Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Δήλωση του Γιώργου Δελιχά, υποψήφιου δημάρχου Λαμιέων με θέμα ΦοΔΣΑ 2018 – ΦοΔΣΑ 2019


Με αφορμή τη συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσε τον Τεχνικό Απολογισμό του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. για το 2018 και τον Προγραμματισμό του 2019 ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Δελιχάς έκανε την παρακάτω δήλωση: ....
 
Σημειώνουμε τον ενημερωτικό χαρακτήρα του θέματος, που σημαίνει πως, ό,τι κι αν συζητήθηκε, δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.
Είναι φανερό πως για το Δήμο μας δεν αποφασίζει το Δημοτικό του Συμβούλιο, αλλά το Δ.Σ. της Α.Ε., με τα δικά του κριτήρια.
Είναι φανερό πως το θέμα ήρθε για να ενημερωθεί το ΔΣ για το τι έγινε και το τι θα γίνει στη βάση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, που με τις πλάτες της Αιρετής Περιφέρειας, και όπως – όπως, ψηφίστηκε για να υλοποιηθεί από μια Ανώνυμη Εταιρεία, που δεν εκφράζει ολόκληρη την Περιφέρεια, ούτε απηχεί τις θέσεις όλων των Δήμων της Στερεάς.
Ο ΦοΔΣΑ δεν βάζει φραγμό για να εμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίθετα, γίνεται φορέας ιδιωτικοποίησης, αφού λειτουργεί ως ιδιώτης και επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην αποκομιδή, την ανακύκλωση και τις υπηρεσίες ευπρεπισμού των κοινόχρηστων χώρων, δημιουργώντας προοπτικές ενασχόλησης και με όλων των ειδών τα βιομηχανικά απόβλητα. Όσο για τον τρόπο πρόσληψης του προσωπικού και για τις εργασιακές σχέσεις, ας μη μιλήσουμε καλύτερα…
Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συζητήσεις που γίνονται στο Υπουργείο, όπου η μεν κυβέρνηση προωθεί την διείσδυση των μεγάλων «επενδυτών»  - μονοπωλίων, ενώ οι ΦοΔΣΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του επιχειρηματία, λειτουργώντας πέρα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια.
Σε αυτή τη βάση, λέμε ξεκάθαρα: Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης και διαφωνούμε και με τις δυο πλευρές.
Η Διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να γίνεται με επιχειρηματική λογική και ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και στη λογική του κόστους - οφέλους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνονται περιθώρια δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Πρέπει να γίνεται με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, σε όφελος της υγείας του λαού και χωρίς την οικονομική του επιβάρυνση. Μακριά από λογικές ένταξης των απορριμμάτων στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας με την μέθοδο της καύσης.
Σε αυτή την προοπτική πρέπει να προσαρμοσθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά και το ισχύον Περιφερειακό, που φτιάχτηκε με τις πλάτες της παράταξης των Μπακογιάννη - Καραΐσκου, στην βάση Τοπικών Σχεδίων του κάθε Δήμου, τα οποία, επίσης, εκπονήθηκαν χωρίς ουσιαστική μελέτη και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων.
Παρουσιάστηκε ένας τεχνικός απολογισμός των έργων που έγιναν το 2018, για τα οποία δεν είπε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο τη γνώμη του. Ιεραρχήθηκαν από τα πάνω, μετά από διαπραγματεύσεις και λογικές που στηρίζονταν στον συμβιβασμό του ΦοΔΣΑ με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές της.
Κανείς δεν μίλησε για την αναγκαία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και για την ιεραρχημένη κατανομή της.
Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το πως λειτουργεί σήμερα ο ΧΥΤΑ της Λαμίας. Για το διαγωνισμό, εκατομμυρίων ευρώ, που καρκινοβατεί. Για τον εγκεκριμένο μηχανολογικό εξοπλισμό που ποτέ δεν αποκτήθηκε.
Κανείς δεν ασχολήθηκε με το τι κόστισε και τι θα κοστίσει στους δημότες με τα δημοτικά τέλη, που θα συμπεριλάβουν τέλη εναπόθεσης, μεταφορικά και ΦΠΑ 24 %.
Στην προέκταση αυτών των συλλογισμών, αντιμετωπίζουμε και τον Προγραμματισμό του 2019, που παρουσιάστηκε και καταρτίστηκε ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου.
Γι’ αυτούς τους λόγους εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο περιεχόμενο της ενημέρωσης. Στην ύπαρξη και λειτουργία των ΦοΔΣΑ ΑΕ. Απευθυνόμενοι στο λαό τον καλούμε:

·       Να καταδικάσει και να αντιπαλέψει την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών και την επιχειρούμενη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών που υποστηρίζουν κυβέρνηση και ΝΔ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και οι δυνάμεις τους στην Τοπική Διοίκηση.
·       Να διεκδικήσει προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ/Υ.
·       Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
·       Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
·       Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους, με αυστηρή  τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου