Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ - «Δέκα ύποπτοι για φόνο» (2018) του Ζιλ Πακέ- Μπρενέρ -Τετάρτη 21/8 και Παρασκευή 23/8 στις 9μμ


Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι («Αράχνες στη σοφίτα», ο τίτλος) διασκευάζεται από τον οσκαρικό σεναριογράφο του «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» και δημιουργό του τηλεοπτικού «Downton abbey» Τζούλιαν Φέλοους με συμμετοχή εκλεκτών ηθοποιών:....
Γκλεν Κλόουζ, Τζίλιαν Αντερσον, Τέρενς Σταμπ, Τζούλιαν Σαντς.
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=Kl-unisXYkQ
ΥΠΟΘΕΣΗ
Έλληνας μεγιστάνας που πλούτισε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο αυταρχικός και μπλεγμένος σε ένα σωρό ύποπτες δουλειές Άρης Λεονίντις, βρίσκεται νεκρός στο βρετανικό πύργο του. Όπως αποκαλύπτει η νεκροψία, κάποιος αντικατέστησε την ενέσιμη ινσουλίνη του με εσερίνη και του προκάλεσε καρδιακή προσβολή. Έτσι η εγγονή του Σοφία καλεί τον νεαρό ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ για να ανακαλύψει τον δολοφόνο του δεσποτικού πατριάρχη. Τρεις γενιές Λεονίντις σε έναν πύργο μοιράζονται μυστικά, ψέματα, απωθημένα και απροκάλυπτη αμοιβαία περιφρόνηση. Καθώς ο ντετέκτιβ ανακρίνει τους υπόπτους, η Αγκάθα Κρίστι, όπως γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν, μεταθέτει τις υποψίες από τον έναν αντιπαθή χαρακτήρα στον άλλον, ενώ ξεσκεπάζει ένα μεγαλοαστικό περιβάλλον απληστίας, ζήλιας, ανικανότητας και γενικευμένης παρακμής.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Χρ. Μπακατσέλος (flix.gr): «Κινηματογραφική μεταφορά του best seller μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι «Αράχνες στη Σοφίτα» με all-star cast (από την Γκλεν Κλόουζ μέχρι την Τζίλιαν Αντερσον και από τον Τέρενς Σταμπ μέχρι τον Τζούλιαν Σαντς) και ατμόσφαιρα που γοητεύει. Οχι τυχαία, ο Πακέ-Μπρενέρ διάλεξε να μεταφέρει ένα βιβλίο, που μπορεί να μην έχει ως ήρωα το γνωστό Ηρακλή Πουαρό, αλλά θεωρείται από αρκετούς μια από τις καλύτερες ιστορίες μυστηρίου που έχει γράψει ποτέ η Αγκάθα Κρίστι. Η υπέροχη φωτογραφία, τα σκηνικά και η συνολική καλλιτεχνική διεύθυνση προσθέτουν συνολικά στην ατμόσφαιρα ενός κλασικού μυστηρίου φόνου. Ιδιαίτερη μνεία στην αέναη Γκλεν Γκλόουζ ως την μητριαρχική φιγούρα της οικογένειας, η οποία επισκιάζει με το ταλέντο και την φυσιογνωμία της τους υπόλοιπους.»
Χρ. Μήτσης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ): «Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι διασκευάζεται από τον δημιουργό του «Downton abbey» με τον στέρεο βρετανικό τρόπο. Εδώ κι έναν αιώνα, Αγκάθα Κρίστι κι ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου έχουν γίνει συνώνυμα, καθώς η Βρετανίδα συγγραφέας θεωρείται σήμερα η απόλυτη εμπορική σταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μια κι έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα απ’ οποιονδήποτε συνάδελφό της – και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ συμπεριλαμβανομένου! Το «Crooked house» («Αράχνες στη σοφίτα»), γραμμένο το 1949, έχει –όπως όλα τα βιβλία της Κρίστι– στιβαρή πλοκή, τολμηρή επιλογή δολοφόνου κι επιπλέον διάθεση οξείας κοινωνικής κριτικής, η οποία απουσιάζει από το υπόλοιπο έργο της συγγραφέως. Αυτή ήταν που συγκίνησε τον οσκαρικό σεναριογράφο και δημιουργό του τηλεοπτικού «Downton abbey» Τζούλιαν Φέλοους, ο οποίος ανέλαβε να το διασκευάσει αρκετά πιστά για τη μεγάλη οθόνη. Καλοστημένη παραγωγή, με ατμόσφαιρα, έμπειρο καστ ηθοποιών κι ευπρεπή σκηνοθεσία από τον Γάλλο Ζιλ Πακέ-Μπρενέ.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου