Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 σήμερα...Στις 12:00 η κηδεία της Αικατερίνης Νικ. Φούρλα, στην Πολύδροσο......

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Γιάννης Μαρκόπουλος - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (Τα Μονοκοτυλήδονα) - Λάκης Χαλκιάς & Χορωδία


Μνήμη Γιώργου Σεφέρη
Βουρλά, Σμύρνη, 13 Μαρτίου 1900 – Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 1971...

Τα μονοκοτυλήδονα
και τα δικοτυλήδονα
ανθίζανε στον κάμπο
σου το `χαν πει στον κλήδονα
και σμίξαμε φιλήδονα
τα χείλη μας, Μαλάμω!



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (Τα Μονοκοτυλήδονα) (Χορευτική σύνθεση σε πεντάτονη κλίμακα)

Ποίημα από την "ΣΤΡΟΦΗ" που εκδόθηκε το 1931.

Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης
Μουσική:   Γιάννης Μαρκόπουλος
Ερμηνεία: Λάκης Χαλκιάς & Χορωδία

 Δίσκος "Ο Στρατής θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους και άλλα τραγούδια" - 1973      
  
..Σήμερα, ερήμην του Ποιητή, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφανθεί ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις του Γιώργου Σεφέρη ακούγοντας την μουσική ερμηνεία τούτων των έξι ποιημάτων του από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, και τους προσεχτικά διαλεγμένους συνεργάτες του. Όσο μπορώ να κρίνω από τις άμεσες προσωπικές μου εντυπώσεις, σκέφτομαι πως θα του άρεσε η πολύτροπη μα και σεμνή «λαϊκότητα» μιας ερμηνείας όπου αβίαστα συνταιριάζονται το παρόν με το παρελθόν, η Δύση με την Ανατολή, η Κρήτη με τον Πόντο, το Ιόνιο με το Αιγαίο, σ' ένα τραγούδι και σ' ένα χορό. θα εκτιμούσε, θαρρώ την σταθερή επιδίωξη της ακεραιότητας του λόγου και τον μελετημένο σεβασμό των ρυθμικών όσο και των αρμονικών στοιχείων της ποιητικής σύνθεσης.
Και ιδίως θα τον συγκινούσε, πιστεύω, το ομαδικό και συντροφικό καλλιτεχνικό μεράκι που, δίχως να αλλοιώνει την φωνή του ποιητή, την πλουτίζει με νέες, πρωτάκουστες «αρμονικές», βαφτισμένες και τούτες στην πιο ζωτική μας πηγή: «τον καημό της Ρωμιοσύνης - εκείνου του πέλαγου τον καημό σα ήβρε το ζύγιασμα της καλοσύνης».
Γ. Π. Σαββίδης

Ο συνθέτης σημειώνει στο δίσκο τα εξής:
 Η μουσική μου προσέγγιση σε ιδεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο του ελληνικού ανθρωπογεωγραφικού πεδίου, όπως αυτό εμφανίζεται στα ποιήματα του Σεφέρη. Τα αισθήματα, τα πάθη, το νόστιμον ήμαρ και τα ιστορικά δεδομένα που διακλαδώνουν την οντολογική αναζήτηση του ποιητή μέσα στο φως, για μια επικοινωνία με το πνεύμα και την τέχνη σήμερα, με ενέπνευσαν σε μια παράλληλη διείσδυση, οικεία στην ιδιοσυγκρασία μου.

Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου