Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Στερεά σε νέα Τροχιά: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ


Η Στερεά σε νέα Τροχιά, μέσω του επικεφαλής της κ. Στουπή Νίκου, συμμετείχε δημιουργικά με προτάσεις που υπερασπίζονται ουσιαστικά την Ανάπτυξη της περιοχής,.....
και δεν αναλώνονται σε εφήμερες ενέργειες και μικρά «εργάκια» - χωρίς σε κάποια από αυτά να υποτιμάται τη χρησιμότητά τους- που περισσότερο ικανοποιούν εκλογική πελατεία και κατασπαταλούνται δημόσιοι πόροι χωρίς να πιάνουν πραγματικά τόπο. Προτάσεις που πραγματικά  στοχεύουν σε καίριες παρεμβάσεις για αποτύπωμα και  παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές. Ο κ. Στουπής κατέθεσε προτάσεις  και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να τις αποδεχθεί πέρα από παραταξιακές πολιτικές και αγκυλώσεις, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο απερχόμενο να αφήσει ένα σημαντικό έργο για το αύριο της Φωκίδας  και των μελλοντικών γενιών της. 
“...Να χαιρετίσω του παρευρισκόμενους. Να ευχαριστήσω για το καλοσόρισμα και τη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.
Θα ξεκινήσω με τη θέση μας, που άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε, ότι η διαδικασία που εξελίσσεται τρεις ώρες τώρα κοντά, επί της ουσίας, δεν τιμά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι άλλος ο ρόλους του.
Εάν θέλει να κάνει απολογισμό της δράσης του ο Περιφερειάρχης γνωρίζει ότι υπάρχουν άλλες διαδικασίες απολογιστικές ώστε να γίνει ανά Περιφερειακή ενότητα ο απολογισμός του έργου, με πλήρη παρουσία των πεπραγμένων επί όλων των τομέων δραστηριοποίησης, και βέβαια με διαδικασίες διαλόγου και κριτικής.
Εάν θέλουμε να εγκαινιάσουμε διαδικασίες διαβούλευσης ωστε ουσιαστικά οι φορείς να εκφράζουν αιτήματα τα οποία υπάρχουν και να διαβουλεύονται για τον τρόπο που ζητούν η Περιφέρεια να τους τα λύσει, πάλι η διαδικασία συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι η κατάλληλη. Στη περίπτωση αυτή θα έπρεπε να μιλάμε για μια διαδικασία λειτουργική, πραγματικής «εργασίας» με τη συμμετοχή των υπηρεσιών.
Εδω θα μπορούσαμε να είμαστε ουσιαστικοί Αν είχε προηγηθεί λοιπόν ενός άλλου τύπου απολογισμός και είχε γίνει ενός άλλου τύπου διαβούλευση τότε θα αποκτούσε νόημα η διαδικασία που παρακολουθήσαμε. Να ερχομαστε πια με εισηγήσεις ως όργανο να αντιμετωπίσουμε πραγματικά και να πάρουμε θέση επί εφαρμοζόμενων πολιτικών και αποφάσεων που έπρεπε να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αλλοιώς το μόνο που βιώσαμε και σήμερα στο Ευπάλιο, είναι μια ακόμα «επικοινωνιακή φιέστα» από μεριάς ηγεσίας της Περιφέρειας, μια «εκτόνωση» αιτημάτων, και αμοιβαίες προεκλογικές αβροφροσύνες ανάμεσα σε προεκλογικό ακροατήριο και υποψήφιους αιρετούς

Στο θέμα μας όσο μπορώ να γίνω χρήσιμος:

Έγινε μια κουβέντα για το θέμα της Ανάπτυξης. Αυτο που θα ήθελα να πω καταρχην , από την εμπειρία μου ως ασχολούμενος με τα ζητήματα της ανάπτυξης, είναι  ότι φρούδες ελπίδες τρέφει στον λαο της Δωρίδας, όποιος υπόσχεται ότι ο Τουρισμός η   «Τουριστική Μονοκαλλιέργεια» και μάλιστα , όπως άκουσα,  «η μονοκαλλιέργεια της μονοκαλλιέργειας», ο Θρησκευτικός Τουρισμός, θα φέρει ανάπτυξη στη Δωρίδα. Ποτέ δεν έχει συμβεί ο Τομέας των Υπηρεσιών να μπορέσει από μόνος του να φέρει Ανάπτυξη.
Όταν μιλάμε για ανάπτυξη μιλάμε για συνέργειες και των τριών τομέων της Οικονομίας. Ειδικά μάλιστα για να είναι σταθερή η Ανάπτυξη θα πρέπει και οι τρεις τομείς να είναι σε ισόρροπη σχέση. Και κυρίως όταν μιλάμε για Ανάπτυξη μιλάμε από τη σκοπιά της συμβολής και των τριών Τομέων στο ΑΕΠ. Και βέβαια το επόμενο στάδιο είναι το ποιός καρπώνεται αυτή την ανάπτυξη. Κοιτάχτε το παράδειγμα των Δελφών και των ξένων τουριστών που ελλιμενίζονται με κρουαζιερόπλοια στην Ιτέα. Ούτε νερό ούτε σάντουιτς δεν αγοράζουν από τους Δελφούς.Τα φέρνουν  μαζί τους τα τουριστικά γραφεία. Τέτοια ανάπτυξη θέλουμε;
Κάνω τρεις προτάσεις που  μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο και που μπορούμε σαν Περιφέρεια να συμβάλλουμε.
Πρώτο, να δώσουμε ώς Περιφερειακό Συμβούλιο μια υπόσχεση - και είναι πεδίο δόξης λαμπρό για τον Περιφερειάρχη τώρα που μας «κουνά μαντήλι» για άλλους τόπους στη πολιτική του διαδρομή- , να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το θέμα του αρδευτικού του Μόρνου.Προφανώς δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάη, προφανώς πρέπει να παρακολουθήσουμε και με επιμονή να το κλείσουμε, να είναι η προμετωπίδα για τη συνεισφορά μας στον Πρωτογενή Τομέα για την περιοχή.
Δεύτερο, που πρέπει να πάρουμε άμεσα θέση. Εγκρίθηκε το Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεας. Με μία τεράστια ανακολουθία που προσβάλει και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο και την έννοια της Περιφερειακότητας. Όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη ορισμένες παρατηρήσεις, αλλά η έκφραση που συμπεριλήφθηκε περι αποκλειστικής λατομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας είναι προβληματική. Ξέρω ότι ο Δήμος Δελφών ετοιμάζει να κάνει προσφυγή στα πλαίσια των ημερομηνιών. Ζητώ να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης και να πάρουμε απόφαση σήμερα, ότι μαζί θα πάμε να προσβάλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση στο συγκεκριμένο σημείο. Προτείνω επίσης  οι Υπηρεσίες να εξετάσουν εάν υπάρχουν άλλα σημεία αντιγνωμίας από αυτά που είχαμε ψηφίσει σαν Περιφερειακό Συμβούλιο και η προσφυγή να αφορά και εκείνα τα συγκεκριμένα σημεία. Στη κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν και οι σχετικές διαμαρτυρίες προς τη Κυβέρνηση για το απαράδεκτο της συμπεριφοράς της και να τονισθεί η ανάγκη επανεξέτασης της συγκεκριμένης πολιτικής της
Τρίτον, μια πρόταση που τη θεωρώ σοβαρή,  και για να μην ληφθεί ως προεκλογική , δεν τη προτείνω παραταξιακά, αλλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο να την υιοθετήσει θεσμικά, επειδή η Αναπτυξη έρχεται με βαθιές τομές, και μοιάζει με το σκάκι, όπου μια κίνηση συμπαρασύρει όλη τη σκακιέρα. Θα πρότεινα σε ομοψυχία και έξω από κάθε παραταξιακή λογική, η  απόφασή μας για να είναι χρήσιμη για τον λαο της Δωρίδας, Να χρηματοδοτήσουμε μια διαγνωστική μελέτη σκοπιμότητας για δύο πράγματα:
1.    Δημιουργία του κάθετου άξονα στην ΠΑΘΕ που θα ενώνει την Ιόνια Οδό, τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική πύλη εισόδου,  με το λιμάνι της Κύμης, την Ανατολική πύλην εισόδου της χώρας,  και θα ενώνει όλη την Περιφερεια και θα μπορούσε να ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Είναι ένα έργο που σίγουρα η πραγμ,ατοποίησή του μπορεί να αφορά χρονικό ορίζοντα 30-50 χρόνων αλλά εάν θέλουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να αφήσουμε κάτι, πέρα από το κλείσιμο λακούβας στο οδόστρωμα,  για τις μελλοντικές γενιές.
2.  Θεωρώ ότι είναι η ώρα να μελετήσουμε,  στα πλαίσια της συζήτησης επανακαθορισμού των ορίων Διοικητικής οργάνωσης της Χώρας  εάν πρέπει να προχωρήσουμε στην ταύτιση των Γεωγραφικών ορίων της Στερεας Ελλάδος με αυτά των Διοικητικών ορίων.»

Νίκος Στουπής
Για την Στερεά σε νέα Τροχιά
29 Ιανουαρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου