Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Γεωργία Γκιούλου: Ψηφίζουμε για τις ζωές μας – Αποφασίζουμε για το μέλλον μας


Στις  εκλογές της 7ης Ιουλίου κρίνεται το πιο κομβικό ίσως διακύβευμα των τελευταίων ετών. Όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή προσπάθεια λεηλασίας των ζωών μας,....
κουνώντας μας το δάχτυλο, ετοιμάζονται να επιστρέψουν  σήμερα στην εξουσία, για να συνεχίσουν ό,τι άφησαν στη μέση.
Οι χιλιάδες απολυμένοι και οι απολυμένες, τα συστήματα «τιμωρητικής» αξιολόγησης, οι συνεχείς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το μαύρο στην ΕΡΤ, το σχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και παιδείας, τα πεντάευρα στα νοσοκομεία, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που επισφράγισαν την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.  Την ίδια στιγμή που μια ολόκληρη κοινωνία υπέφερε και ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών τρεφόταν από τα συσσίτια, θυμόμαστε υπουργούς της τότε κυβέρνησης να λένε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα και ότι τα μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο, τους θυμόμαστε να διεκδικούν τη «δόξα» από την τρόικα για τις πολιτικές αυτές.
Τα χρόνια διακυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ένα φρένο στις πολιτικές της κοινωνικής διάλυσης και η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, αφήνοντας πίσω μας τις εικόνες της ντροπής. Πολυετείς κοινωνικές διεκδικήσεις έγιναν, για πρώτη φορά, νόμοι του κράτους. Χαρακτηριστικά, δύο από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής  κρίσης.
Όλοι οι ανασφάλιστοι απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ο  προϋπολογισμός για το κοινωνικό κράτος έφτασε τα 3 δις από τα 700 εκατομμύρια ευρώ, επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22%, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίστηκε και πραγματοποίησε μια σειρά από ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα σε επιχειρήσεις για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία και την έρευνα, ενώ θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλα αυτά αποτελούν σήμερα πραγματικότητα, αλλά για το δικό μας πολιτικό σχέδιο είναι μόνο η αρχή. Το δικό μας σχέδιο είναι να πάρουμε πίσω όλα όσα δικαιούμαστε, με τους νέους και τις νέες της γενιάς μας πρωταγωνιστές την επόμενη μέρα.
Για το επόμενο διάστημα διεκδικούμε οι νέοι και οι νέες να φοιτούν σε δημόσια δωρεάν και ποιοτικά πανεπιστήμια και να συνεχίζουν την ερευνητική ή ακαδημαϊκή τους πορεία στην Ελλάδα, χωρίς να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.  Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε τη σταδιακή κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την ενίσχυση του τομέα της έρευνας και καινοτομίας με 15 δις ευρώ, ώστε να μπορούν οι εξειδικευμένοι νέοι, οι ερευνητές και οι επιστήμονες να εργαστούν στον τόπο τους. Διεκδικούμε οι νέοι και οι νέες να εργάζονται με πλήρεις θέσεις εργασίας, σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με αξιοπρεπείς μισθούς, γι’ αυτό εφαρμόζουμε ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο με ενίσχυση και ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15% και μείωση του εργασιακού χρόνου. Διεκδικούμε, ακόμη, το δικαίωμα όλων στην εργασία, χωρίς κριτήρια αποκλεισμού, γι’ αυτό και σχεδιάζουμε μια δίκαιη ανάπτυξη με τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, μία ανάπτυξη η οποία θα διασφαλίζει την προστασία των εργασιακών κεκτημένων, αλλά και την προστασία και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Διεκδικούμε ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικό κοινωνικό κράτος για όλους και όλες, γι’ αυτό και σχεδιάζουμε την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και την παιδεία.
Απέναντι σε όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να μας γυρίσει πίσω στις πιο μαύρες μέρες που γνώρισε αυτός ο τόπος. Το πρόγραμμά τους είναι γνωστό: επιστροφή στην επιτροπεία και στα μέτρα λιτότητας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επταήμερη εργασία, επαναφορά του μέτρου 1 προς  5, κατάργηση των ελέγχων του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ, φοροελαφρύνσεις μόνο για τις πολύ μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, παραχώρηση της δημόσιας υγείας και παιδείας σε ιδιώτες, καθιέρωση των ανισοτήτων σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.
Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και σε αυτό το δίλημμα δεν υπάρχουν περιστροφές. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας πάρουν πίσω όσα με κόπο διεκδικήσαμε. Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη δική μας ζωή και αξιοπρέπεια.
*Η Γεωργία Γκιούλου είναι εκπαιδευτικός – αναπληρώτρια δασκάλα Ειδικής Αγωγής και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Νομό Φωκίδας
 altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου