Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

«Καθένας μας είναι μοναδικός και υπέροχος. Όλοι μαζί είμαστε ένα αριστούργημα!!!»
Η 3η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου,....
ημερομηνίας που συνδέεται με την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. Είναι μία μέρα επαναπροσδιορισμού της στάσης όλων μας, με σεβασμό και ευαισθησία έναντι των Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Επιδιώκει παράλληλα να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι τα οφέλη από την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικά και μας αφορούν όλους.
Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.
Ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας.
Επιπλέον, η επέτειος αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των ατόμων με Αναπηρία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα, που δεν έχει και ούτε επιδέχεται  εξαιρέσεων.
Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη. Οι  σημερινές κοινωνίες πρέπει να αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μελών τους και να δείχνουν έμπρακτα σεβασμό στη διαφορετικότητα. Όταν αυτός ο σεβασμός συνδυαστεί με τη διεκδίκηση, θα γεννηθούν η ελπίδα και η δύναμη που με τη σειρά τους,  θα δώσουν την ώθηση στις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά και μόνο μπροστά. Είναι στο χέρι όλων να αλλάξει η στάση της κοινωνία.
Τα άτομα με αναπηρία δεν ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΟΤΙΜΗ  με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.
Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Μέσα από τον αγώνα τους γίνονται φωτεινό παράδειγμα για όλους. Το παράδειγμά τους μας οπλίζει με δύναμη και κουράγιο, για να αντιμετωπίσουμε κι εμείς τις δυσκολίες – μικρές ή μεγάλες – της ζωής.
Με αφορμή την ημέρα αυτή η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Άμφισσας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, το  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας, το 3ο Δημοτικό σχολείο Άμφισσας, το Γυμνάσιο Άμφισσας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ν. Φωκίδας σχεδιάζει την υλοποίηση διήμερης δράσης στην πόλη της Άμφισσας, Δευτέρα 3/12/2018 και Τρίτη 4/12/2018, ώρες 11:00 – 13:00.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και προαγωγής μίας κουλτούρας αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας.   
Η δράση περιλαμβάνει την εικαστική αποτύπωση σε τοίχο της πόλης της Άμφισσας, του μηνύματος που θέλουμε να δοθεί με αφορμή το νόημα της παγκόσμιας ημέρας. Το δρώμενο θα πλαισιωθεί από εικαστικούς του 3ου Δημοτικού και της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (εφεξής Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.), οι οποίοι θα συνεργαστούν με τα παιδιά που θα συμμετέχουν.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Ημέρας ν. Φωκίδας
Το Κέντρο Ημέρας (Κ.Η.) για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές που διαβιούν στην τοπική κοινότητα του Νομού Φωκίδας είναι μία μονάδα ψυχικής υγείας της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. στο ν. Φωκίδας. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στο σύνολο του πληθυσμού του Νομού Φωκίδας, αλλά και όμορων Νομών Το Κ.Η. στοχεύει στην  πρόληψη, την παραμονή στην κοινότητα του ατόμου που ωφελείται των υπηρεσιών του, την αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής του, τη βελτίωση εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση και την αύξηση της διαπραγματευτικής/διεκδικητικής του ικανότητας ώστε να ασκεί τα δικαιώματα του ως πολίτης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο επικοινωνίας 22650 23333 (Λεωφόρος Σαλώνων 29, Άμφισσα – Έναντι γηπέδου Άμφισσας). Μάθετε περισσότερα για το ΚΗ εδώ http://ekpse.gr/
Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, United Nation, Human Rights and Disabled Persons.

Για τις υπηρεσίες της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. ν. Φωκίδας
Αθανασία Τζιμαρά
Λογοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Η., ν. Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου