ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ .....Μαρία Φαραντούρη - Μίκη Θεοδωράκη - ΑΣΤΥΑΝΑΞ, ( Τώρα που θα φύγεις)

Γιώργος Βιδάκης

Ο Αστυάναξ ήταν γιος του Έκτορα και της Ανδρομάχης. Οι γονείς του τον είχαν ονομάσει Σκαμάνδριο, όμως ο λαός της Τροίας προς τιμή του ήρωα πατέρα του που σκοτώθηκε με τόση αυτοθυσία για τους Τρώες, τον ονόμασε Αστυάνακτα που σημαίνει βασιλιάς της πόλης.
Η μοίρα για τον μικρό Αστυάνακτα κατά τις επικρατέστερες παραδόσεις υπήρξε τραγική. Κατά μία παράδοση τον σκότωσαν ρίχνοντάς τον από τα τείχη της Τροίας, όταν αυτή καταλήφθηκε από τους Αχαιούς, ή ο Οδυσσέας ή ο Μενέλαος ή ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, εκδικούμενος τον θάνατο του πατέρα του......

Στο ποίημα "μιλάει" ο νεκρός Έκτορας.
Τώρα που θα φύγεις, τώρα που η μέρα της πληρωμής
χαράζει, τώρα που κανείς δεν ξέρει
ποιόν θα σκοτώσει και πώς θα τελειώσει,
πάρε μαζί σου το παιδί που είδε το φως
κάτω απ’ τα φύλλα εκείνου του πλατάνου
και μάθε του να μελετά τα δέντρα.Βίντεο, Σκηνές από την ταινία " ΤΡΩΑΔΕΣ" του Μιχάλη Κακογιάννη 1971 Στο ποίημα "μιλάει" ο νεκρός Έκτορας. Ποίηση : Γιώργος Σεφέρης Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης Ερμηνεία: Μαρία Φαραντούρη Από το Μυθιστόρημα, 1935 IZ΄ Αστυάναξ Τώρα που θα φύγεις πάρε μαζί σου και το παιδί που είδε το φως κάτω από εκείνο το πλατάνι, μια μέρα που αντηχούσαν σάλπιγγες κι έλαμπαν όπλα και τ’ άλογα ιδρωμένα σκύβανε ν’ αγγίξουν την πράσινη επιφάνεια του νερού στη γούρνα με τα υγρά τους τα ρουθούνια. Οι ελιές με τις ρυτίδες των γονιών μας τα βράχια με τη γνώση των γονιών μας και το αίμα του αδερφού μας ζωντανό στο χώμα ήτανε μια γερή χαρά μια πλούσια τάξη για τις ψυχές που γνώριζαν την προσευχή τους. Τώρα που θα φύγεις, τώρα που η μέρα της πληρωμής χαράζει, τώρα που κανείς δεν ξέρει ποιόν θα σκοτώσει και πώς θα τελειώσει, πάρε μαζί σου το παιδί που είδε το φως κάτω απ’ τα φύλλα εκείνου του πλατάνου και μάθε του να μελετά τα δέντρα. Now that you are leaving, take the boy with you also, the boy who saw the light under that plane-tree, one day when trumpets resounded and weapons shone and the sweating horses, nostrils wet, bent to the trough to touch the green surface of the water. The olive trees with the wrinkles of our fathers the rocks with the wisdom of our fathers and our brother's blood alive on the earth were a vital joy, a rich pattern for the souls who knew how to pray. Now that you are leaving, now that the day of payment dawns, now that no one knows whom he will kill and how he will die, take with you the boy who saw the light under the leaves of that plane-tree and teach him to study the trees. George Seferis Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου