Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ - «Ο κύριος Κλάιν»


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 26/10/2018 στις 9 μμ
«Ο κύριος Κλάιν»
του Τζότζεφ Λόουζι με τον Αλαίν Ντελόν
Μία από τις σημαντικότερες ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζόζεφ Λόουζι με έναν διαφορετικό Αλέν Ντελόν σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του.....
 Ένα εκπληκτικό, αξεπέραστο αριστούργημα, που είναι και πολιτικό και υπαρξιακό νεονουάρ και διεισδυτική ανάλυση μιας αποξενωμένης κοινωνίας.
Ο σκηνοθέτης, θύμα του μακαρθισμού και της περίφημης μαύρης λίστα του Χόλιγουντ, εξορίστηκε στην Αγγλία όπου χρησιμοποιώντας ενίοτε διάφορα ψευδώνυμα έκανε αρκετές ταινίες («Ο Υπηρέτης» κ.α.).
 Στην πρώτη του γαλλόφωνη ταινία σε παραγωγή Αλέν Ντελόν και σενάριο Φράνκο Σολίνας και Κώστα Γαβρά, καυτηριάζει αιχμηρά την στάση των Γάλλων καθολικών απέναντι στους Γαλλοεβραίους συμπολίτες τους.
Η ταινία προτάθηκε για επτά βραβεία Σεζάρ και πήρε τρία, ενώ ήταν υποψήφια για βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών (1974).
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Ρομπέρ Κλάιν, έμπορος έργων τέχνης,  είναι γοητευτικός, κοινωνικός και εκμεταλλεύεται την ανάγκη των Γαλλοεβραίων να πουλήσουν έργα τέχνης. Για τον Ρομπέρ, ό,τι συμβαίνει γύρω του δεν έχει πολλή σημασία. Αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι η καλή του ζωή, οι ερωμένες του και τα έργα τέχνης που συγκεντρώνει μισοτιμής από Εβραίους που πουλάνε τις περιουσίες τους. Σε μια τέτοια αγοραπωλησία θα βρει στην πόρτα του μια εβραϊκή εφημερίδα, στην οποία υπάρχει το όνομά του ως συνδρομητής. Μόνο που δεν το έχει κάνει ο ίδιος. Ο Ρομπέρ θα ανακαλύψει ότι υπάρχει ένας άλλος άνδρας με το ίδιο όνομα και ψάχνει να τον βρει. Για τον Ρομπέρ, το ζήτημα εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα. Ψάχνει στοιχεία, φωτογραφίες, το σπίτι του άλλου, γυναίκες με τις οποίες σχετίζεται, χωρίς αποτέλεσμα. Παράλληλα, μπαίνει σε μια διαδικασία αποσαφήνισης της ταυτότητάς του ενώπιον των Αρχών, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι ο «άλλος» Κλάιν, ούτε καν Εβραίος.
Η ταινία έχει εξαιρετικό σενάριο, απίθανα σκηνικά και τοπία εποχής, καταπληκτικά κοστούμια, εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές και ιδιαίτερα τον μεγάλο Ντελόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου