Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Τοποθέτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΑΜΙΕΩΝ στη σύσκεψη για το κυβερνητικό «νομοσχέδιο Γαβρόγλου» και τις επιπτώσεις του

Οι λαϊκές οικογένειες προβληματίζονται για το μέλλον των παιδιών τους. Για την μόρφωση τους. Για τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.....
Αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να σπουδάσουν τα παιδιά τους, σε ένα σύστημα εκπαίδευσης που, φυσικά, δεν είναι δωρεάν. Που είναι φτιαγμένο για όσους έχουν τις οικονομικές δυνατότητες και τα μέσα.
Και κατόπιν, έχουν τεράστιες δυσκολίες, ακόμα και αν τα παιδιά τους  εξασφαλίσουν ένα πτυχίο. Μιας και αυτό δεν εξασφαλίζει ένα επάγγελμα, αν δεν συνδυαστεί με κάποιο μεταπτυχιακό, που πρέπει βρουν μόνοι τους και φυσικά να το πληρώσουν.
Χιλιάδες νέοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, σε αυτές τις συνθήκες, αντιλαμβάνονται ότι η εκπαίδευσή τους είναι υποβαθμισμένη σε περιεχόμενο. Ότι γίνεται σε συνθήκες έλλειψης διδακτικού προσωπικού και βιβλίων. Με ανεπαρκή εργαστηριακή κάλυψη. Χωρίς την απαραίτητη φοιτητική μέριμνα και στήριξη.
Είναι πια φανερό, πως -όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι και στην Παιδεία- κάθε μέτρο που παίρνουν οι κυβερνώντες, προορίζεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα εκείνων που ζητάνε φτηνό προσωπικό, ημιμαθές και ελαστικό, ώστε να το κάνουν ό,τι θέλουν. Προορίζεται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση που τους εκπροσωπεί.
Σε αυτές τις συνθήκες προωθούνται και αυτό υπηρετούν τα νομοσχέδια και οι όποιες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην ίδια λογική κινούνται και οι προτάσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Τα κυβερνητικά -και όχι μόνο- σχέδια τους για συγχωνεύσεις.
Φτιάχνουν ένα ΑΕΙ, με υποβαθμισμένες σχολές, που θα μοιράζονται σε όλες τις πόλεις για να ικανοποιεί έτσι και τον τοπικό μεγαλοϊδεατισμό των ντόπιων παραγόντων.
Εδώ  θα εντάξει  και τα υποβαθμισμένα ΤΕΙ, μαζί με τα κρατικά ΙΕΚ που θα ιδρύσει, φτιάχνοντας - δήθεν -  πανεπιστημιακές σχολές διετούς φοίτησης.
Κατατεμαχίζει το ΤΕΙ Στερεάς και διατηρεί κάποιες λίγες σχολές του στην Λαμία.
Ετσι διατηρεί και χειροτερεύει την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Θα είναι όμως ευχαριστημένοι κάποιοι καθηγητάδες που θα εμπορεύονται τα μεταπτυχιακά! Θα είναι κατευχαριστημένη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα μπορέσει να «αξιοποιήσει» τα ΙΕΚ για να διευκολύνει - τάχα - την πρόσβαση των νέων στα πανεπιστήμια και να «ανωτατοποιήσει» τα ΤΕΙ που κατακρεουργεί, δημαγωγώντας ξεδιάντροπα.
Από όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο: Τα κυβερνητικά μέτρα στην ουσία τους ικανοποιούν τη μεγαλοεργοδοσία και την «επιχειρηματικότητα» και, φυσικά, την Ε.Ε. που φτιάχτηκε για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους. Τα όσα μεγάλα και παχιά, συνοδευτικά λόγια λέγονται είναι το περιτύλιγμα για να ξεγελαστεί ο λαός και η νεολαία.
Σε αυτή την πρόταση φαίνεται να διαφωνούν παράγοντες των Δήμων και της Περιφέρειας, που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και τις εξελίξεις.
Κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται γιατί προωθούνται οι συγχωνεύσεις! Ζητούν Πανεπιστήμιο Στερεάς, ξεπερνώντας αντιεπιστημονικά το γεγονός ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού και πως συνδέονται με την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Ξέρουμε, πολύ καλά, και αποκαλύπτουμε στο λαό ότι και αυτοί κινούνται στην παραπάνω, ίδια λογική. Και αυτοί πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. και θεωρούν σαν θετική εξέλιξη την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της παιδείας. Αποδέχονται την εμπορευματοποίηση της. Βλέπουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σαν παράγοντα ενίσχυσης της εμπορικής κίνησης της πόλης.
Σε αυτές τις συνθήκες, το Κ.Κ.Ε., διατυπώνει τις δικές του θέσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Ανταποκρίνονται σε έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της Χώρας όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχουν οι εργαζόμενοι.
Καλούμε όλο τον λαό να συσπειρωθεί και να παλέψει :
  • Tην συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις και φυσικά την πρόταση Γαβρόγλου.
  • Καμιά σχολή να μην καταργηθεί. Άμεσα να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα τους. 
  • Να ενισχυθούν οι πανεπιστημιακές σχολές της Λαμίας και οι σχολές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το κτηριακό και η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού να αντιμετωπισθούν με ευθύνη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Μπορούν και πρέπει να δικαιώσουν τις προσδοκίες όσων σπουδάζουν σ’ αυτές. Μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα και να συμπληρωθούν, προκειμένου να στηριχτούν επιστημονικά. 
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάει κανένας το συνεχιζόμενο αγώνα :
  • Για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου παιδεία, που δεν θα γίνεται εμπόρευμα και δεν θα εξαρτάται από τα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις.
  • Για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση επαρκώς χρηματοδοτούμενη, καλά στελεχωμένη, με ικανοποιητικές κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό. Με ολοκληρωμένη φοιτητική μέριμνα.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ!
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ!
ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΗΤΤΟΠΑΘΗΣ! ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ!

Λαμία 22/11/2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου