αυτή ενίσχυση της Επιχείρησης έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ήταν αυτονόητη έως την πλήρη αυτάρκεια και αυτονομία της. Έχουν ληφθεί, άλλωστε, οι σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών και Διοικητικό Συμβούλιο ΔΕΥΑ) που περιγράφουν επακριβώς τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα τελεσφορήσει με την ολοκλήρωση της απογραφής και τη μεταφορά των Παγίων στη νεοσύστατη επιχείρηση».
Επιπλέον, υπογραμμίζει την καλή λειτουργία της εταιρείας καθώς «όλο αυτό το διάστημα, η Επιχείρηση έχει καταφέρει να δώσει άμεσα λύσεις σε καθημερινά ή/και χρόνια προβλήματα που ανακύπτουν, έχοντας οργανώσει και εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες της», προσθέτοντας πως έχει εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα σημαντικά έργα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της (ΕΕΛ Άμφισσας, Διυλιστήριο, Τηλεμετρία Δικτύου).
Ωστόσο, την καλή αυτή λειτουργία της ΔΕΥΑ αμφισβητούν πολίτες από διάφορες περιοχές του δήμου.
Πριν από ελάχιστες μέρες κάτοικος της παραλιακής περιοχής Βάλτος στη Δεσφίνα διαμαρτυρήθηκε με οξύ πολιτικά τρόπο, στον αθηναϊκό τύπο μάλιστα -σας ενημερώσαμε σχετικά στην χθεσινή μας έκδοση- πως στο συγκεκριμένο οικισμό τις τελευταίες είκοσι μέρες δεν υπάρχει «σταγόνα νερού» προσθέτοντας πως η ΔΕΥΑ κωφεύει στις διαμαρτυρίες των κατοίκων μέσω παραπειστικών δικαιολογιών.
Στην βορειοανατολική πλευρά του δήμου, στην Δ.Ε. Παρνασσού το ιστολόγιο polydrosos parnassou εξέφρασε, κι εκείνο με έντονα επικριτικό ύφος προς την σημερινή Δημοτική Αρχή, την ανησυχία των κατοίκων των χωριών της περιοχής, σημειώνοντας σε δημοσίευμά του: «Αν και οι υποσχέσεις από την απερχόμενη Δημοτική αρχή για επιστροφή στην κανονικότητα, ήταν συχνές, έως και σήμερα οι κάτοικοι της ΔΕ Παρνασσού (Πολύδροσος, Επτάλοφος και Λιλαία), κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με το τι λογαριασμοί θα τους ξημερώσουν στην ύδρευση. Ο τελευταίος λογαριασμός που ήλθε στους κατοίκους ήταν του Α ́ εξαμήνου του 2015. Σε Πολύδροσο και Λιλαία εκκρεμούν ακόμη και τα πάγια του 2017, 2018 και 2019. Στην Επτάλοφο του 2018 και 2019. Μετρήσεις στα ρολόγια έχουν να πραγματοποιηθούν από το Β ́ εξάμηνο του 2015.
Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα προσβάλλουν τέτοιες αποφάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες. Απομένει λοιπόν η λύση της πολιτικής απόφασης από την νέα δημοτική αρχή».
Ανάλογη τοποθέτηση είχε διατυπώσει προς την δημοτική Αρχή στην προεκλογική ανακοίνωσή του (24 Απριλίου) ο Π. Ταγκαλής, την οποία μνημονεύσαμε και πριν: «Υπάρχουν Τοπικές Κοινότητες στο Δήμο μας, όπου έχει να γίνει καταμέτρηση στα υδρόμετρα από το έτος 2014! Με αυτή την αδιαφορία του Δήμου και του Δημάρχου, ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α, οι Πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτες υπερβάσεις», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Όπως και να έχει η κατάσταση, σε όποια πλευρά και να βρίσκεται η αλήθεια, το βέβαιο είναι πως η υπόθεση της ΔΕΥΑ αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα στα οποία καλείται να διαχειριστεί η νέα δημοτική Αρχή από 1η Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα είναι από τα πρώτα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Ωστόσο, το κρισιμότερο είναι να ενημερωθούν με ασφάλεια οι δημότες για την κατάσταση της εταιρείας και τις προοπτικές της και ακόμα περισσότερο για το κόστος των τελών που θα κληθούν να πληρώνουν σχετικά εφ εξής σε συνδυασμό βέβαια και με την ποιότητα των υπηρεσιών που θα λαμβάνουν. Γιατί πέρα από κεντρικό θέμα της καθημερινότητας όλων, που αυτοτελώς ενέχει την δική του σπουδαία σημασία, το όλο ζήτημα αποκτά πρόσθετη αξία όταν κεντρικός στόχος όλων είναι ταυτόχρονα η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής...


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου