Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

V for Voucherades

 


Ήταν μεσημέρι Τρίτης, ξέρεις από αυτά τα ανιαρά μεσημέρια με το ραδιόφωνο στη διαπασών και το τηλέφωνο να χτυπά ασταμάτητα.....
Δεν άργησα και πολύ η αλήθεια είναι να απαντήσω. Μια φωνή από μέσα ψέλλισε «Βγήκαν τα αποτελέσματα του Voucher». Η αλήθεια είναι, πως  ήπλιζα να ανοίξω τον υπολογιστή μου και να μην δω εκείνο το μακρινάρι για κωδικό στους επιτυχόντες του προγράμματος. Δυστυχώς δεν άργησα να διαψευσθώ. Το κινητό μου χτυπά, μου’χε έρθει και ένα μήνυμα από τα ΚΕΚ αλλά δεν έδωσα και πολύ μεγάλη σημασία. Μετά από λίγο αποφασίζω να απαντήσω. Μια φωνή ενθουσιασμένη μου λέει « Συγχαρητήρια, είστε ωφελούμενη».
Εγώ μέχρι χθες ήξερα ότι υπάρχει ο άνεργος και ο εργαζόμενος. Τώρα το νέο trend της παραοικονομίας είναι ο «ωφελούμενος». Μόνο «ωφελούμενη» δεν ένιωθα εκείνη την στιγμή. Τα συναισθήματα μου ποικίλα, κυρίως απόγνωση και θυμός. Ουσιαστικά μαύρη «εργασία», χωρίς άδειες, χωρίς δικαιώματα και το κυριότερο χωρίς ασφάλιση μιας και τα φαινομενικά ένσημα δεν είναι καν συντάξιμα. Άσε που στα ψιλά γράμματα υπάρχει και μια κράτηση φόρου που στην πλασάρουν πολύ ωραιοποιημένα ώστε να «ψαρώσεις» και να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα. Εκείνη την ημέρα μίλησα με πολλούς. Οι περισσότεροι μου έδιναν συγχαρητήρια.
Αλήθεια, δε μπόρεσα να καταλάβω το γιατί. Όταν η μόνη σου επιλογή σε καιρό κρίσης είναι η εκμετάλλευση, όταν στα είκοσι τέσσερα σου χρόνια δε σου δίνει κανείς την ευκαιρία να εργαστείς μιας και η έλλειψη προϋπηρεσίας είναι βασικό μειονέκτημα, όταν δεν μπορείς να έχεις δικαιώματα γιατί δεν είσαι εργαζόμενος, γιατί είσαι απλά ένας « ωφελούμενος», όταν επιλέγεις το λιγότερο κακό γιατί έχεις ανάγκη τα χρήματα πως γίνεται να κατακλύζεσαι από θετικές σκέψεις και να αισθάνεσαι τυχερός; Πως γίνεται να…
Πρώτα υπήρχαν τα Stage βλέπεις, έπειτα οι πεντάμηνες συμβάσεις και ύστερα ήρθαν τα ΚΕΚ που φυτρώνουν σαν τα αγριόχορτα, από τη μια μέρα στην άλλη. Και κάπου στη μέση, βρίσκεσαι και εσύ εγκλωβισμένος. Είναι και εκείνη η στιγμή άλλωστε που καλείσαι να επιλέξεις για το μετά, που καλείσαι να επιλέξεις για το μέλλον και τη ζωή σου.
Όσο για μένα; Ελπίζω να σταθώ τυχερή και να βρω εργασία στο αντικείμενο μου σύντομα. Άλλωστε, έχω και τo Voucher να με περιμένει. Και που ξέρεις, ίσως με δεις τυχαία σε κάποια θέση γραμματέως, τηλεφωνήτριας ή ακόμη και στη θέση του διοικητικού προσωπικού, κάτι δηλαδή τελείως άσχετο με το επάγγελμα που έχω επιλέξει να κάνω.
Τουλάχιστον, αν επιλέξω το εν λόγω πρόγραμμα θα το έχω κάνει τελείως συνειδητά, τουλάχιστον, θα ξέρω ότι θα μπορώ να μοιραστώ την εμπειρία μου με χιλιάδες ανέργους που συμμετέχουν σε παρόμοια προγράμματα. Άλλωστε οι φωνές έχουν αξία όταν το εγώ γίνεται εμείς. Άλλωστε ουτοπία είναι αυτό, που όταν κάνεις ένα βήμα προς το μέρος του, απομακρύνεται δυο. Όταν κάνεις δυο απομακρύνεται τέσσερα, όταν κάνεις τρία, έξι.
Τότε σε τι χρησιμεύει η Ουτοπία; Σε κάνει να προχωράς!
Υ.Γ: Μπορείτε να παραθέτετε προσωπικές εμπειρίες καθώς και να ενημερώνεστε σχετικά με τα Voucher, στοhttp://vforvoucherades.blogspot.gr
* Το εν λόγω κείμενο δημοσιεύτηκε  στο

2 σχόλια:

  1. ΤΑ VOUSHERS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.....4 Νοεμβρίου 2014 στις 3:25 μ.μ.

    «Τα vouchers δεν είναι επιλογή, είναι κατάντια»
    Οι «επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας» είναι χωρίς... αντίκρισμα, δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» τα μέλη της πρωτοβουλίας «V for Voucher-ades», καθώς -όπως εξηγούν- στο νέο εργασιακό μοντέλο, που σταδιακά οικοδομείται, ο εργαζόμενος αντικαθίσταται από τον ωφελούμενο, τον άνθρωπο χωρίς δικαιώματα.

    Μαρτυρίες

    *Κωνσταντίνα, 24 ετών. Αδιόριστη εκπαιδευτικός. Δούλεψε πέρυσι σε πρόγραμμα voucher σε θέση γραμματειακής υποστήριξης: «Δεν θεωρούμαστε καν εργαζόμενοι, αλλά ωφελούμενοι. Είναι ένας νεόκοπος όρος, για να μην μπορούμε να έχουμε εργασιακά δικαιώματα, αναρρωτικές άδειες, το δικαίωμα στην απεργία. Τα vouchers απλώς διαχειρίζονται περιστασιακά την ανεργία. Στο τέλος πάλι άνεργοι καταλήγουμε οι περισσότεροι».

    Η Κωνσταντίνα παρακολούθησε πέρυσι πρόγραμμα κατάρτισης για «διοικητικά στελέχη»: «Οι περισσότεροι δουλέψαμε σε άσχετες θέσεις, από σεκιούριτι και αποθήκες, μέχρι ιδιωτικά σχολεία. Η κατάρτιση ήταν προσχηματική, απλώς περιμέναμε να περάσουν οι 80 ώρες». Πληρώθηκε την εξόφληση του προγράμματος πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωσή του: «Σύνολο 2.000 ευρώ καθαρά, χωρίς συντάξιμα ένσημα και παρακράτηση φόρου 23%. Μεικτά ήταν γύρω στα 2.700 ευρώ. Από ολόκληρη την τάξη επιμόρφωσης στη δουλειά έμεινε μόνον ένα άτομο».

    *Νίκος, 28 ετών. Απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής, έκανε φέτος αίτηση: «Δεν ήταν πρώτη μου επιλογή αλλά λύση ανάγκης. Δεν υπάρχει προοπτική μόνιμης εργασίας μέσω voucher, γίνεται ανακύκλωση ανέργων. Ημουν δύο χρόνια άνεργος και έκανα φέτος αίτηση γιατί δεν έβρισκα τίποτα. Οι περισσότερες αγγελίες γράφουν “ζητείται ωφελούμενος κάτοχος voucher”. Τα ΚΕΚ έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια. Ακολουθούν πολύ επιθετικό μάρκετινγκ. Από τον Απρίλιο, πριν καν ανακοινωθεί το πρόγραμμα, μου τηλεφωνούσαν δεκάδες ΚΕΚ για “ενημέρωση”, πιέζοντάς με. Εχω πετύχει έξω από τον ΟΑΕΔ Γλυφάδας τραπεζάκι των ΚΕΚ, που ψαρεύουν ανέργους-πελάτες».

    *Μαρία, 26 ετών. Απόφοιτη Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων. Συμμετείχε στο περσινό πρόγραμμα, εργάστηκε σε εταιρεία τροφίμων: «Στο πρόγραμμα κατάρτισης που παρακολούθησα υπήρχαν από νοσηλευτές ως θεολόγοι και μηχανικοί. Τα σεμινάρια ήταν κοινά για όλους χωρίς εξειδίκευση. Χάρη στις πιέσεις που ασκήσαμε ως πρωτοβουλία καταφέραμε να πληρωθούμε σχετικά νωρίς. Το κάθε ΚΕΚ παίρνει 1.080 ευρώ το κεφάλι για 80 ώρες “κατάρτισης” -που μόνο κατάρτιση δεν το λες- και φορολογείται με 8%. Εχει επιπλέον και μπόνους 300 ευρώ αν ο “ωφελούμενος” παραμείνει έξι μήνες στην επιχείρηση. Εμείς δουλεύουμε συνολικά έξι μήνες και φορολογούμαστε με τριπλάσιο συντελεστή, ενώ φέτος το ποσό είναι ακόμα μικρότερο, με χειρότερους όρους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς όλους που προσπαθούν να "βουτσεριστούν": φορέστε τη μάσκα και βγάλτε φωτογραφία από την περιοχή που είστε (ή με φόντο κάποιο επονείδιστο ΚΕΚ για να μπει στην Black List). Πρέπει τους χτυπήσουμε γερά και αλύπητα..4 Νοεμβρίου 2014 στις 3:38 μ.μ.

    Από Voucherades occupy Athens

    .Τα προγράμματα της κατάντιας Voucher ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες που θέλουν τη νέα γενιά ( και όχι μόνο) να χορεύει στο ρυθμό της εκδούλευσης των ΚΕΚ και του αρχιδουλέμπορα εργασίας. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι τη δουλεία σε "πολιτισμένη" χώρα θα την προωθούσε ξεδιάντροπα η ίδια η πολιτεία.
    Γι' αυτό και παίρνουμε το λόγο και ζητάμε τα ρέστα!
    Προς όλους που προσπαθούν να "βουτσεριστούν": φορέστε τη μάσκα και βγάλτε φωτογραφία από την περιοχή που είστε (ή με φόντο κάποιο επονείδιστο ΚΕΚ για να μπει στην Black List).Στείλτε την http://vforvoucherades.blogspot.gr/
    Πρέπει τους χτυπήσουμε γερά και αλύπητα..

    για τη μεταφορά ......βουτσεροχτυπημένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή