Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Όχι» στην ανανέωση για το Λαρνάκι από το Τ.Σ. Ιτέας

ΛΑΡΝΑΚΙ ΙΤΕΑ 2011 – 2015
(σκάλα φόρτωσης κλπ)

Μετά από 4 περίπου χρόνια, στην ίδια αίθουσα του Δημαρχείου Ιτέας, και με παρόμοιους σχεδόν πρωταγωνιστές, επαναλήφθηκε η συζήτηση σχετικά με το Λαρνάκι και τη σκάλα φόρτωσης, τις εκεί εγκαταστάσεις της  εταιρείας βωξιτών, την ΜΠΕ, και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης και του νομού γενικότερα......

Την διαφορά στην όλη συνεδρίαση, έκανε το νέο κοινοτικό συμβούλιο και ο πρόεδρος του κ Γουώρθ, ο οποίος έδωσε τον λόγο σε κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς διακοπές και τσιγκούνικες διατυπώσεις.  Οι πολίτες της Ιτέας γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. Πολλές ομιλίες, μικροεντάσεις και μικρής κλίμακας αντιπαραθέσεις.
 Η όλη διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον αντιδήμαρχο κ Ανδρέα Παναγιωτόπουλο σχετικής θέσης του Δημάρχου. Στην διεύθυνση  http://youtu.be/mrjsORD8gLk μπορούν όσοι θέλουν να την ακούσουν.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις της συμβούλου κ Σκώττη, εκπροσώπων της εταιρείας οι οποίοι επί χάρτου έλυσαν όλα τα προβλήματα και με το μαγικό ραβδί τους μετέτρεψαν το Λαρνάκι σε νέο Παρθενώνα, κατόπιν του κ. Ε Σκαρίμπα, και αρκετών πολιτών.
Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα μπορούμε να παρακολουθήσουμε στις διευθύνσεις:
 http://youtu.be/mrjsORD8gLk  (κ Σκώττη κ. Σανούδος)
 http://youtu.be/TGIFuhAgBdM (τοποθέτηση Βανδώρος) ,         
 http://youtu.be/dq--yeUDYg8   (τοποθέτηση κ Γ. Αγγελέτος) ,
 (Οι υπόλοιπες έπονται).
Σε όλες τις τοποθετήσεις ήταν διακριτή η σφραγίδα των τεσσάρων χρόνων αγώνων, κινητοποιήσεων, εξώδικων, δικαστικών παρεμβάσεων από τους ενεργούς πολίτες της περιοχής κατά της αυθαιρεσίας της εταιρείας και της γλοιώδους πρακτικής των ποικιλώνυμων εκφραστών της «εταιρικής υποτέλειας». Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων και όλης της προηγούμενης προσπάθειας, η όποια εφαρμογή της κουτσουρεμένης ΜΠΕ, η θέση της κοινότητας Ιτέας αλλά και η δήλωση του Δημάρχου δια του αντιδημάρχου.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, η τοποθέτηση των κοινοτικών συμβούλων έκφρασε κατά πλειοψηφία τον σκεπτικισμό όλων των πολιτών για την μέχρι τώρα πολιτεία και συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Λευκή επιταγή δεν υπογράφηκε. Ελπίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας να επικρατήσει παρόμοιο πνεύμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λιμενική επιτροπή, η θητεία της οποίας ουσιαστικά έχει λήξει θα σταθμίσει την κατάσταση σύμφωνα με την σχετική απόφαση της δημοτικής ενότητας Ιτέας, και της ανάγκες και προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.
          Σίγουρα πάντως πρέπει να καταλάβουμε ότι το ζήτημα Λαρνάκι-μεταλλεία—περιβάλλον-ανάπτυξη δεν είναι απλά οικονομικό. Αλλά πολιτικό, και μόνο αν το δούμε και το αντιμετωπίσουμε σαν τέτοιο μπορούμε να τροχιοδρομήσουμε λύσεις συμβατές με το επίπεδο αναγκών και προτεραιοτήτων που η ελληνική κοινωνία πρέπει να θέσει στα πλαίσια ενός νέου Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας.
 Με άλλα λόγια, η απάντηση στο ερώτημα ΠΩΣ , ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ,  και ΠΟΙΟΣ είναι το καθοριστικό και όχι απλά ο όποιος χωροταξικός σχεδιασμός, ή αντίστοιχα η εφαρμογή μιας περιβαλλοντικής μελέτης. 


Χρήστος Βανδώρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου