Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Μουσταφάς Μπέης Σταφιδάκης - ΣΤΑΦΙΔΙΑΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ - Ross Daly

Γιώργος Βιδάκης
O Μουσταφά Μπέη Σταφιδάκης αγαπούσε με πάθος τη γυναίκα του. Το ερωτικό του αυτό αίσθημα τον έκαμε ικανό να δημιουργήσει και να επιβάλει μία καινούρια μελωδία, ....
όλο πάθος και μεράκι. Η μελωδία αυτή πήρε τ' όνομα του δημιουργού του. Είναι ο Σταφιδιανός σκοπός, που αγαπήθηκε από Τούρκους και Έλληνες και γι' αυτόν τον λόγο τραγουδιέται και σήμερα.



Μα ο σταφιδιανός σκοπός παλιώνει μα δε λιώνει κι απού 'χει αγάπη στα κρυφά αυτός τη φανερώνει. Με το σταφιδιανό σκοπό θα σου το πω μικρή μου πως λιώνει και μαραίνεται για σένα το κορμί μου. O Ross Daly δύσκολα μπορεί να χωρέσει σε κάποιο ‘εθνικό’ στερεότυπο, γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς έχει ζήσει σε πολλές, διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει την Κρήτη ως τόπο κατοικίας και μουσικής δημιουργίας. Γνωστός και αγαπητός επίσης με την ιδιότητα του να φέρνει ανθρώπους κοντά, ο Ross Daly έφτιαξε το μουσικό του εργαστήριο “Λαβύρινθος”, όπου καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο συναντιούνται και πλέκουν θαυμάσιους, μαγικούς ήχους-σταυροδρόμια. Το εργαστήρι στεγάζεται πλέον στο χωριό Χουδέτσι και έχει γίνει πυρήνας μουσικών πειραματισμών και σεμιναρίων, μια φωλιά δημιουργικότητας. Είναι δυνατόν διαφορετικά είδη μουσικής να ακούγονται οικεία σε διαφορετικά γεωγραφική μήκη και πλάτη; Ο Ross Daly, ως γνήσιος πολίτης του κόσμου, μας εισάγει στα γοητευτικά μονοπάτια της «τροπικής μουσικής», επισημαίνοντας τη σημασία των πολιτισμικών σταυροδρομίων και των ιστορικών αλληλεπιδράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου