Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 Από τον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” στον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” και τώρα στον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ I”… Του Αλέξανδρου Ι. Βαλάσκα


Σίγουρα ένας από τους βασικότερους φορείς που διαδραματίζουν  τον κυριότερο ρόλο στην πρόοδο και ανάπτυξη ενός τόπου και στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων του,....
αυτό που αποκαλούμε “ποιότητα ζωής ” των μελών μιας κοινωνίας, είναι αναμφισβήτητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη, για χωριά της υπαίθρου χώρας & μικρές κοινωνίες όπως και των χωριών μας, είναι η Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Τοπικές Κοινότητες).

Όλοι γνωρίζουμε τις αλλαγές που επέφεραν τα τελευταία είκοσι χρόνια οι εκλογικοί νόμοι με τα όντως εμβληματικά – ιστορικά ονόματα : “Σχέδιο Καποδίστριας”& “Πρόγραμμα Καλλικράτης” μετατρέποντας το προϋπάρχον σύστημα διοίκησης Δήμων & Κοινοτήτων της πατρίδος μας σε ποιο συγκεντρωτικό , καταργώντας στην ουσία αυτό που κάποτε ονομάζαμε “Δήμος και Κοινότης” με την στενή των όρων έννοια .

Ο “Καλλικράτης” μάλιστα υπήρξε η χαριστική βολή για την καλώς εννοούμενη αυτονομία των μικρών Δήμων & Κοινοτήτων, με αποτέλεσμα, λόγω της μεγάλης απόστασης της έδρας του Δήμου από αυτά και σε συνδυασμό με τα ολιγομελή , ενίοτε δε και ανεπαρκή , Τοπικά Συμβούλια, αντί να αντιμετωπίζονται & να επιλύονται καλύτερα τα προβλήματα που απασχολούσαν και απασχολούν τα χωριά και τις τοπικές κοινωνίες αυτά να καθίστανται ζωτικότερα και δυσεπίλυτα επηρεάζοντας επί τα χείρω την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών των χωριών μας.

Ζώντας έτσι στο πετσί τους οι κάτοικοι των μικρών κοινοτήτων την απομόνωση και την αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης του Δήμου , όχι βέβαια μόνο από πλευράς εκτέλεσης κάποιων αναγκαίων έργων υποδομής αλλά και για απλά πλην μείζονα προβλήματα καθημερινότητος θα κληθούν και πάλι εντός τριών μηνών να εκλέξουν τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες τους αυτή τη φορά με τον νέο εκλογικό νόμο με το επίσης εμβληματικό– ιστορικό όνομα “Κλεισθένης Ι” .

Και εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα :

“ Τι πρέπει να κάνουν αυτή τη φορά είτε σε Δημοτικό είτε σε Τοπικό Κοινοτικό επίπεδο οι κοινωνίες των μικρών χωριών;;;”.

Σίγουρα στο μέγα αυτό ερώτημα θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει και πάλι με το φοβικό ερώτημα:
“Και τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικό από ό,τι κάναμε τις προηγούμενες φορές ;;;” δηλαδή , από το να παραδοθούμε και πάλι στις βουλές και τους σχεδιασμούς των εις την έδρα του Δήμου εγκεφάλων και επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών εντάσσοντας – προσφέροντας σε αυτούς ως υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους από έναν - δύο συγχωριανούς μας .

Και πάλι δηλαδή συρόμενες ή κατευθυνόμενες οι τοπικές κοινωνίες , ιδία των τέως μικρών Καποδιστριακών Δήμων ή Τοπικών Κοινοτήτων , αναλόγως των βουλών και επιθυμιών των κατά κανόνα χρησθέντων και στηριζόμενων από τα πολιτικά κόμματα υποψηφίων Δημάρχων , ώστε με αυτό τον τρόπο να λειτουργούν κομματικοποιημένες και διασπασμένες , δέσμιες στις επιταγές των κομμάτων .

Αυτή η θλιβερή παθογένεια , που επί χρόνια μαστίζει τις τοπικές μικρές κοινωνίες , βρίσκει ως κύριο εκφραστή της δυστυχώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση , και περισσότερο αυτήν του Πρώτου Βαθμού δημιουργώντας έτσι κραδασμούς, εμπάθειες, μισαλλοδοξίες και διχόνοιες μεταξύ των μελών μιας μικρής κοινωνίας , μιας χούφτας ανθρώπων δηλαδή , όπως είναι αυτές των χωριών μας.

Προσωπική μου πεποίθησή λοιπόν είναι ότι αυτή η παθογένεια θα πρέπει να εκλείψει στις τοπικές κοινωνίες και στον τόπο μας και να επικρατήσει η αναγκαία συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των συγχωριανών μας και ιδία μεταξύ των ενδιαφερομένων και ασχολουμένων καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση .

Με βεβαία την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά θα τεθεί , από τους ευτυχώς εν επαρκεία  στα χωριά  μας εδικούς επί τα εκλογικά και εκλογομαγειρέματα, ως πρόταγμα το συμφέρον των χωριών μας , πρωτίστως της Δ.Ε.ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ , χαιρετίζω την "Πρωτοβουλία  πολιτών"  των χωριών μας του τ. Δήμου Παρνασσού για την επί του θέματος Λαϊκή Συνέλευση που συγκαλεί την Κυριακή στην Πολύδροσο και εύχομαι όπως εκ της αιθούσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , με το πέρας της Συνέλευσης , εξέλθει “λευκός καπνός” και με απόφαση δημιουργίας μιας “Αδέσμευτης & Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης ” για το Δήμο Δελφών , προσβλέποντας και προσδοκώντας όχι μόνο στο όφελος των χωριών μας και των συμπολιτών μας αλλά και του Δήμου μας και των συνδημοτών μας γενικότερα .

Κίνησης Αδέσμευτης έναντι πάσης κομματικής στήριξης & Ενωτικής ως  προς την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα των προσώπων που θα την απαρτίζουν .

Αυτονόητη θα πρέπει να θεωρείται, βέβαια, η αντίστοιχη συγκρότηση ενός και μόνο Αδέσμευτου Ενωτικού Εκλογικού Συνδυασμού σε κάθε Τοπική μας Κοινότητα .

1 σχόλιο:

  1. Όλα τα συστήματα σκοπό είχαν και έχουν την βελτίωση τής διαχείρισης της λειτουργίας των Δήμων .Δίκαιη χρηματοδότηση έλεγχος των προμηθειών κ.α.Πολλοί δήμοι τα κατάφεραν έχοντας άξιους επί κεφαλής. Δυστυχώς εμείς είμαστε άτυχοι .Ας σταματήσουν κάποτε τα υπονοούμενα και οι πολιτικές μπηχτές
    Εξ άλλου κάποιοι τους στήριξαν
    με παθος να μην ξεχνιόμαστε.
    Όλοι να στηρίξουμε την τοπική κίνηση που πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά με συνεργασίες αρχής.
    Π.Ν.


    ΑπάντησηΔιαγραφή