Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Δεν ξέχασα ……


·       ΄΄Νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να φταις εσύ που δεν είσαι έξυπνος, που είσαι φτωχός, που είσαι άρρωστος, που είσαι γέρος.΄΄ Μάρω Δούκα
·       Δεν ξέχασα ……

·       2009-2015
·       30 χρόνια στην εκπαίδευση
·       πέρασα από πολλά σχολεία πολλά απ τα οποία έχουν συγχωνευτεί ή καταργηθεί στα «ωραία» χρόνια της υπουργού της φωτοτυπίας στα σχολεία, της κας Διαμαντοπούλου. Εξάλλου, ένα απ  τα 2.500 συγχωνευμένα σχολεία είναι και αυτό  του χωριού μας, προς ανακούφιση αρκετών συμπολιτών μας!
·       Έζησα την αύξηση του ωραρίου μας κατά 2 ώρες επί συγκυβερνήσεως ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ με την οποία κέρδισε η τότε κυβέρνηση 7.500 καθηγητές! Έτσι φτάσαμε στο σημείο να μην έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί από το 2009!
·       Έζησα την απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών σε μία νύχτα και την κατάργηση 54 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ (Τεχνικά και επαγγελματικά Λύκεια) στα δύσκολα χρόνια του 2013-14, επί κυβερνήσεως Σαμαρά! Την ίδια ώρα προωθούσαν τους μαθητές στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια.
·       Είδα τα σχολεία μας ξέφραγα αμπέλια, αφού την ίδια νύχτα απολύθηκαν και 2 500 σχολικοί φύλακες!
·       Παρέλαβα ένα πρωί της ίδιας χρονιάς το χαρτί επιστράτευσής μου σε περίπτωση απεργίας για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων μου.
·       Έζησα την προσπάθεια να τιμωρηθούμε μέσω μιας αξιολόγησης από την οποία θα απολυόταν το 15%, ενώ  η αυτοδίκαιη αργία σε περίμενε μετά τη μήνυση που θα σου έκανε όποιος είχε μαζί σου προσωπικές διαφορές!
·       Είδα τους μαθητές μου να λιποθυμούν από την πείνα και τους γονείς  τους ντροπιασμένους και φοβισμένους να παίρνουν στα κρυφά τη βοήθεια από τα Δίκτυα Αλληλεγγύης ή από την εκκλησία!
·       Δίδαξα τα φτωχά παιδιά στα κοινωνικά φροντιστήρια που δημιουργούσαν κοινωνικοί φορείς και δήμοι για να μπορούν κι αυτά να έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ, αφού τα ακριβά  δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων δεν ήταν για την τσέπη τους!

·       Μετά το 2015 Θέλω να θυμάμαι


·       Την επαναπρόσληψη των απολυμένων Καθηγητών και των σχολικών φυλάκων
·       Τη δημιουργία 36 νέων σχολείων ειδικής αγωγής, τους 12 500 αναπληρωτές καθηγητές και βοηθητικό προσωπικό της Ειδικής αγωγής που τοποθετήθηκαν την τελευταία χρονιά στα Ειδικά σχολεία!
·       Την επαναφορά της δημοκρατίας και της ελευθερίας στις σχολικές μονάδες, καταργώντας τους  τιμωρητικούς νόμους
·       Την έγκαιρη διανομή βιβλίων και την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών από την αρχή της σχολικής χρονιάς!
·       Την πρόσληψη 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών ο οποίος αγγίζει τα 55 χρόνια!
·       Τη σίτιση των μαθητών σε ευάλωτες περιοχές με ειδικά σχεδιασμένα γεύματα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
·       Την ανασυγκρότηση των ΕΠΑΛ, τη συνδιδασκαλία 2 μαθηματικών κ 2 φιλολόγων σε κάθε τμήμα της Α Λυκείου, το θεσμό του συμβούλου καθηγητή, την τοποθέτηση ψυχολόγων σε όλα τα ΕΠΑΛ, το θεσμό της ελεγχόμενης μαθητείας μετά την αποφοίτηση……
·       Την επαναλειτουργία των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, περισσότερα από 500 Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΣΚΑΕ) με 1000 εκπαιδευτικούς σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.
·       Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη χρηματοδότηση 4.000.000 € για τις ανάγκες της σχολικής στέγης των Νηπιαγωγείων.
·       Δημιουργία Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών σε 1.575 Δημοτικά Σχολεία με την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυσή τους με 3.000 € για κάθε βιβλιοθήκη.
·       Τοποθέτηση Ψυχολόγων σε 1500 Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα.
·       Λειτουργία τεσσάρων νέων Καλλιτεχνικών Σχολείων (Κερατσίνι, Περιστέρι, Κοζάνη, Αθήνα) και πέντε νέων Μουσικών (Καστοριά, Λειβαδιά, Σάμος, Κεφαλονιά και Λασίθι).
·       Υλοποίηση προγράμματος κολύμβησης στα Δημοτικά Σχολεία.
·       Επέκταση Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε πάνω από 150.000 μαθητές, σε 950 Δημοτικά Σχολεία της χώρας.
·       Επαναφορά ελέγχου και εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά.
·       Ενίσχυση των Πανεπιστημίων με διδακτικό προσωπικό.

o   1690 θέσεις μελών ΔΕΠ (πρώτη φορά μετά το 2010).
o   5200 θέσεις για νέους επιστήμονες, για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας στα ΑΕΙ, με βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.
o   Από το 2019 κάθε θέση ΔΕΠ που συνταξιοδοτείται επαναπροκηρύσσεται.
·        Μέριμνα και οικονομική ενίσχυση για τους φοιτητές:

o   Διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στα μεταπτυχιακά σε όσους δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες.
o   39 εκ. € ετησίως για επίδομα ενοικίου σε δικαιούχους φοιτητές.
o   Επέκταση των δυνατοτήτων μετεγγραφής, με τη θεσμοθέτηση της μετεγγραφής αδελφών φοιτητών, ώστε καμιά οικογένεια να μην έχει την επιβάρυνση συντήρησης τριών σπιτιών.
o   Οργάνωση προγραμμάτων ενίσχυσης οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών με προπτυχιακές υποτροφίες σε 3685 φοιτητές ευπαθών κοινωνικών ομάδων (3420 € ετησίως).
·        Αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ μετά από 8 χρόνια μείωσής της.
·       ……………………………………………………………………..
·       Για 4 χρόνια δεν φοβηθήκαμε.. Και είναι πολύ σημαντικό να μην είναι φοβισμένα ανθρωπάκια οι δάσκαλοι των παιδιών μιας χώρας που θέλει να έχει μέλλον.. Αλλιώς, αλίμονο......
·       Γιώτα Μαρρέ, καθηγήτρια 1ου Λυκείου Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου