Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΚΚΕ: Από το ΟΧΙ στην «Ελληνικός Χρυσός» στο ΝΑΙ στην Eldorado

Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκου
Έντονες διακυμάνσεις και εξόφθαλμες μεταπτώσεις παρουσιάζει η πολιτική του ΚΚΕ στο θέμα της λειτουργίας – ή μη – του εργοταξίου της Eldorado στις Σκουριές Χαλκιδικής....
Σταδιακώς – αλλ΄ όχι ανεπαισθήτως – διολίσθησε από την αντίθεση και απόρριψη της συγκεκριμένης επένδυσης στην αποδοχή της. Από την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των οικιστών στο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το ΚΚΕ πριν από 3 χρόνια τασσόταν κατά της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» που, όπως το ίδιο έλεγε, «καταστρέφει το περιβάλλον». Και κατάγγελλε τους εργάτες που τους «έστελνε η εταιρεία να χτυπήσουν συντοπίτες τους».

Τώρα, δια στόματος Δημ. Κουτσούμπα, λέει πως …κάποιοι άλλοι «λένε πως το περιβάλλον μολύνεται». Και πως οι «εργαζόμενοι έχουν δίκιο που θέλουν τις δουλειές τους».

Πολύ φοβούμαι πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πει – τα «μαύρα μεσάνυχτα» - πως είναι νύχτα τότε το ΚΚΕ θα βγει και θα πει πως είναι «ντάλα μεσημέρι».

Απαντώντας χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ σε ερώτηση του «Βήμα FM» αν θα πρέπει να κλείσει η Eldorado, τόνισε: «Όχι, να μην κλείσει. Δε θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο». «Και για το περιβάλλον που λένε ότι μολύνεται, μπορεί να επιβάλλουν μέτρα σε οποιαδήποτε  εταιρία και κάπως να βελτιωθούν οι συνθήκες». Το απόσπασμα της συνέντευξης του:

«Μόνο οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, που θέλουν τη δουλειά τους και να μπορούν να ζήσουν καλά και πιστεύουμε ότι αυτή η θέση εκφράζει και τους εργαζόμενους. Πρέπει η πάλη και ο αγώνας να στοχεύει ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος - ο χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση - θα πρέπει να γίνει κοινωνική περιουσία…»

- Πάντως, ούτε η εταιρεία θέλετε να κλείσει ούτε να συνεχίσει να λειτουργεί.

- Εμείς θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί, αλλά δεν γίνεται τώρα.

- Να κλείσει δηλαδή η επιχείρηση;

- Όχι, να μην κλείσει. Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο. Και για το περιβάλλον που λένε ότι μολύνεται, μπορεί να επιβάλουν μέτρα σε οποιαδήποτε εταιρεία και κάπως να βελτιωθούν οι συνθήκες. Το περιβαλλοντικό ζήτημα μπορεί να λυθεί - και επιμένουμε σ’ αυτό - μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας κοινωνίας και μιας τέτοιας οικονομίας, αλλιώς όλα τα άλλα είναι ψεύτικα και εκεί είναι η ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιων αριστερών, που λένε ότι μέσα στον καπιταλισμό, μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να ανταγωνίζονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζουν καλά…»

Όμως ποιός πραγματικά έλεγε ότι η Eldorado ρυπαίνει το περιβάλλον; Μα, το ίδιο το ΚΚΕ, το βροντοφώναζε. Και ποιός χαρακτήριζε τους εργαζόμενους υποχείρια της εταιρείας; Μα ο ίδιος ο «Ριζοσπάστης». Το όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ έγραφε στις 21 Μαρτίου 2012 και με τον τίτλο «Επεισόδια στα μεταλλεία χρυσού»:

«Οξύνεται η αντιπαράθεση για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», πατώντας στην ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά, προσπαθεί να τους στρέψει ενάντια στους κατοίκους που αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο τους από τη λεηλασία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Χτες, με εντολή της εταιρείας σταμάτησε η λειτουργία του εργοστασίου και οι εργάτες στάλθηκαν να χτυπήσουν συντοπίτες τους που προσπάθησαν να εμποδίσουν να μεταβεί στη θέση «Σκουριές» ομάδα αρχαιολόγων και μηχανικών της εταιρείας για να χαράξει τομές στο πλαίσιο προκαταρκτικών εργασιών μεταλλευτικής εξόρυξης.
Οι κάτοικοι, που παλεύουν ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και έχουν στήσει φυλάκιο στην είσοδο προς το σημείο, απαίτησαν να φύγει η ομάδα αρχαιολόγων και μηχανικών που έφτασε εκεί λίγο πριν το μεσημέρι. Η αστυνομία παρενέβη και ζήτησε από τους κατοίκους να αποχωρήσουν. Στο μεταξύ, άρχισαν να καταφθάνουν με λεωφορεία της εταιρείας οι εργαζόμενοι, που η εταιρεία, με την τρομοκρατία της ανεργίας, τους έβαλε να επιτεθούν στους κατοίκους…».

Στις 22 Μαρτίου 2012 δημοσιεύθηκε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»:

«Σε κατάληψη του Δημαρχείου του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό της Χαλκιδικής προχώρησε από χτες το πρωί το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά της μεταλλουργίας χρυσού. Κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκαν κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη μεταλλουργία χρυσού, από εργαζόμενους με εντολή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Επίσης, κατήγγειλαν το δήμαρχο που στηρίζει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για καταλήστευση του ορυκτού πλούτου και καταστροφή του περιβάλλοντος.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στις Σκουριές, σημειώνει:
‘‘Το ΚΚΕ διαχρονικά έχει τοποθετηθεί για τις κατά καιρούς επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
Εγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι το επενδυτικό σχέδιο της "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα πρόκειται για ανάπτυξη μέσα από την οποία παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, ενώ θα καταστραφούν άλλοι κλάδοι όπως τουρισμός, γεωργία - κτηνοτροφία κ.ά.’’».

Την Κυριακή 25 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς ο τότε βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Ζιώγας χαιρέτισε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Ιερισσού και κατήγγειλε την «καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων». Πάλι από τον «Ριζοσπάστη» της 27ης Μαρτίου:

«Την αντίθεσή τους στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής στους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και στην καταστροφή του περιβάλλοντος που θα φέρει η μεταλλουργία χρυσού διαδήλωσαν, την Κυριακή, οι κάτοικοι και η νεολαία της περιοχής στη διάρκεια της παρέλασης που έγινε στην Ιερισσό και με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά.
Οι μαθητές παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια. Τη συγκέντρωση που έγινε στη συνέχεια, παρουσία πλήθους κόσμου, χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Σημείωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στην Ιερισσό, ένα μέρος των κατοίκων που αντιδρά στη μεταλλουργία χρυσού πήγε στη θέση «Σκουριές» για κινητοποίηση και οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί έκαναν χρήση χημικών».

Η μεταστροφή των πολιτικών θέσεων ενός κόμματος είναι απολύτως θεμιτή, κατανοητή και βεβαίως καταγράφεται. Φτάνει να μην ετεροκαθορίζεται και μάλιστα αντιθετικά προς την πολιτική ενός άλλου κόμματος, είτε αντιπολιτευτικού, είτε κυβερνητικού. Πολύ περισσότερο αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει με ένα κόμμα με το ιστορικό βάρος του ΚΚΕ.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου