Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

H ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Καλησπέρα σας και καλό μήνα.
Θα ξεκινήσουμε από  το Προσφυγικό:
Όπως γνωρίζετε η  σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το προσφυγικό, είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.
Την Πέμπτη, μια μέρα πριν, θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο.
Επίσης, την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα. .....

Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις της, για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας,  τις  οποίες θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς.
Βασικοί άξονες αυτών των θέσεων  είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης Προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διαθέσιμο μέσον σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο ζητήματα  διαχείρισης των  προσφυγικών ροών.
Παράλληλα η Ελλάδα έχει καταθέσει στην κομισιόν, σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 480 περίπου  εκατομμυρίων, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια και υλικά.
Επίσης  παρακολουθούμε  στενά την πορεία   επιχειρήσεων με την συμμετοχή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα Τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά το μέτωπο της εσωτερικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης:
Έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Ειδικά οι ένοπλες δυνάμεις προχωρούν με ταχύτητα στην ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν αναλάβει, ενώ ταυτόχρονα σιτίζουν περίπου 10.000 ανθρώπους ημερησίως.
Επιπλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και οργανώσεις εθελοντών για την παροχή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους πρόσφυγες. 
Ο πρωθυπουργός σήμερα το μεσημέρι  θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για  την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΒΡD), κ. Σούμα Τσακραμπάρτι, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για τα εγκαίνια της Τράπεζας. Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τράπεζα, έχει υπογραφεί συμφωνία για την προώθηση επενδύσεων περίπου 2δις ευρώ έως το 2020. ΟΙ επενδύσεις  θα αφορούν τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις εξαγωγές και την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.  
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση:
Η πληροφόρηση από το χθεσινό Eurοworking Group είναι ότι υπήρξε απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς από τη μία πλευρά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη.  Αυτό ήταν και το αναμενόμενο για την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΔΝΤ πρέπει να κάνει στροφή στον ρεαλισμό, προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να συνδράμει στην προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης.
Από τη δική μας πλευρά επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος όπως ρητώς προβλέπει η Συμφωνία του καλοκαιριού.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και κάθαρσης του δημόσιου βίου.
Η κυβέρνηση  επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους εκβιασμό.
Η δικαιοσύνη θα αφεθεί ανεμπόδιστα  να συνεχίσει το έργο της.
Ειδικά σε όσους φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, η κυβέρνηση οφείλει να επαναλάβει ότι είναι και θα παραμείνει ανυποχώρητη στην καταπολέμηση και την εξουδετέρωση της διαπλοκής. Εδώ υπάρχει μια εκκρεμότητα από τη Νέα Δημοκρατία .
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει εδώ και ημέρες μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για το είδος των υπηρεσιών που αγόραζε από εμπλεκόμενους σε κυκλώματα εκβιαστών, και μάλιστα σε τακτική βάση, έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών. Ακόμα  αναμένουμε την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΖΟΡΜΠΑ: Κυρία εκπρόσωπε, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό είπατε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις που θα επικυρωθούν από το υπουργικό συμβούλιο, αν αντιλαμβάνομαι σωστά, προκειμένου την Παρασκευή να τις παρουσιάσει στο συμβούλιο αρχηγών. Εάν η Ν.Δ. - όπως διαφαίνεται διατηρεί πάρα πολύ ισχυρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο- διαχωρίσει τη θέση της, η κυβέρνηση θα έχει ούτως ή άλλως μια ανελαστική γραμμή σε ό,τι αφορά το πώς θα προσέλθει στην έκτακτη σύνοδο της Δευτέρας ή θα προσμετρήσει και τις αντιδράσεις και τις θέσεις των άλλων κομμάτων; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, η οποία έχει προαναγγελθεί από το Νοέμβριο. Και όταν λέμε διάλογο εννοούμε ειλικρινή διάλογο και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Δεν προτίθεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει απλώς τις αποφάσεις του στους αρχηγούς των κομμάτων. Δεν θα ήταν ένας χρήσιμος διάλογος αυτός. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα στα οποία συγκλίνουμε νομίζω ότι θα αναδειχθούν μέσα από αυτή τη συζήτηση, όπως και πιθανά σημεία στα οποία αποκλίνουμε.    
ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα κυρία εκπρόσωπε, να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς γίνεται με τις συντάξεις. Ακούσαμε χθες κάποια πράγματα από τον πρωθυπουργό. Ποιες είναι αυτές, τελικά, που δεν θα μειωθούν; Μικρές κύριες, μεγάλες κύριες; Ποσά συγκεκριμένα. Ευχαριστώ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι κύριες συντάξεις είναι δέσμευση της κυβέρνησης και όλο το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έγινε ακριβώς για να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις με δεδομένη τη συμφωνία του καλοκαιριού, που απαιτούσε να μειωθεί το κόστος 1,8 δισ. Η μεταρρύθμιση στηρίζεται ακριβώς – εκτός από μερικά άλλα της στοιχεία- σε αυτό το δομικό στοιχείο. Και πάνω σε αυτό χτίζεται η λογική της. Επομένως, η δέσμευση της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων εξακολουθεί να ισχύει. Από εκεί και πέρα, ειπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, ότι εάν γινόταν μια μικρή μείωση σε κάποιες μεγάλες συντάξεις, πραγματικά, ίσως, να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος. Ωστόσο, ο αριθμός των μεγάλων συντάξεων είναι πάρα πολύ μικρός. Δεν προσφέρει στα αλήθεια κάτι, πλην συμβολικού χαρακτήρα. Αν ήταν, με δεδομένη τη μείωση κάποιων ιδιαίτερα ψηλών συντάξεων να εξασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού  συστήματος, χωρίς άλλα θέματα, πιθανόν, να ήταν μια επιλογή. Έτσι δεν αποτελεί κεντρικό θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το ζήτημα αυτό.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Χθες παρακολουθήσαμε μια συζήτηση στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τριανταφυλλίδη. Και είπε, υποστήριξε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις γενικότερες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και οι συνταξιοδοτούμενοι από τους ΟΤΑ και οι πρώην βουλευτές. Και υπήρξε μια αντίδραση και συγκεκριμένα από τον κύριο…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τις πολλαπλές συντάξεις εννοείτε.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Και υπήρξε μια αντίδραση από τον αντιπρόεδρο της Βουλής τον κ. Κρεμαστινό. Θα συμπεριλάβει τελικά στις γενικότερες ρυθμίσεις και αυτές τις συντάξεις; Και των βουλευτών και των εκπροσώπων της Τ.Α.;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το μέτρο αυτό έχει ήδη ληφθεί. Σήμερα δεν υπάρχουν συντάξεις στους βουλευτές, πλην των συντάξεων από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία και μόνον αυτές. Και όσον αφορά κάποιες παλαιότερες συντάξεις οι οποίες ήταν πολλαπλές, εκεί μπαίνει το ανώτερο πλαφόν, που έτσι και αλλιώς ισχύει για όλους. Ταυτόχρονα, κάποιες εξ αυτών, που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα προκλητικό ποσό είναι εξαιρετικά λίγες, ενδεχομένως και μονοψήφιο νούμερο. Επομένως, το βασικό που αφορά όμως το τώρα και το μετά και το αν οι βουλευτές παίρνουν μια ή πολλαπλές συντάξεις, επαναλαμβάνουμε ότι ήδη αυτό έχει συμβεί: Δεν υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις για τους βουλευτές και ο κάθε βουλευτής θα παίρνει ανάλογα με το επάγγελμά του και ανάλογα με το Ταμείο το οποίο πληρώνει τη σύνταξη από το ασφαλιστικό του Ταμείο.
ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος της σύντομης αξιολόγησης για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, που σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι ο σταθμός για να αλλάξει σελίδα η χώρα, ο στόχος αυτός είναι σημαντικότερος από μια μικρή οριζόντια περικοπή των συντάξεων; Και σας το ρωτάω αυτό διότι φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το τι θα συμβεί με το ΔΝΤ, είναι κάτι που μένει να το δούμε. Όπως σας είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση, το Euroworking group δεν ήταν αυτό το οποίο θα άλλαζε κάτι στη μέχρι στιγμής στάση ή θα διατύπωνε κάτι διαφορετικό. Δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση. Ωστόσο, σε επανειλημμένες ερωτήσεις που έγιναν και χθες σε αυτή τη συζήτηση και από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών και από εμάς, ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις προς το ΔΝΤ προκειμένου να δικαιολογήσει επαρκώς το γιατί εμμένει σε διαφορετικές αντιλήψεις που ξεπερνούν τη συμφωνία ,την οποία από κοινού έχουμε αποδεχθεί το καλοκαίρι. Και από την πλευρά μας και των Ευρωπαίων έγινε σαφές ότι θα κινηθούμε στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Και το ΔΝΤ μέσα από αυτό εκτίθεται, διότι δεν υποστηρίζει αρκετά. Γιατί πρέπει να μιλήσουμε για άλλη συμφωνία και όχι γι’ αυτή που το καλοκαίρι συμφωνήσαμε. Με δεδομένο ότι στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν και δείχνουν ότι τα  οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού,  σήμερα είναι καλύτερα και από αυτά που προβλέφθηκαν τότε.  Επομένως, χρειάζεται έστω και μια επαρκής δικαιολόγηση γι’ αυτό, την οποία δεν την έχει εμφανίσει ακόμη το ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, έχουμε πει ότι βεβαίως, εμείς, έχουμε κάνει αρκετές υποχωρήσεις, προκειμένου να φθάσουμε στη συζήτηση για το χρέος, που τη θεωρούμε κεντρική για το μέλλον της χώρας. Ωστόσο στις δεσμεύσεις μας είναι ότι σε αυτή την πορεία επιλέγουμε να κινηθούμε με το λαό όρθιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στο πόσες υποχωρήσεις θα μπορούσε να κάνει κανείς και μέχρι ποιού σημείου.    
ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε εξαντλήσει, δηλαδή, τα όρια υποχωρήσεων;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, πέραν του ασφαλιστικού. Νομίζω, ότι στο ασφαλιστικό έχουν δεχθεί και οι θεσμοί ότι η πρότασή μας είναι αποδεχτή. Ότι είναι μια πρόταση που στη δομή της συμφωνούν άπαντες. Κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες ακόμη εξετάζονται από τα κλιμάκια και ανταλλάσσονται και πληροφορίες και νούμερα κτλ. Νομίζουμε όμως ότι στο ασφαλιστικό ιδιαίτερα, έχει φθάσει κοντά στο όριό της η διαπραγμάτευση και είμαστε κοντά. Θα μπορούσαν εύκολα να έρθουν οι θεσμοί, δηλαδή, και να προχωρήσουμε. Αλλά δεν παύει να ισχύει ότι υπάρχουν ανοιχτές διαπραγματεύσεις και τα άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν την πορεία της πρώτης αξιολόγησης. 
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία εκπρόσωπε, μας είπατε ότι η κυβέρνηση ζητά έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για το προσφυγικό, ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ. Θέλω να ρωτήσω αν αυτά τα χρήματα θα τα διαχειριστεί η ίδια η κυβέρνηση. Εάν όχι, σε ποιόν φορέα θα αναθέσει τη διαχείριση τους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πληροφόρηση που έχω μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει μπει τέτοιο ζήτημα και ότι τα χρήματα θα εκταμιεύονται προς το ελληνικό κράτος.  Από εκεί και μετά όμως και εμείς από την πλευρά μας μπορεί να τα χρησιμοποιήσουμε ή να πάει ένα κομμάτι προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – και αυτό είναι πιθανό- και μπορεί και εμείς να εκχωρήσουμε κάποιες αρμοδιότητες με βάση το τι θεωρούμε πιο ευέλικτο, πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό. Τα χρήματα θα είναι προς την ελληνική κυβέρνηση.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Λέτε όμως ότι όλο το ποσό μπορεί να το διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το πώς θα το διαχειριστούμε, αυτό μένει λίγο να το επεξεργαστούμε.
ΠΡΟΚΟΠΗ:  Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ε.Ε., αλλά και την πιθανή προθυμία του Βερολίνου να εξετάσει σε συνάφεια το προσφυγικό με το πρόγραμμα της Ελλάδας, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός επισήμως την ενεργοποίηση του άρθρου, από τον κανονισμό της Ε.Ε., για εξαίρεση της χώρας από το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε πει επανειλημμένως  ότι δεν θέλουμε να συμψηφίζουμε τα δύο ζητήματα της οικονομικής κρίσης και της προσφυγικής κρίσης. Αυτό παραμένει στον πυρήνα της σκέψης μας και των κινήσεών μας. Ειπώθηκε όμως επίσης πολλές φορές και από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ, ότι η προσφυγική κρίση μας υποχρεώνει όλους να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε  και η Ευρώπη να αλλάξει και αυτή τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, απέναντι στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης. Δεν έχουμε μιλήσει, όμως, για συμψηφισμούς. Αυτά μένει να τα δούμε στην πορεία, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει εύκολα το βάρος μιας τέτοιας κρίσης.  Και όπως ξέρετε όλοι, σηκώνει πολύ μεγαλύτερο βάρος σήμερα για την προσφυγική κρίση από αυτό που πραγματικά αναλογεί στη χώρα, με άλλες χώρες να μην έχουν κάνει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση και να μην έχουν στείλει, ας πούμε, ούτε μια κουβέρτα.
ΠΡΟΚΟΠΗ:  Ο κύριος Παπαδημούλης, πάντως, έχει κάνει σειρά αντίστοιχων ερωτήσεων.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι. Έχω παρακολουθήσει, προφανώς, τις ερωτήσεις, αλλά  σας είπα ότι μελετάει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση  την ατζέντα, που θα φθάσει  και στη σύνοδο. Όπως ξέρετε αυτή είναι μια έκτακτη Σύνοδος. Ακολουθεί στα μέσα Μάρτη, 17-18 και η τακτική Σύνοδος. Και μένει να δούμε την πορεία όλων των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να στηριχθεί.
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα ο κύριος Μουζάλας είχε μιλήσει – για το προσφυγικό πάντα- για ενδεχόμενες μονομερείς ενέργειες. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές οι μονομερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κύριος Μουζάλας δεν μίλησε για μονομερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Είπε ότι κάθε χώρα θα μπορούσε να κάνει μονομερείς ενέργειες, πράγμα όμως το οποίο πλήττει και αυτή καθ’ αυτή την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν βοηθάει δηλαδή. Και βεβαίως, δεν μπορεί κάποιες χώρες να κάνουν κάποια πράγματα και μάλιστα παραπάνω από τη δύναμή τους, όπως η Ελλάδα, αλλά κάποιοι να προσπαθούν – τώρα έχουν σταματήσει ευτυχώς- να τη διασύρουν. Ενώ  κάποιες άλλες που δεν έχουν συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο, ως όφειλαν, απέναντι σε κοινό πρόβλημα, να μην υποστούν ούτε καν κριτική. Αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν. Ο κύριος Μουζάλας δεν μίλησε για μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας. Μίλησε ακριβώς, για μονομερείς ενέργειες, οι οποίες στο τέλος ισχυροποιούν εκείνους που τις ακολουθούν. Δεν θα μπούμε εμείς, δηλαδή, σε αυτή τη λογική. Εμείς θα παραμείνουμε στη λογική ότι η Ε.Ε. θα πρέπει συνολικά να αντιμετωπίσει, με το βάρος που αναλογεί στην κάθε χώρα, το πρόβλημα.
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Η Ελλάδα σε αυτή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ενδεχομένως, εκτός από αυτά που θα συμπεριληφθούν στο Κείμενο Συμπερασμάτων, να υπάρξουν κυρώσεις για τις χώρες, οι οποίες δεν θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας προανέφερα σήμερα τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Και σας είπα ότι στις επόμενες ημέρες, με βάση και το τι ακριβώς συμβαίνει (διότι ξέρετε, κάθε μέρα που περνάει και κάθε στιγμή που περνάει είναι καθοριστικές για την προσφυγική κρίση, για το προσφυγικό πρόβλημα) παίρνοντας και τα δεδομένα από αυτή τη στιγμή που μιλάμε μέχρι τότε, θα αποφασιστεί και η γραμμή με την οποία θα πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία θα συζητηθεί και με τους υπουργούς στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης (3/2). Θα κατατεθεί η άποψη αυτή και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, αν σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να βάλει βέτο στις αποφάσεις που αφορούν, που ενδιαφέρουν την Αυστρία και τις χώρες του Βίσεγκραντ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε πει –και το είπαμε και εδώ την προηγούμενη φορά- ότι η Ελλάδα είπε και από την προηγούμενη Σύνοδο ότι θα φθάσει μέχρι να μπλοκάρει κάποιες αποφάσεις. Η σκέψη είναι η εξής: Μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη και επιβαρύνουν και χώρες, οι οποίες διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά προς τη χώρα μας; Προφανώς, αυτό δεν θα ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές. Από εκεί και μετά, όμως, σε ένα άλλο επίπεδο, διπλωματικά, όπως είπαμε, θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, προκειμένου η Ελλάδα να μην πάρει μόνη της το βάρος αυτού του τεράστιου προβλήματος. Δεν έχουν μελετηθεί τέτοια βήματα, ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή η οποία περιγράφηκε και ειπώθηκε και χθες από τον Πρωθυπουργό.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας, στον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει με κλειστά επί της ουσίας σύνορα από το βορρά, από τους γείτονές μας; Το λέω αυτό, γιατί από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής μέχρι και σήμερα, το επιχείρημά μας, η δημόσια τοποθέτηση της Ελλάδας είναι «δεν πρέπει να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος», την ίδια ώρα όμως, κάθε μέρα, καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί ένα μεγαλύτερο όγκο ροών. Πόσο αντέχει η κυβέρνηση; Μέχρι ποια ημερομηνία με κλειστά σύνορα από το βορρά και τι θα κάνει για να τα ανοίξει; Και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής τήρησε μια σκληρή στάση, ωστόσο τα σύνορα έκλεισαν. Πόσο αντέχει με κλειστά σύνορα; Έχετε έναν χρονικό ορίζοντα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως αντιλαμβάνεστε, η ερώτηση τι θα κάνουμε για να ανοίξουμε εμείς σύνορα, έχει ήδη απαντηθεί, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να επιλύσει από μόνη της τέτοια ζητήματα, όταν η Ευρώπη δεν επεμβαίνει. Και γι` αυτό είμαστε και εδώ σήμερα. Αν ήταν στο χέρι της Ελλάδας, προφανώς δεν θα είχε συμβεί.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Το λέω, γιατί καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όντως, μια πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ούτε πλήρως έτοιμος, ούτε να βάλει όρια μέχρι πού μπορεί ακριβώς να αντέξει. Στ` αλήθεια, δεν μπορούμε να αντέξουμε το βάρος όλων των προσφύγων στην Ελλάδα, όσων θα φθάσουν μέχρι εδώ. Ωστόσο, έχουμε κάνει αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αξιοπρεπώς το ζήτημα με ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες. Το σχέδιο αυτό το οποίο υποβάλαμε και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κονδύλια που προβλέπει αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 πρόσφυγες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Και αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν θα το αντέξουμε. Αυτά, επίσης, είναι πρόχειρες λύσεις. Θα πρέπει να δοθεί μια μόνιμη λύση, μια οριστική λύση για το πώς, και πού θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες και τι βάρος θα σηκώσει κάθε χώρα, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το πόσους πρόσφυγες θα υποδεχθεί.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να ρωτήσω κάτι; Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, η κυβέρνηση φοβάται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, να γίνει ανεξέλεγκτη και να δημιουργηθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη FYROM;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ανεξέλεγκτη δεν θα μείνει, όπως δεν έμεινε και μέχρι τώρα, διότι ξέρετε ότι σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμοι όλοι οι χώροι που θα υποδεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι πρόσφυγες δεν θα θέλουν να κινηθούν προς την Ειδομένη, προκειμένου,  έστω και μια ελπίδα να έχουν, να περάσουν απέναντι. Τα Σκόπια ανοίγουν και παίρνουν μερικές δεκάδες καθημερινά. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, ούτως ώστε να μην συνωστίζονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη και να μην δημιουργούνται τέτοια θέματα. Όμως, είναι αντιληπτό και από εμάς, όπως και νομίζω από όλους σας, ότι είναι άνθρωποι απελπισμένοι, που προτίμησαν να ρισκάρουν, να χάσουν τα παιδιά τους στο Αιγαίο. Και ασφαλώς, αυτή είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και από μια τέτοια πλευρά. Επομένως, οι φόβοι μας… Είπα τη λέξη «φόβος», προφανώς, δεν το έχουμε ξανακάνει, δεν έχει ξανααντιμετωπίσει η χώρα, ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε άλλη κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα, αυτά έγιναν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Επομένως έχουμε τις αγωνίες μας, έχουμε τις ανησυχίες μας και αντιλαμβανόμαστε και τη δύναμη, που ωθεί αυτούς τους ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, να θαλασσοπνίγονται με ελπίδα μήπως κάποιος από αυτούς επιβιώσει.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Με δεδομένο ότι χθες έγινε μια κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, δεν επετράπη ο πλους της γερμανικής φρεγάτας, στην οποία επέβαινε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η Άγκυρα, που είναι το κλειδί της λύσης του Προσφυγικού και των ροών, εν τέλει θα συνεργαστεί είτε στο αίτημά σας, ένα από τα πέντε που προαναφέρατε για απ` ευθείας επανεγκατάσταση είτε στη δυνατότητα, στην υποχρέωση μάλλον της Άγκυρας να περιορίσει τα δίκτυα διακίνησης; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι από αυτή τη Σύνοδο θα βγούμε σε κάτι κερδισμένοι, με δεδομένη τη συμπεριφορά της Άγκυρας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Άγκυρα έχει συνεχίσει να ακολουθεί μια τακτική σαν και αυτή που περιγράφετε, η οποία είναι ενάντια στην επίλυση του ζητήματος. Ωστόσο σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία για συζητήσεις και ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Έρχονται εδώ  υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, γίνονται συζητήσεις. Νομίζω ότι και η Τουρκία, μέσα από τη συζήτηση και την αποδοχή συμφωνηθέντων ή αυτών που θα κληθεί να συμφωνήσουμε στην επόμενη Σύνοδο, θα δει ότι είναι λύσεις αμοιβαία επωφελείς. Εμείς με μια τέτοια στάση το αντιμετωπίζουμε και θα το αντιμετωπίσουμε και στην επόμενη περίοδο με τον ίδιο τρόπο. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι όταν είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από σένα, προφανώς έχεις λόγους και να πιστεύεις ότι θα γίνει έτσι όπως το περιγράφω εγώ ή όπως το περιγράφετε εσείς. Ωστόσο, είμαστε εδώ και θα το παλέψουμε με κάθε δυνατό μέσο- διπλωματικό μέσο, εννοώ- και  συζητήσεις και στις Συνόδους Κορυφής, προκειμένου και η Τουρκία να πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαχειριστούμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, αυτήν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

ΣΙΔΕΡΗΣ:  Αν οι πολιτικοί Αρχηγοί δεν συμφωνήσουν με αυτά που θα τους πει ο Πρωθυπουργός, θα τους κατηγορήσετε ότι δεν βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα πριν με ποια πρόθεση θα πάει ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να μιλήσει ουσιαστικά και βεβαίως και να πει και να ακούσει. Από την άλλη πλευρά, είδαμε δημοσιοποιημένες προτάσεις από τη Ν.Δ., τις οποίες θα καταθέσει στο διάλογο. Αντιλαμβάνεστε και εσείς, - διότι σας ανέφερα και πριν το πώς κινείται η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρησιακά για την αντιμετώπιση της κατάστασης- ότι τα σημεία τα οποία προτείνει η Ν.Δ., τα έχει ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι εδώ, λοιπόν, δεν βρίσκω κανένα λόγο να υπάρχουν διαφωνίες, διότι αυτά ήδη υλοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση. Και τα έξι σημεία, τα οποία έχει καταθέσει η Ν.Δ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επιτρέψτε μου, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει λευκή επιταγή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ας κάνουν υπομονή… Όποιοι έχουν τέτοιου τύπου αμφιβολίες, ας κάνουν υπομονή μέχρι την Παρασκευή (4/2).

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, όταν λέτε «διπλωματικές ενέργειες», εννοείτε και προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Και για να συγκεκριμενοποιήσω λίγο και το ερώτημα που έθεσε πριν ο συνάδελφος, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς είμαστε ενόψει της Συνόδου Κορυφής και ενόψει Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, έχετε διαπιστώσει κάποια μείωση των ροών από την Τουρκία; Και πόσοι περίπου έρχονται κάθε μέρα στη χώρα μας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, δεν μπορεί να προσφύγει η ίδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχουν διατυπωθεί σκέψεις από κάποιους ξένους διπλωμάτες, προκειμένου, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο. Και εκεί ακριβώς βρισκόμαστε. Δεν έχει συμβεί κάτι άλλο σχετικά με αυτό.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας: Οι ροές, πραγματικά,  δεν έχουν εμφανίσει κάποια σημαντική ελάττωση. Παρακολουθήσαμε μόνο πριν από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να έχουν ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι κάτι συνέβη από την πλευρά της Τουρκίας και ελαττώθηκαν οι ροές λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αμέσως οι ροές εξακολούθησαν να έχουν το σύνηθες μέγεθος. Σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 25.000 πρόσφυγες και η ροή λίγο πάνω, λίγο κάτω συνεχίζεται σχεδόν κανονικά αυτές τις μέρες. Νομίζω ότι το σημερινό νούμερο ήταν στα 1.000 και κάτι άτομα. Ροές οι οποίες θεωρούνται συνηθισμένες.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Πέραν, βεβαίως, του μεγάλου ζητήματος που είναι το Προσφυγικό, βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και μια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης με μεγάλο Όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και τα Μέσα του, μέσα από τα δικά του Μέσα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει στα όσα ισχυρίζεται η διοίκηση του Ομίλου. Μάλιστα εκτοξεύονται, έχετε μιλήσει και ως κυβέρνηση για απειλές και διάφορα είδη πολιτικών εκβιασμών. Είστε, όμως, ικανοποιημένοι από το πώς έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτή την αντιπαράθεση; Είπατε πριν και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Είσαστε ικανοποιημένοι από το πώς στέκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτή τη μάχη που λέτε ότι δίνει η κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν ξεκίνησε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κάποιου συγκροτήματος.  Δημοσιεύτηκαν στοιχεία σε εφημερίδα, τα οποία αφορούσαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Ψυχάρη και στα οποία κλήθηκε προφανώς να απαντήσει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, όσον αφορά αυτό. Πράγμα και το οποίο έγινε.  Δεν έχει άλλη εμπλοκή η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράλληλα δημοσιεύματα στα ίδια έντυπα τα οποία επιτίθενται με όρους τους οποίους, θα πρέπει να τους δει παρακάτω η Δικαιοσύνη, σε πρόσωπα, προκειμένου να σπιλώσουν υπολήψεις. Αυτό- αντιλαμβάνεστε- για κανένα πρόσωπο δεν είναι ανεκτό. Φυσικά, υπάρχει η ελευθερία του Τύπου, φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να ασκεί την κριτική του. Και την άποψη και για τα πρόσωπα και για την κυβέρνηση και για το αν ένας υπουργός είναι καλός ή δεν είναι σε αυτό το οποίο καλείται να κάνει. Ωστόσο, κανείς δεν δικαιούται να θίγει υπολήψεις ανθρώπων. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα οδηγηθούν στον δρόμο της Δικαιοσύνης, φυσικά. Όμως, αυτό δεν είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι σε επιθετικές ενέργειες. Από την πλευρά τώρα της αντιπολίτευσης, όπως σας είπα και πριν, προφανώς η Ν.Δ., και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και άλλοι της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να απαντήσουν για ζητήματα του παρελθόντος. Για ζητήματα που φαίνεται ότι έχουν συμβεί και να πάρουν την πολιτική ευθύνη. Αυτό δεν τους τιμά. Και ο Πρωθυπουργός τους κάλεσε και χθες, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε, τονίζοντας ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ένα μέτωπο απέναντι στη διαπλοκή, με δεδομένο ότι και σήμερα μπορεί να συμμετέχουν σε θέσεις αξιωματούχων της αντιπολίτευσης άνθρωποι οι οποίοι προσωπικά οι ίδιοι να μην ευθύνονται για όλο αυτό. Επομένως, ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη διαπλοκή θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μέσο, όχι για την κυβέρνηση, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αυτό. Είναι θέμα αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία, το οποίο το χρωστάει στην ελληνική κοινωνία όλο το πολιτικό σύστημα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άκουγα χθες τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αποκάλυψε ότι με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως και θέσπισης μιας ρύθμισης με την οποία να επιτρέπεται η ολοκλήρωση της τετραετίας. Θα αναληφθούν σύντομα σχετικές πρωτοβουλίες; Θα καλέσει ο Πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους άλλους αρχηγούς να εκδηλωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα ανοίξει όχι πολύ μακριά από τώρα, αλλά θα πρέπει να τελειώσουν τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης. Νομίζω ότι  θα πρέπει να γίνει σε ένα άλλο τελείως περιβάλλον αυτή η συζήτηση, γιατί είναι μεγάλη, ουσιαστική και όχι απλή. Το έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς τον Νοέμβριο, ότι η διάθεσή του ήταν να συζητήσει αυτό το θέμα και σε επίπεδο  αρχηγών των άλλων κομμάτων, όπως και το Ασφαλιστικό και το Μεταναστευτικό, αν θυμάστε, καθώς και το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτές τις προθέσεις και νομίζω ότι αφού κλείσει η αξιολόγηση και μετά, θα ξεκινήσει και μια τέτοια συζήτηση, η οποία επίσης είναι αναγκαία για τον τόπο.

ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΜΕΛΝΙΚ(Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων) : Η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύο πληρωμές τον Μάρτιο και το ποσό ανέρχεται σε περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα αποπληρωμής;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από μια συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί το καλοκαίρι και η οποία προβλέπει όλα τα βήματα, προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτές οι οικονομικές απαιτήσεις. Γι` αυτό σας είπα και πριν, στην εισαγωγική μου παρέμβαση, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλαμβάνει και είναι εκτεθειμένο, με δεδομένο ότι έχει συμφωνήσει και τα βήματα για την αξιολόγηση, προκειμένου η Ελλάδα να αντεπεξέλθει σε αυτές τις υποχρεώσεις, τις οποίες, προφανώς, αν μπορούσε να τις φέρει εις πέρας μόνη της, δεν θα χρειαζόταν τη συμφωνία του καλοκαιριού. Άρα, εμείς κάνουμε από την πλευρά μας αυτά που πρέπει και αυτά που έχουμε συμφωνήσει, αλλά και οι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συμφωνία και να τηρήσουν αυτά τα οποία τους αναλογούν. Διαφορετικά, δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση με οικονομικές και φυσικά κοινωνικές επιπτώσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.


                                        ----------------------------------- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου