Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Όλοι οι μηχανικοί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 στην Γενική Απεργία

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ του ΤΕΕ-ΤΑΣ

Όλοι οι μηχανικοί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 στην Γενική Απεργία

Το 2011, τον 3ο χρόνο της παγκόσμιας δομικής καπιταλιστικής κρίσης που έχει αρχίσει από το 2008, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της εφαρμογής του 1ου μνημονίου, αύξησε με το νόμο 3986/2011 τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, ανεβάζοντάς τις σε απαγορευτικά ύψη για μεγάλη μερίδα μηχανικών – ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών.....


Ως αποτέλεσμα σήμερα, πάνω από το 65% των συναδέλφων χρωστάνε στο ασφαλιστικό μας Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ), ενώχιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (περίπου 10.000 έχουν διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τα τελευταία 5 χρόνια) και χιλιάδες υπολογίζονται οι νέοι συνάδελφοι που αποφοιτώντας από τις πολυτεχνικές σχολές, δεν εγγράφονται στο ΤΣΜΕΔΕ (και άρα και στο ΤΕΕ) διότι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά από κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων μηχανικών, ενσωμάτωσε πριν λίγους μήνες στο Νόμο 4331/2015 άρθρα για τη διετή αναστολή των αυξήσεων για μέρος των μηχανικών. Ακόμα όμως και αυτό το ελάχιστο μέτρο προσωρινής ανακούφισης καταργήθηκε από το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του ΤΣΜΕΔΕ αυξήθηκαν με την εφαρμογή του. Η κατάργηση αυτή έγινε εκτελώντας τις εντολές του Euro-group, του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςκαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες έχει πλήρως αποδεχτεί και εφαρμόζει η παρούσα συγκυβέρνηση.
Με τις ίδιες εντολές καταργήθηκε η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συμψηφίζουν με τις συντάξεις τους χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα και οι ασφαλισμένοι να παραμένουν σε ομηρία και το ταμείο να μην εισπράττει. Με τον τρόπο αυτόεπανήλθε ηποινικοποίηση των οφειλών για ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, όσοι χρωστάνε έστω και ένα ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο, πετιούνται ουσιαστικά έξω από την αγορά εργασίας, καθώς δεν τους δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα.
Την ίδια στιγμή το ταμείο δεν καλύπτει καν τα στοιχειώδη στους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις μειώνονται, το επίπεδο των παροχών υγείας κατρακυλά, ενώ δεν καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τοκετού κ.ά. δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις. Και όλα αυτά ενώ το ΤΣΜΕΔΕ απομυζά τις εισφορές μας, έχοντας μεταφέρει 430 εκ. € από τα αποθεματικά του, λεφτά των ασφαλισμένων του, στη μαύρη τρύπα της χρεωκοπημένης Τράπεζας Αττικής, στην οποία ετοιμάζονται να «πετάξουν» άλλα 300 εκ. € για την ανακεφαλαιοποίησή της.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζει επί πλέον τη «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού ολοκληρώνοντας μια πορεία αντιδραστικών αλλαγών, με συρρίκνωση των συντάξεων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, ισχυροποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενοποίηση των ταμείων κ.ά. Μέτρα που βασίζονται στην «ανταποδοτική» και «κεφαλαιοποιητική» λογική και καταδικάζουν τους οικονομικά ασθενέστερους σε μια ζωή εκτός εργασίας, ασφάλισης και σύνταξης.
Παρά την ανεργία και την υποαπασχόληση που πλήττει τον κλάδο μας, και όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, ετοιμάζουν ακόμαμεγαλύτερη επίθεση στα επαγγελματικά μας δικαιώματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ξένες και εγχώριες μονοπωλιακές τεχνικές εταιρείες. Με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της «δόσης τους» προωθείται η αναβάθμιση των ιδιωτικών κολεγίων, ο κατακερματισμός των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και η άσκηση του επαγγέλματος μέσω συνεχών πιστοποιήσεων από εξωπανεπιστημιακούς φορείς.
Σ’ αυτή την ασφυκτική συγκυρία για τους μηχανικούς το ΤΕΕ αδρανεί και υπερασπίζεται τις μνημονιακές επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακριβώς όπως έκανε και με τις προηγοέμνες μνημονιακές κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή το ΤΕΕ “κλείνει” το ηλεκτρονικό σύστημα αμοιβών και αυθαιρέτων του Τ.Ε.Ε. σε όσους μηχανικούς οφείλουν εισφορές στο ΤΕΕ, ουσιαστικά απαγορεύοντάς τους την άσκηση του επαγγέλματος.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές μας
  • Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, και διαγραφές χρεών των ανέργων και των συναδέλφων με χαμηλό εισόδημα
  • Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως οφειλών
  • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, έξω το ταμείο από την Τράπεζα Αττικής
  • Όχι στον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
  • Να ανοίξει άμεσα το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ για όλους τους συναδέλφους
  • Να καταργηθεί η απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας ως προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος
  • Να καταργηθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και να σταματήσουν οι κατασχέσεις
  • Κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Επιστροφή των δις ευρώ των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ που κουρεύτηκαν με το PSI to 2012
Εμείς θεωρούμε πως η βραχυπρόθεσμη επιβίωση των μηχανικών και όλης της κοινωνίας περνά μέσα από βαθιές πολιτικές τομές και διεκδικήσεις. Αν θέλουμε ψωμί και δουλειά πρέπει να καταργήσουμε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και να διεκδικήσουμε την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουμε δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό πρέπει να διαγράψουμε το παράνομο και τοκογλυφικό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε να σωθεί το σπίτι που μένουμε πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών. Αν θέλουμε να προστατευθούν οι άνεργοι και να βρουν δουλειά οι νέοι, πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς και τα χρόνια συνταξιοδότησης, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο οι μεγάλες επιχειρήσεις και να δουλέψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με αυτοδιαχείριση, τα εργοστάσια που κλείνουν οι καπιταλιστές.
Κι όλα αυτά μπορεί να τα διεκδικήσει και να τα επιβάλλει μόνο ένα μαχητικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα, μέρος του οποίου πρέπει να είναι και θα είναι και οι εργαζόμενοι μηχανικοί!
Η παράταξή μας, Συσπείρωση – Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών, καλεί όλους τους συναδέλφους μηχανικούς να συμμετέχουν δυναμικά στην αυριανή Γενική Απεργία για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας κλέψανε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10:30π.μ.
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Τα εκλεγμένα μέλη της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς
Βασίλης Ζούμπος
Δημήτρης Τζουβελέκης

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΕΕ – ΤΑΣ

Facebook: Συσπείρωση-Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου