Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Για τις αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ ευθύνεται ο Παπακωνσταντίνου

Ευθύνες για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Γιώργου Παπακωνσταντίνου επέρριψε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, ......
αναλύοντας τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν  και αξιολογώντας τα αρχεία που ανοίχτηκαν από τη λίστα.
Κατά την εισαγγελέα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης - αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα.
Μόνον ο πρώην υπουργός, υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε τα συγκεκριμένα αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 562  εκατομμυρίων δολαρίων.
"Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος γνώριζαν ποιοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσά" είπε η εισαγγελέας.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε  διεξοδικά στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ και τόνισε, ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ο ίδιος αρνείται, όπως επίσης και σε άλλα ανοίγματα της λίστας, συνολικά ανοίχτηκαν 58 αρχεία.
"Στοχευμένη η αναζήτηση του Παπακωνσταντίνου"
H εισαγγελέας ανέφερε ένα προς ένα τα αρχεία που ανοίχτηκαν - τα 58- και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
"Όλα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα και διερωτήθηκε: "Ποιος άλλος, εκτός από τον κατηγορούμενο, θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα “Παπανδρέου” και “Παπακωνσταντίνου”; Ποιός άλλος, εκτός από τον ίδιο, και τον συνεργάτη του  Γ. Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Oύτε ο κ. Διώτης, ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος, ήξερε ποιοί είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις..."
Και πρόσθεσε με νόημα. “Ποιος άλλος, από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού;”
Λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας αναφέρθηκε λεπτομερώς, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κατηγορούμενος υπουργός τον Ιανουάριο του 2011 για το πως θα αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης "δεν θα μπορούσε να κάνει επί της ουσίας έλεγχο στους καταθέτες της λίστας, μια και σε αυτή τη σύσκεψη ο ίδιος ο υπουργός επιφυλάχθηκε για το ποιός θα κάνει τον έλεγχο, το ΣΔΟΕ  ή ειδικά κλιμάκια που θα συγκροτούσαν για το θέμα". "Πώς να κάνει έλεγχο ο Καπελέρης, όταν ο ίδιος ο υπουργός δεν είχε λάβει απόφαση για έλεγχο; Δεν είχε εντολή ελέγχου ο Καπελέρης".
Σε ότι αφορά τον ορισμό του Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ η εισαγγελέας ανέφερε ότι μπορεί να τον πρότεινε άλλος υπουργός, αλλά ο Παπακωνσταντίνου τον διόρισε.
Στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρόσθεσε η εισαγγελέας, ο υπουργός τότε Οικονομικών, δίδει ένα usb με τη λίστα Λαγκάρντ και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς το έδωσε".
“Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο Διώτης”
Η εισαγγελέας εξιστορώντας τα γεγονότα έφθασε στο σημείο, που η λίστα βρέθηκε σε μορφή usb stick στα χέρια του Ιωάννη Διώτη.
" Ο Διώτης μου θυμίζει τον τίτλο του έργου υπηρέτης δύο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι.  Τον πρώην που είναι ο κατηγορούμενος και τον επόμενο που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτός παίρνει το στικάκι, χωρίς συνοδευτικό έγγραφο, χωρίς τίποτα, και στη συνέχεια το παραδίδει στον κ. Βενιζέλο... Το στικάκι που πήρε ο κ. Βενιζέλος μένει για καιρό στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν θυμάμαι σε ποιά διεύθυνση στη Χαριλάου Τρικούπη....".
enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου