Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

"ΑΘΑΝΑΣΙΑ" .... Σ' αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες, ποιητές κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τούς χάρισες ποτές"


"ΑΘΑΝΑΣΙΑ" .....  Ήρθαν διψασμένοι Κροίσοι, ταπεινοί προσκυνητές / κι απ' του κήπου σου τη βρύση δεν τους πότισες ποτές.

Γιώργος Βιδάκης
Η ανεπανάληπτη "Αθανασία" του  Νίκου Γκάτσου και  του  Μάνου  Χατζηδάκη, η ιστορία  της ,  ο Πλάτωνας στον "Φαίδρο" και  ο  Γιώργος  Σεφέρης για  την  Αθανασία και  δύο  υπέροχες  εκτελέσεις.......
Στίχοι . Νίκος Γκάτσος
Μουσική .Μάνος Χατζιδάκις
Ερμηνεία . Ναταλία Κάντζια & Χορωδία

Βίντεο. Γιώργος Βιδάκης.


Απόσπασμα από τη συναυλία στα πλαίσια του Grekisk Konstmusikfestival 2016 (19 Νοεμβρίου-Musikaliska) Στοκχόλμη. 



Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά
δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά
Σ' αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες, ποιητές
κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τούς χάρισες ποτές.

Είσαι σκληρή σαν του θανάτου τη γροθιά
μα ήρθαν καιροί που σε πιστέψαμε βαθιά
Κάθε γενιά δική της θέλει να γενείς
Ομορφονιά, που δε σε κέρδισε κανείς.

Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά
ποια παράξενη θυσία η ζωή να σου χρωστά
Ήρθαν διψασμένοι Κροίσοι, ταπεινοί προσκυνητές
κι απ' του κήπου σου τη βρύση δεν τους πότισες ποτές.




Διάβασα  στον ιστότοπο "tovivlio.net" ...
Στα μέσα της δεκαετίας του 70, ο ποιητής Νίκος Γκάτσος, αποφασίζει να γράψει μερικούς στίχους, εμπνεόμενος προφανώς από τη φιλοσοφική του αναζήτηση και εντρύφηση πάνω στην υπέρτατη, υπερούσια και υπεραπαιτητική - εν σχέσει πάντα με τoν πνευματικό της προσανατολισμό και την αυστηρή μεταφυσική της σύνθεση - υψηλή έννοια της Αθανασίας. Ο ποιητής, στους αυστηρά δουλεμένους αυτούς στίχους φαίνεται να μην εστιάζει τον φιλοσοφικό του προβληματισμό και στοχασμό αποκλειστικά στο θέμα της αθανασίας της ψυχής του ανθρώπου, εκχωρώντας, έτσι, την άδεια, για τη δυναμική παρουσία μίας έντονης α π ό χ ρ ω σ η ς α ο ρ ι σ τ ί α ς, η οποία διακρίνεται να περιπλανιέται αδιακώλητη και με υπαινικτικούς ελιγμούς σ’ ολόκληρη την α - μεταφυσική ατμόσφαιρα του ποιήματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Γκάτσος, σαν να “ κλείνει το μάτι του ” στους αναγνώστες του όντως πρωτότυπου ποιήματός του, υπονοεί με τη συνεπικουρία της επωδού / ρεφραίν των όμορφων στίχων του ( ομορφονιά, που δε σε κέρδισε κανείς ), πως κανένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να κατακτήσει όχι μόνο την αθανασία της ψυχής του, αλλά κι όλες τις διάφορες εκφράσεις της Αθανασίας όπως π.χ την Αθανασία, την οποία είναι σε θέση να κερδίσει αδιακρίτως ο οποιοσδήποτε άνθρωπος είτε ως απόρροια των έργων και των λόγων του, είτε ως απόρροια των σκέψεών του, είτε εν γένει, ως συνέπεια της σύγκορμης και σύμψυχης υποστάσεώς του κατά τη διάρκεια του επίγειου βίου του.                                                 

                       Ο Πλάτωνας στον "Φαίδρο" για την Αθανασία


" ... ψυχὴ π ᾶ σ α ἀθάνατος. τὸ γὰρ ἀ ε ι κ ί ν η τ ο ν ἀθάνατον ... μόνον δὴ τ ὸ α ὑ τ ὸ κ ι ν ο ῦ ν, ἅτε οὐκ ἀπολεῖπον ἑαυτό, οὔποτε λήγει κινούμενον, ἀλλὰ καὶ τοῖς ἄλλοις ὅσα κινεῖται τοῦτο πηγὴ καὶ ἀρχὴ κινήσεως "

{... Κάθε ψυχή είναι α θ ά ν α τ η. Γιατί εκείνο που κινείται πάντα είναι α θ ά ν α τ ο … μόνον εκείνο που κινείται από μόνο του, αφού δεν εγκαταλείπει τον εαυτό του, δεν παύει ποτέ να κινείται, και είναι μάλιστα το ίδιο η α ρ χ ή και η προέλευση της κίνησης για όσα από τα άλλα κινούνται ...}


                        Γ. Σεφέρης ( Απόσπασμα  από μυθιστόρημα)


"Εμείς που ξεκινήσαμε για το προσκύνημα τούτο κοιτάξαμε τα σπασμένα αγάλματα ξεχαστήκαμε και είπαμε δεν χάνεται η ζωή τόσο εύκολα πως έχει ο θάνατος δρόμους ανεξερεύνητους και μια δικιά του δικαιοσύνη" Πως όταν εμείς όρθιοι στα πόδια μας πεθαίνουμε μέσα στην πέτρα αδελφωμένοι ενωμένοι με την σκληρότητα και την αδυναμία, οι παλαιοί νεκροί ξέφυγαν από τον κύκλο και αναστήθηκαν και χαμογελάνε μέσα σε μια παράξενη ησυχία.


Δείτε τώρα και μια  εκπληκτική εκτέλεση της "Αθανασίας" στο Μέγαρο Μουσικής όπου ....

....υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Μπουντούνη 200 κιθαριστές με σολίστ την Μάρω Ραζή διασκεύασαν με κύριο μουσικό όργανο την κιθάρα μουσικές από κινηματογραφικά θέματα (Nino Rota, Maurice Jarre, Yann Tiersen) ,παραδοσιακή μουσική(Ελλάδα ,Ισπανία ,Μεξικό, Ιρλανδία) αλλά και Μάνο Χατζιδάκι .

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Μαρτίου 2015 στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων κοινωνικής προσφοράς της "Μέριμνας"

Εδώ στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι " Αθανασία " τραγουδούν η Χριστίνα Σπηλιακοπούλου (σοπράνο ) και η Ελεάννα Κωνσταντά τραγούδι ενώ συμμετέχει και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου .

https://www.youtube.com/watch?v=d8sF9jRL6iA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου