Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Κως: Το δράμα ενός πρόσφυγα πατέρα σε μια φωτογραφία

Μια φωτογραφία που προκαλεί σπαραγμό και αποκαλύπτει το δράμα μιας οικογένειας που έχασε τα πάντα στον πόλεμο και αναζητά την σωτηρία στην Ευρώπη.....

Ξημέρωμα στην Κω. Πρόσφυγες φτάνουν σε μια ερημική ακτή του νησιού. Ένας πατέρας, ο Ματζίντ κλαίγοντας αγκαλιάζει τα δύο παιδιά του και την γυναίκα του και ξεσπά: «Είμαστε ζωντανοί».

Έφυγαν απελπισμένοι από τη Συρία

Ο φωτογράφος Ντάνιελ Ετερ έβγαλε αυτήν την φωτογραφία, η οποία μόλις δημοσιεύτηκε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο ίδιος μίλησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel για την ιστορία της φωτογραφίας και την οικογένεια του Ματζίντ. 
Ο άντρας με τη γυναίκα του την κόρη του και τον γιο του, εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην πόλη Ντειρ Εζ Ζορ που έχει βομβαρδιστεί στον πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τζιχαντιστές. Θέλουν να γλυτώσουν τις ζωές τους και ίσως να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία. 

Από την Τουρκία στην Κω μέσα στην νύχτα

Στην Κω έφτασαν  στις 4:30 τα ξημερώματα, όπως επιλέγουν να κάνουν οι περισσότεροι μετανάστες, μέσα σε μια βάρκα τριών ατόμων στην οποία είχαν επιβιβαστεί όμως 12 άνθρωποι. Η φουσκωτή λέμβος παρουσίασε εισροή υδάτων. «Φοβηθήκαμε πως δεν θα φτάσουμε στην ακτή. Τελικά τα καταφέραμε», δηλώνει ο Ματζίντ στον φωτορεπότρτερ κλαίγοντας. 
Ο Ντάνιελ Ετερ συνάντησε την οικογένεια ξανά στην Κω. «Εμεναν σε ένα αντίσκηνο στην παραλία της πόλης. Το κοριτσάκι είχε υψηλό πυρετό μετά το κουραστικό ταξίδι. Ήθελαν να πάνε στο καράβι όπου η διαβίωση θα ήταν καλύτερη. Δεν ξέρω αν πήγαν τελικά» καταλήγει ο φωτογράφος. 
thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου