Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ (φωτό+βίντεο)


Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην οποία Άξονας  και Σοβιετική Ένωση πολέμησαν για τον έλεγχο της πόλης του Στάλινγκραντ (σήμερα ονομάζεται Βόλγκογκράντ) μεταξύ 17 Ιουλίου του 1942 και 2 Φεβρουαρίου του 1943. .....
Η μάχη αυτή ήταν η μεγαλύτερη του πολέμου σε απώλειες, οι οποίες υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια και αφορούν στρατό και άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σημείο του πολέμου καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα του Άξονα και καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου.




Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την επίθεση για την κατάληψη του Σταλινγκραντ το καλοκαίρι του 1942. Η κατάληψή του ήταν σημαντική για τον Χίτλερ καθώς ήταν είχε ισχυρή βιομηχανία και γιατί θα ασφάλιζε τη δεξιά πλευρά των Γερμανών καθώς ο στρατός τους θα προχωρούσε προς τον Καύκασο για να καταλάβει τα αποθέματα πετρελαίου που τροφοδοτούσαν τους Σοβιετικούς.




Η κατάληψη του Στάλινγκραντ ήταν ακόμα θέμα ιδεολογίας και προπαγάνδας για τους Γερμανούς, αφού η πόλη είχε ονομαστεί έτσι προς τιμή του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ  Στάλιν. Οι Σοβιετικοί συνειδητοποιώντας όλα αυτά και παρά το γεγονός οτι είχαν σοβαρή έλλειψη στρατιωτικών αποθεμάτων, έστειλαν όλους όσους μπορούσαν να πολεμήσουν για να κρατήσουν τη πόλη, ακόμα και γυναίκες.



Αρχηγός των Σοβιετικών δυνάμεων που θα υπερασπίζονταν το Στάλινγκραντ , τέθηκε ο Vasily Chuikov, ο οποίος τιμήθηκε αργότερα με το βραβείοΉρωας  της  Σοβιετικής  Ένωσης για την ηγεσία του σε αυτή τη μάχη

Παρά το γεγονός οτι οι Γεμανοί είχαν στον έλεγχό τους το 90% της πόλης, δεν μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις τελευταίες ομάδες αντίστασης των Σοβιετικών.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν την  Επιχείρηση  Ουρανός, για να περικυκλώσουν την 6η Στρατιά των Γερμανών που είχε καταλάβει το Στάλινγκραντ, πράγμα που το κατάφεραν, με αποτέλεσμα η 6η Στρατιά να αποκοπεί και να παγιδευτεί μέσα στο Στάλινγκραντ.

Χωρίς σημαντικό ανεφοδιασμό ταυτόχρονα με τον δύσκολο χειμώνα, οι Γερμανικές δυνάμεις εξασθένησαν γρήγορα. Τον Δεκέμβριο, οι Γερμανοί επιχείρησαν να "σπάσουν" την πολιορκία των Σοβιετικών ανεπιτυχώς και τελικά η παγιδευμένη 6η Στρατιά σταδιακά εξουδετερώθηκε



Το βίντεο αυτό δείχνει την εποποιία ενός λαού, σε μια από τις πιο ισχυρές, τις πιο ανελέητες μάχες της ανθρωπότητας. Πως ο Σοβιετικός λαός υπεράσπισε με νύχια και με δόντια την χώρα του. Πως κατατροπώθηκαν οι ναζιστικές ορδές, αποκρούοντας την επικράτηση του φασισμού στην ΕΣΣΔ και σε όλη την Ευρώπη.


Οι Γερμανοί, αρχικά με επιθέσεις της στα καράβια του Βόλγα ποταμού προσπάθησαν να αποκόψουν τους Σοβιετικούς από τη τροφοδοσία και με συνεχείς βομβαρδισμούς το φθινόπωρο του 1942 κατάφεραν να καταστρέψουν τη πόλη, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους
Όλες οι επιχειρήσεις των Σοβιετικών  αποτύγχαναν εξαιτίας της υπεροχής που είχε η Γερμανία στον εναέριο χώρο. Νέοι Σοβιετικοί στρατιώτες έφταναν συνεχώς στο Στάλινγκραντ για να πολεμήσουν. Υπολογίζεται οτι ο μέσος χρόνος επιβίωσης των νεοφερμένων στρατιωτών ήταν λιγότερος από 24 ώρες για τους στρατιώτες και τρεις μέρες για τους αξιωματικούς.



Η  7η  Συμφωνία  του  Σοστάκοβιτς αφιερωμένη  στους  αποκλεισμούς  του Λένιγκραντ  και του Στάλινγκραντ


Οι Σοβιετικοί προσπαθώντας να αποφύγουν τις αεροπορικές επιθέσεις αλλά και το γερμανικό πυροβολικό, προσπαθούσαν να κρατήσουν τη πρώτη γραμμή όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Γερμανούς.


Επίσης, μικρές ομάδες στρατιωτών, καταλάμβαναν και οχυρώνονταν σε κτίρια, μέσα στη πόλη, δημιουργώντας πολλά μικρά μέτωπα και δυσκολεύοντας τον εντοπισμό τους από τους Γερμανούς. Αυτό το ονόμασαν οι Γερμανοί Rat War (πόλεμος των αρουραίων) και δημιούργησε χάος στην στρατηγική τους. Σοβιετικοί ελεύθεροι σκοπευτές στα χαλάσματα, προκαλούσαν σημαντικές απώλειες στο Γερμανικό στρατό.


Η αρχή του τέλους της Μάχης τέλειωσε με την "Επιχειρηση  Ουρανός" που πραγματοποίησαν οι Σοβιετικοί τον Νοέμβριο του 1942, με την οποία κατάφεραν να περικυκλώσουν τον Γερμανικό στρατό που βρισκόταν μέσα στο Στάλινγκραντ και σταδιακά να τον εξουδετερώσουν. Τελικά, 91.000 Γερμανοί και Ρουμάνοι στρατιώτες παραδόθηκαν στους Σοβιετικούς στις 2 Φεβρουαρίου του 1943. Ο απολογισμός της Μάχης  ήταν 840.000 νεκροί για τον  Άξονα και 1.130.000 νεκροί για τους Σοβιετικούς μεταξύ των οποίων και 40.000 πολίτες.

"Γ"

1 σχόλιο:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ,,
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ''ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΛΣΙΑΛΙΣΜΟΥ''.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ,,,ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ,,,ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ 'ΟΡΑΤΟ' ΕΧΘΡΟ ,ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ,ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ? ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ?ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή