Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Εξερευνώντας τις ομορφιές του Καλλιδρόμου ( ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)


Το Καλλίδρομο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, με ιδιαίτερες αισθητικές αξίες, φυσικό κάλλος και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Βρίσκεται στα ανατολικά τουΠαρνασσού, αποτελεί συνέχεια της Οίτης και εκτείνεται κατά μήκος του Βόρειου Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου . Από τον Παρνασσό και την Οίτη χωρίζεται με τους ποταμούς Κηφισό και Ασωπό.....

Η βλάστησή του είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αποτελείται από κουμαριές, πεύκα, βελανιδιές, πουρνάρια και έλατα (τα οποία μάλιστα εμφανίζονται από υψόμετρο μικρότερο των 600 μ.). Η έκτασή του είναι μεγάλη αλλά είναι ένα χαμηλό βουνό. Η ψηλότερη κορυφή του, η Γκιόζα, έχει υψόμετρο 1419 μ.
Για τους λάτρεις της φύσης είναι ιδιαίτερα αγαπητό γιατί έχει να τους προσφέρει πολλές διαδρομές και μονοπάτια. Η πρόσβαση στα μονοπάτια του Καλλιδρόμου γίνεται κυρίως από το Ελευθεροχώρι και τη Μονή Δαμάστας στα ανατολικά και το Μπράλο στα δυτικά. Το Καλλίδρομο διαθέτει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο από καλούς χωματόδρομους, το οποίο σε συνδυασμό με τις ήπιες υψομετρικές κλιμακώσεις το καθιστά ιδανικό για ποδηλασία βουνού. Πόλος έλξης του Καλλιδρόμου, εκτός από την κορυφή του με την υπέροχη θέα, είναι και η λεγόμενη λίμνη Καλλιδρόμου. Πρόκειται για μια φυσική λεκάνη στην οποία μαζεύεται το νερό από τις γειτονικές πλαγιές, ιδίως όταν λιώνουν τα χιόνια. Στο Καλλίδρομο θα βρείτε επίσης πολλά ξέφωτα και λειβάδια κατάλληλα για ανάπαυση και κατασκήνωση.
Η ορειβατική διαδρομή που ακολουθήσαμε εμείς ξεκινούσε από τη Μονή Δαμάστας  (600 μ.) και κατέληγε στη Μενδενίτσα (550 μ.), με ενδιάμεσο σταθμό την ανάβαση στην καρυφή Γκιόζα (χάρτης διαδρομής). Το συνολικό μήκος της διαδρομής μετρήθηκε τελικά στα 25 χλμ. περίπου και χρειάστηκαν κοντά στις 8,5 ώρες για να τη διανύσουμε.

Θέα προς τον κάμπο της Λαμίας στο ξεκίνημα της διαδρομής

Θέα προς τη βαλτώδη περιοχή των εκβολών του Σπερχειού

Θέα προς την Οίτη από το ξεκίνημα της διαδρομής

Πορεία σε καλοσηματοδοτημένο μονοπάτι




Μια από τις πολλές περιοδικές λιμνούλες του Καλλιδρόμου





Χαρακτηριστική ρεματιά






Η λίμνη Καλλιδρόμου από ψηλά

Οι χιονισμένοι χωματόδρομοι του Καλλιδρόμου


Άποψη της κορυφής Γκιόζα (1419 μ.)

Ανεβαίνοντας στην κορυφή η θέα σε καθηλώνει

Άποψη της Γκιώνας από την Γκιόζα

Η κορυφογραμμή του Παρνασσού

Η κορυφή με το τριγωνομετρικό της κολωνάκι



Η εντυπωσιακή λίμνη Καλλιδρόμου στα 1000 μ. υψόμετρο


Από τα ωραιότερα σημεία της διαδρομής μας



hikingexperience.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου