Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 σήμερα...Στις 12:00 η κηδεία της Αικατερίνης Νικ. Φούρλα, στην Πολύδροσο......

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - Μπλόκα στον κοινωνικό μεσαίωνα με κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς, εργατών γης, εργαζομένων και νεολαίας

Στους κάμπους της Στερεάς Ελλάδας και όλης της χώρας αγωνίζονται τις τελευταίες εβδομάδες οι αγρότες.....
ενάντια στην αντιλαϊκή ασφαλιστική μεταρρύθμιση της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των αφεντάδων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να ζουν από την καλλιέργεια της γης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα για το μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής πλειοψηφίας έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επιβίωσή του, την τροφή. Η περιφερειακή μας παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, βρίσκεται από την πρώτη μέρα δίπλα στον αγώνα των αγροτών και συνεχίζει να δίνει καθημερινά το παρόν στα μπλόκα στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Εύβοια, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι την απόσυρση από την κυβέρνηση του αντι-ασφαλιστικού εκτρώματος.

Η άγρια φορολόγηση με την προσπάθεια εξίσωσης των φτωχών αγροτών με τους επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού κλάδου, επιδιώκει ουσιαστικά την αντικατάσταση τους από τον «αγρότη επιχειρηματία». Η αντιδραστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματοςσε βάρος συνταξιούχων και εργαζομένων χωριού και πόλης, με στόχο την πλήρη ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης θα οδηγήσει χιλιάδες στο δρόμο της ανασφάλιστης δουλείας. Η θηλιά που διαρκώς σφίγγει για τη φτωχή αγροτιά από τις διατάξεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την πριμοδότηση των μεγάλων αγροτοδιατροφικών κολοσσών, απειλούν να αλλάξουν το χάρτη συνολικά στην παραγωγή, με συνέπειες, όχι απλά για τους αγρότες, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Οι αγρότες υπερασπίζονται αυτή τη στιγμή το δικαίωμά τους στην εργασία και το δικαίωμά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο, που έναν αιώνα περίπου μετά την κατάργηση των τσιφλικιών, επιδιώκουν να χτίσουν καινούρια. Ο αγώνας της αγροτιάς αποτελεί συνέχεια και ενίσχυση του αγώνα που δίνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες και άνεργοι στις πόλεις ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα, ενάντια στην απλήρωτη εργασία, τους μισθούς πείνας και τις συνθήκες εργασίας τύπου γαλέρας. Ο αγώνας της αγροτιάς αποτελεί ζήτημα όλης της κοινωνίας.

Η νέα επέλαση ενάντια στον κόσμο της φτωχής αγροτιάς, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από την ΕΕ δεν επιχειρεί να εξοικονομήσει μόνο νέους πόρους για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ληστρικών συμφωνιών και του χιλιοπληρωμένου χρέους. Στόχος της είναι η ολοκλήρωση της συγκέντρωσης της γης στα χέρια επιχειρηματικών κύκλων του αντικειμένου, μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο παραγωγής και επιβίωσης για την πλειοψηφία των αγροτών, και υπαγωγή των αγροτών είτε σε εργάτες γης με συνθήκες Μανωλάδας είτε σε ένα νέο ποτάμι ανεργίας και μετανάστευσης. Συνέπεια όλων αυτών, θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση της αγροτικής παραγωγής από την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και συνολικά των κοινωνικών αναγκών στα πλαίσια της κερδοφορίας και τις ανταγωνιστικότητας.

Η συκοφάντηση των αγροτών όσον αφορά της επιδοτήσεις που έπαιρναν τόσα χρόνια, είναι ένα εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει την υπόλοιπη κοινωνία απέναντί τους. Όπως και κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα, δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι, υπάρχουν ασυμβίβαστοι ταξικοί διαχωρισμοί. Υπάρχουν πλούσιοι-μεγαλοαγρότες-τσιφλικάδες και υπάρχουν και μεσαίοι και μικροί αγρότες και εργαζόμενοι-μισθωτοί στην αγροτική παραγωγή. Η μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων κατανέμεται εδώ και δεκαετίες συνειδητά από την εκάστοτε κυβέρνηση και την ΕΕ στους μεγαλοαγρότες και στις επιχειρήσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα, το 80% των επιδοτήσεων φτάνει στα χέρια του πλουσιότερου 20% των αγροτών, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, το 80% των επιδοτούμενων αγροτών, λαμβάνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και συγκεκριμένα λαμβάνει επιδότηση μόλις μέχρι 5.000€ ετησίως.

Οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι στην αγροτική παραγωγή δεν πρέπει να «τσιμπήσουν» στο δόλωμα του «Μητρώου αγροτών». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, αποκάλυψε την Παρασκευή 5/2/2016 μέσα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση συζητάει με τους «θεσμούς» (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., E.S.M.) την τροποποίηση (χειροτέρευση) και άμεση εφαρμογή του «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». Με το «Μητρώο αγροτών» η κυβέρνηση προσπαθεί να οικοδομήσει νέες αντιλαϊκές συμμαχίες με την ηγεμονία των μεγαλοαγροτών σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή. Το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, θεωρεί «αγρότες» όλους τους μεγάλους που ροκανίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ των «αγροτικών» επιδοτήσεων της Ε.Ε. κάθε χρόνο, δηλαδή τον Μπουτάρη, τον Τσάνταλη, το κτήμα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική (με τους τεράστιους αμπελώνες και τις οινοβιομηχανίες), τα μοναστήρια (π.χ. Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας), τους καπνέμπορους, τις καπιταλιστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τους μεγαλοαγρότες και μεσαίους αγρότες με μεγάλη ιδιοκτησία, τους μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις και που μπορούν άνετα να φτιάξουν «αγροτικές εταιρείες - Μέλη του Μητρώου», μισθώνοντας γεωπόνο ή και αγρότη ως ιδιοκτήτη ή διευθυντή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου δήλωσε την Παρασκευή 5/2/16, ότι από τους 750.000 αγρότες που συνολικά κάθε χρόνο υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης από την Ε.Ε., στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν στο «Μητρώο» μόνο 275.000 «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», δηλαδή οι μεγαλοαγρότες και μεσαίοι αγρότες. Οι υπόλοιποι 475.000 εργατοαγρότες, αγροτοεργάτες και μικροαγρότες θα αποκλειστούν από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και θα ξεκληριστούν. Σ΄ αυτό συμφωνούν  Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΚ, ΧΑ και πρωτοστατούν διακομματικά οι μεγαλοαγρότες, με στόχο να πάρουν το 90 - 95% των επιδοτήσεων σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, συγκεντρώνοντας τον πλούτο και τη γη στα χέρια των λίγων.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι αγώνας όλων μας. Τώρα είναι η ώρα για πραγματικά «μπλόκα αγώνα» στα χέρια των μικρομεσαίων αγροτών, για ένα μέτωπο πάλης που θα έχει διάρκεια, αντοχή και μορφές πάλης που δε θα διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα για ένα μέτωπο πάλης που θα ενοποιεί τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους εργάτες γης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία στις πόλεις και στην ύπαιθρο σε ένα μαχητικό μέτωπο ανατροπής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Μνημονίων και αυτής και κάθε άλλης κυβέρνησης που θέλει να τα εφαρμόσει.

Τώρα είναι η στιγμή της δημιουργίας ενός παλλαϊκού μετώπου για τη διαγραφή του χιλιοπληρωμένου δημόσιου χρέους, την εθνικοποίηση - κρατικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα. Ενός μετώπου που θα δικεδικήσει την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ και την ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις, που θα δημιουργήσει δημοκρατικούς πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και έναν ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων και κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες (όχι τις ανάγκες της χωματερής και του κέρδους) και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, για να επιβάλλουμε με τα δικά μας όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης, τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου