Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Δεν φθάνουν οι τακτικισμοί για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού…

Ο κ. Τσίπρας για το ασφαλιστικό ακολουθεί την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Στο κουαρτέτο παρουσιάζεται ότι έχει τους εργοδότες μαζί του στο θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών – και ας είναι μόνο για τις επικουρικές - ζήτημα για το οποίο οι «νεοφιλελεύθεροι εταίροι» ακούγεται ότι διαφωνούν.....
Ενώ στο εσωτερικό της χώρας αντί να στήσει ένα πλαίσιο κοινής συνεννόησης μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων τους έβαλε να τσακώνονται μεταξύ τους και οι επίσημες εργοδοτικές οργανώσεις να αδειάζονται από τα ίδια τα μέλη τους.
Υπάρχουν όμως και σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του κ.Κατρούγκαλου θα είναι αυτό που τελικά θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή διότι από πουθενά δεν απορρέει ότι αυτό διασφαλίζει την μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Ασφαλιστικού από το 17% του ΑΕΠ που είναι περίπου σήμερα στο 14%του ΑΕΠ και από κανένα επίσημο στοιχείο δεν προκύπτει ότι η χώρα θα έχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2018-είθε- για να μην γίνουν οι «προαγγελθείσες» μειώσεις των συντάξεων. Φυσικά για τότε υπάρχει ανοικτό το θέμα της διαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους που μπορεί να ανοίξει πέρα των άλλων και την πραγματική ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ,αλλά τότε ποιος θα κυβερνά και ποιος θα αναλάβει το εθνικό αυτό βάρος περιλαμβάνεται στους επόμενους τακτικισμούς του κ.Τσίπρα.
Μπορεί δε εάν οι εταίροι(ΕΕ και ΔΝΤ) του παρουσιάσουν ένα σκληρό ασφαλιστικό να ακολουθήσει την ρητορεία του Αυγούστου 2015 όπου κάλεσε τον λαό να αποφασίσει και συνέταξε τα πολιτικά κόμματα σε μετέπειτα φάση για την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, ενός Μνημονίου που δεν καταγράφεται η χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων η μη μόνο μετά από τις εκάστοτε αξιολογήσεις και οι οποίοι κατοχυρώνονται από την λειτουργία του Υπερταμείου.
Υπάρχουν φυσικά δύο διαφορές για την copy paste εφαρμογή του σεναρίου αυτού. Η μία είναι ότι οι εταίροι γνωρίζουν πλέον και η δεύτερη  είναι η εκλογή του νέου πρόεδρου της ΝΔ, του κ.Μητσοτάκη. Για τον οποίον θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και δυσκολίες. Ή θα πιάσει πολύ γρήγορα η «ευχή» του π.πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη «να γίνει και πρωθυπουργός» όπου μάλλον θα έχει και την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού ή θα συμβιβαστεί να ψηφίσει ένα ασφαλιστικό που είναι και αποδεκτό από την ΕΕ. Και ενώ αυτά σχεδιάζονται ως «ασκήσεις επί χάρτου» η κοινωνία ,οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι αγρότες  έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, διότι τα τελευταία χρόνια μόνο δίνουν και φαίνεται ότι δεν περιμένουν τίποτα… Και  βάρδα όταν αποφασίσουν να ζητήσουν!!!
Ας αφήσουμε λοιπόν τους τακτικισμούς όλοι μας, το μη βιώσιμο ασφαλιστικό δεν έγινε τώρα και οι αιτίες που το οδήγησαν στην σημερινή τραγική κατάσταση δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ας συνεννοηθούμε επί πραγματικής βάσης, με στρατηγική για την χώρα μας, με νέες αξίες και με εθνική συνεννόηση. Η ΕΕ δεν πορεύεται σταθερά, γίνονται αλλαγές παντού.
Ας εκμεταλλευτούμε στρατηγικά την κατάσταση αυτή για την ίδια την Ελλάδα…
*Η Κατερίνα Μπατζελή είναι πρ. Υπουργός, ευρωβουλευτής και βουλευτής
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου