Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΤΑ "ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ" ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΙΩΝ !! "Το βάλσαμο και το γιατρικό της ψυχής είναι τα δάκρυα της... γιατί γνωρίζει πολυ καλά η ψυχή ότι μετά θα βγεί ο ήλιος της χαράς.....όπως συμβαίνει με το ουράνιο τόξο".


Μια μαγική μελωδία, τα "Δακρυσμένα Μάτια" του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένη με ιδιαίτερο τρόπο ,  από την έθνικ μπάντα "ANNA RF" με  κλαρίνο  και  παραδοσιακά  όργανα  στην  κορυφή  των  Ιμαλαίων σε  βίντεο  του Γιώργου Βιδάκη και δύο άλλες  εκτελέσεις η πρώτη με  το ίδιο το  Μίκη  Θεοδωράκη  και μια  νεώτερη   με το Σωκράτη Μάλαμα.  Επίσης  λίγα  λόγια  για  την  ιστορία  του τραγουδιού. Δείτε.....  


Η μπάντα "ANNA RF" δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011 από τους Ρόι Σμίλα και Όφιρ Ροκ, στο μικρό χωριό Σαχαράτ στο νότιο Ισραήλ. Ο ήχος τους είναι ξεχωριστός, καθώς συνδυάζει επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση με αρχαία και σύγχρονα μουσικά όργανα σε ηλεκτρονικό ήχο.


Κάπως έτσι το παρελθόν συναντά το παρών σε ένα μελλοντικό ήχο. Οι "ANNA RF" φτιάχνουν βίντεο κλιπ για κάθε τραγούδι με δικές τους παραγωγές στο δικό τους στούντιο στο Ισραήλ ή με το κινητό τους συνεργείο σε διάφορα μέρη του κόσμου. 

Το όνομα "ANNA RF" έχει αραβοισραηλινή ρίζα και έχει διττή ερμηνεία. Σημαίνει "ξέρω" και "δεν ξέρω" και αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία ή το στυλ ίσως καλύτερα, της μπάντας.



Δακρυσμένα μάτια νυσταγμένοι κήποι
όνειρα κομμάτια ας ήτανε να ζω
στους μεγάλους δρόμους κάτω απ’ τις αφίσες
στα χιλιάδες χρώματα ας ήταν να βρεθώ

Να `ταν η καρδιά μου λαμπερό αστέρι
να `ταν η ματιά μου δίκοπο μαχαίρι
αστραφτερό σπαθί μες το μεσημέρι
αστραφτερό σπαθί μες το μεσημέρι


Ο κύκλος τραγουδιών "Λιποτάκτες" γράφεται το καλοκαίρι του 1952 στα Χανιά σε στίχους του αδερφού του Μίκη, Γιάννη Θεοδωράκη, όταν ο Μίκης έκανε την στρατιωτική του θητεία. Τα 4 τραγούδια πρωτοηχογραφούνται το 1960 με την φωνή του ίδιου του Μίκη. Μετά θα πει δυο από αυτά και ο Κωστας Χατζής το Γενάρη του 1962. Ο Γιαννης Θεοδωράκης πήγαινε τότε στην 6η  Γυμνασίου και έγραφε στίχους σχεδόν κρυφά αφού δεν συγχωρούσε στον εαυτό του αυτές τις "ευαισθησίες " την ώρα που οι άλλοι μάχονταν ένοπλα. Πετούσε τα χαρτάκια με τα στιχάκια στον κήπο του σπιτιού τους στο Γαλατά στα Χανιά, που τα μάζευε ο Μίκης στα 1950...

                                                           ΓΙΑΝΝΗΣ  ΚΑΙ  ΜΙΚΗΣ
                                      
         Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ



ΚΑΙ  ΜΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΣΩΚΡΑΤΗ  ΜΑΛΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου