Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Η ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΤΕΙΑΣ.


Γράφει ο Παναγιώτης Δημάκης
Η Κάτω Πλατεία και η λεγόμενη Αγορά, όπου γύρωθεν στοιχίζονταν, τα εμπορικά καταστήματα, τα εργαστήρια, τα καφενεία τα ταβερνεία, κουρεία, ήταν το σημείο, όπου έπαλλε, .....
ο σφυγμός τής πόλης και ο πολυσύχναστος χώρος , συγκέντρωσης τών ενεργών πολιτών, όπου εν μέση οδώ, όπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας, στην Αγορά συγκεντρωμένοι, κατά ομίλους η κατά μόνας, λογομαχούσαν, συμφωνούσαν και διαφωνούσαν, σε θέματα προσωπικά, ιδιοκτησιακά, οικονομικά, επαγγελματικά αλλά και τα πολυαγαπημένα πολιτικά, τοπικού ή γενικού ενδιαφέροντος, πού έδιναν τήν ευκαιρία, για πολιτικές εκτιμήσεις και αποδοκιμασίες. 
Με λίγα λόγια, ένας χώρος ζωντανός, με ζυμώσεις και ωσμώσεις, κοινωνικές και ηθικές τής μικροκοινωνίας, τών εγκατοίκων. 
Ακόμη και σήμερα πολλοί, λένε " πάμε στήν Αγορά ", ή " Τ' άκουσα στήν Αγορά ", ορίζοντας τον χώρο, ώς τοπόσημο, για να καταδείξουν, με το αρχαίο αυτό όνομα, τήν σημασία του, παρά το γεγονός, ότι λόγω τών συγκυριών , τών κοινωνικών μεταλλάξεων και ανακατατάξεων, όλα αυτά αποτελούν, μία νοσταλγική ανάμνηση, για τούς μεγαλύτερους, πού τα έχουν ζήσει και τα θυμούνται. 
Όπως και τούς τύπους και τον μικρόκοσμο, πού περιτριγύριζαν, στο σταυροδρόμι, ο κήρυκας- ντελάλης Ματζουράνης, μικρόσωμος, αλλά με στεντόρεια φωνή, πού εκφωνούσε, πωλήσεις, απώλειες και ευρέσεις ζώων και αντικειμένων και άλλα κοινού ενδιαφέροντος, με το χέρι στη μέση.....ακούσατε κύριοι....ενώ ήταν και στιλβωτής υποδημάτων, κ.λ.π. Η μνημειακή κρήνη, ο αιωνόβιος πλάτανος, το παλιό πηγάδι, οι μουριές, ήταν το φυσικό σκηνικό, για τις περισσότερες, δημόσιες εκδηλώσεις και εορτές. 
Δύο παλιές φωτογραφίες, μάς επαναφέρουν, στιγμές από τήν ζωή, στον χώρο αυτό, το τέλος εποχής και μάς θυμίζουν πώς όλα άλλαξαν και μείς επίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου