Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

Στην ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση των κτηνοτρόφων με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και για τις στάνες, τον αποχαρακτηρισμό βοσκότοπων και τη μείωση των εξισωτικών αποζημιώσεων,.....
με την εφαρμογή συνολικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής  (ΚΑΠ) που μεθοδευμένα και με πολλούς τρόπους, στέλνει στην απραξία  χιλιάδες κτηνοτρόφους και συγκεντρώνει την κτηνοτροφική παραγωγή σε χέρια λίγων, στην περιοχή μας για τους βοοτρόφους έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος μιας νέας ζωονόσου (της οζώδους δερματίτιδας) που απειλεί  με αφανισμό ολόκληρα κοπάδια.
Πρόκειται για νόσο που δε μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά εφόσον εμφανιστεί κρούσμα σε ζώο, όλο το κοπάδι πρέπει να σφαγιαστεί για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου στα υπόλοιπα.
Την ώρα που υπάρχουν κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αχαΐα και είναι πραγματικός ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιζωοτίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «εβρισκόμενη σε επιφυλακή», κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου, αντί να καταστήσει αναγκαίο τον εμβολιασμό των ζώων για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου βρίσκεται ακόμη σε φάση διερεύνησης του ενδιαφέροντος των βοοτρόφων για εμβολιασμό των κοπαδιών τους μετακυλώντας σε αυτούς και το οικονομικό κόστος του εμβολιασμού. 
Την κατάσταση αυτή καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πλήρως υποστελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού, με 4 κτηνιάτρους στους οποίους αναλογούν 10.000 περίπου βοοειδή και 80.000 περίπου αιγοπρόβατα!!!
Το ελάχιστο προσωπικό, που με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, δεν επαρκεί και δε στηρίζεται στο έργο του, καθώς δεν τους παραχωρούνται για τέτοιου είδους εργασίες ούτε καν υπηρεσιακά οχήματα και η μετακίνηση τους γίνεται με δικά τους Ι.Χ. στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές του νομού.
Για αυτή την κατάσταση τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιώντας τις αντιαγροτικές - αντικτηνοτροφικές (κυριολεκτικά εγκληματικές) πολιτικές της ΕΕ, άφησαν τους κτηνοτρόφους και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας στο έλεος των ζωονόσων και οδήγησαν σε υπολειτουργία υπηρεσίες όπως οι κτηνιατρικές της Περιφέρειας. Στα ίδια χνάρια βαδίζει και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποδεχόμενη πλήρως τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ.
Η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη τους σε παλιούς και νέους σωτήρες και με αγώνες κόντρα στις πολιτικές της ΕΕ που τους ξεκληρίζουν να απαιτήσουν:
·                    Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νέας ζωονόσου (Οζώδης δερματίτιδα).
·                    Την άμεση προμήθεια των κτηνιατρικών υπηρεσιών με όλα τα απαραίτητα εμβόλια.
·                    Την κάλυψη του κόστους των εμβολίων στο ακέραιο είτε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε την Περιφέρεια χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των κτηνοτρόφων.
·                    Την άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού μας με το απαραίτητο προσωπικό.
·                    Την εξασφάλιση υποδομών και τεχνικών μέσων που θα επιτρέπουν απρόσκοπτα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες να κάνουν το έργο τους (παγίδες για τα ζώα, υπηρεσιακά οχήματα κλπ.)

·                    Την άμεση λήψη μέτρων από τους δήμους και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και σε σχέση με τις υποδομές που απαιτούνται αλλά και σε σχέση με την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου