Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ" ΑΝΕΜΟΥ.ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΙΔΡΥΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

 

Μπορεί χτες να εκτελούσα υπηρεσία στα όρια της Αττικοβοιωτίας, αλλά το μυαλό και η σκέψη μου βρίσκονταν διαρκώς στα πάτρια εδάφη που δοκιμάστηκαν από τις πύρινες γλώσσες.....
Θέλω στο σημείο αυτό με βάση τα στοιχεία που κατάφερα να συλλέξω μέσω φωτογραφικού υλικού, όπως επίσης και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις επίμαχες ώρες στην περιοχή, συν άλλες τοπικές παραμέτρους που γνωρίζω, να κάνω μια σύντομη αναφορά για την εξέλιξη αυτής της πυρκαγιάς που θα μπορούσε να ήταν ανησυχητική......αλλά υπό άλλες συνθήκες.
Ήταν λίγο μετά τις 14:00,όταν καπνός άρχιζε να γίνεται ορατός λίγο πιο πάνω από το χωριό Χρισσό Φωκίδας. Στην εν λόγω περιοχή, η βλάστηση που κυριαρχεί είναι χαμηλή με ξηρόχορτα λόγω εποχής και με κάποιες συστάδες κατά τόπους από καλλιέργειες δέντρων,πεύκων και θάμνων. Η αύρα κοιλάδας που τις θερμές ώρες της ημέρας λειτουργεί με ανοδικά ρεύματα αέρα στις πλαγιές που την περιτριγυρίζουν, έστειλε ταχύτατα την πυρκαγιά στη κορυφογραμμή βορειοδυτικότερα των Δελφών. Ήταν θέμα χρόνου να τερματίσει εκεί η πύρινη λαίλαπα, καθώς το ισχυρό ρεύμα βόρειας συνιστώσας που επικρατούσε στα ανοιχτά πεδία του Παρνασσού, καθήλωσε την πυρκαγιά και προσπαθούσε να τη στείλει πάλι πίσω στην καμμένη έκταση. Έτσι λοιπόν, ήταν δύσκολη η εξάπλωσή της στα ενδότερα του Παρνασσού, καθώς αυτή θα περπατούσε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, με το κώλο και θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να ακουμπήσει τα συμπαγή δάση του Παρνασσού. ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ σε Δελφούς, Αράχωβα και Παρνασσό, αν επικρατούσαν δυτικοί-νοτιοδυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο που πρέπει να επισημανθεί, είναι η παρουσία των εναέριων μέσων τα οποία δυσκολεύτηκαν αρκετά να επιχειρήσουν που ο πολίτης δε το καταλαβαίνει και θεωρεί πως είναι εργαλεία τσέπης. Αρχικά η επιχείρηση του ζεύγους PZL αποδείχτηκε αδύνατη, καθώς οι πολλές ισχυρές αναταράξεις λόγω του έντονου αναγλύφου, δημιουργούσαν πρόβλημα στην πραγματοποίηση ρίψης ύδατος. Καλύτερη αλλά με μεγάλο βαθμό δυσκολίας φάνηκε η παρουσία των CL-215 (CANADAIR) που πραγματοποίησαν στον ανθρωπίνως μέγιστο βαθμό στοχευμένες ρίψεις. Για άλλη μια φορά, τρομερή δουλειά έκανε το ελικόπτερο (ERICSSON).

Συγχαρητήρια στους συναδέλφους των τοπικών Π.Υ και όχι μόνο, τους ιπτάμενους χειριστές, τους φορείς που ενεπλάκησαν και τους κατοίκους που εθελοντικά συνέδραμαν στην αντιμετώπιση του συμβάντος.
Ολοκληρώνοντας, θέλω ως στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος, για άλλη μια φορά να επισημάνω την αναγκαιότητα της ίδρυσης Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Αράχωβα, για τους λόγους τους οποίους έχω παρουσιάσει στο παρελθόν και θα προσπαθήσω πλέον με όλους τους τρόπους να το παλέψουμε και να το επιδιώξουμε με τη βοήθεια της νέας Δημοτικής Αρχής και όποιων άλλων συνδημοτών το επιθυμούν .
(Φωτογραφικό υλικό Σταύρος Δίπλας,Σ τέργιος Παπαστάθης)
Nick Ntalas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου