Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ροδιά

Γιώργος Βιδάκης


Φθινόπωρο: Η ώρα της συγκομιδής των ροδιών. Ρόδι, έμβλημα θεοτήτων, σύμβολο καλοτυχίας, αφθονίας, μακροζωίας μα και γονιμότητας. Αυτό το υπέροχο φρούτο ενέπνευσε τόσους πολλούς διάσημους ζωγράφους και ποιητές. .....

Το Ρόδι είναι φρούτο που ωριμάζει μόνο πάνω στο δένδρο κι όχι μετά τη συγκομιδή όπως άλλα. Η Συγκομιδή των Ροδιών γίνεται από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι το Νοέμβριο.
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική.
Σύμφωνα με τα ισλαμικά κείμενα, ο παράδεισος που περιγράφεται στο Κοράνι, περιλαμβάνει 4 κήπους με πηγές, σκιές και φρούτα, ένα από τα οποία είναι το ρόδι.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη.
Το ρόδι είναι το μυστικιστικό φρούτο των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Τρώγοντάς το, η Περσεφόνη, δεσμεύεται στο Βασίλειο του Πλούτωνα.
Ο ελληνικός μύθος λέει ότι την Περσεφόνη την άρπαξε ο Άδης καθώς αυτή μάζευε λουλούδια στην πεδιάδα της Νύσσας. Εκεί την έκανε σύζυγό του και βασίλισσα του Κάτω Κόσμου. Η μητέρα της, η θεά Δήμητρα, την αναζητούσε επί εννιά μέρες και περιπλανιόταν στη Γη αναζητώντας την, ως που τη δέκατη μέρα ο Ήλιος και η Εκάτη της αποκάλυψαν την αλήθεια για την πράξη του Άδη και τη συναίνεση του Δία. Η θυμωμένη θεά εγκατέλειψε τη συντροφιά των θεών και πήγε στην Ελευσίνα, όπου υπηρέτησε μεταμφιεσμένη στο παλάτι του βασιλιά Κελεού. Πριν φύγει από το παλάτι, αποκαλύφθηκε και ζήτησε από τους κατοίκους να χτίσουν ένα ναό προς τιμήν της. Πέρασε ένας χρόνος από τη στιγμή που η θεά άρχισε να περιπλανιέται και η Γη παρέμενε άγονη, οπότε ο Δίας αποφάσισε την επιστροφή της Περσεφόνης στη μητέρα της. Ο Άδης δεν μπορούσε παρά να συμμορφωθεί με την απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, πριν επιστρέψει την Περσεφόνη, της έδωσε να φάει ένα ρόδι. Αυτό σήμαινε ότι η Περσεφόνη έπρεπε να περνά το ένα τρίτο του χρόνου με τον άντρα της στον Κάτω Κόσμο πριν επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Αφού επέστρεψε η κόρη της, η Δήμητρα αποκατέστησε τη γονιμότητα της γης και μύησε τους Ελευσινίους στις τελετές προς τιμήν της.

Πίνακας : William Bouguereau,Πλανόδιος πωλητής ροδιών 1875

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου