Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώνα - Ιτέα, Φωκίδα

Νο. 68: Ιτέα, Φωκίδα

Η όμορφη παραλιακή κωμόπολη του νομού Φωκίδας αποτελεί επίνειο της Άμφισσας και είναι χτισμένη στον Κρισαίο κόλπο (ή κόλπο της Ιτέας), στον Κορινθιακό. 

Πίσω από την πόλη απλώνεται ο Ελαιώνας της Άμφισσας, με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό, πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό. .....



Από την παραλία της Ιτέας κοιτώντας προς τη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει το Γαλαξίδι, ακόμα και την Πελοπόννησο. Η Ιτέα βρίσκεται νότια της Άμφισσας, βορειοανατολικά του Γαλαξιδίου και νοτιοδυτικά των Δελφών, πόλεις με τις οποίες συνδέεται οδικά.

Η Ιτέα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου Δελφών. Παραθαλάσσια μεταξύ των δύο αρχαίων ελληνικών πόλεων, της Κίρρας και του Χαλαίου, στην περιοχή της σύγχρονης Ιτέας, υψωνόταν μια θαλερή ιτιά, δίπλα στην οποία ανάβλυζε πηγή με δροσερό και γλυκό νερό και ήταν η μοναδική στην περιοχή. 

Το όνομά της η πόλη το πήρε από το δέντρο και μάλιστα ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα.

Στη σημερινή θέση Γ(ου)λάς Ιτέας, βρίσκονται ερείπια Υστεροελλαδικής περιόδου και θεμέλια οικιών και αντερεισμάτων, άγνωστου οικισμού. 

Στα αξιοθέατα της πόλης ανήκει η εκκλησία της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», της οποίας η ανέγερση άρχισε το 1890, μεγάλο έργο για τα δεδομένα όχι μόνο εκείνης της εποχής, αλλά και του σήμερα, καθώς και καταφύγια, φυσικής ομορφιάς, όπως είναι ο λόφος των Αγίων Αναργύρων, ο ελαιώνας και τα νησάκια στον κόλπο της Ιτέας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάφορες βραχονησίδες στον κόλπο της Ιτέας (Κρισσαίος) που είχαν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια κατά τους λεγόμενους "σκοτεινούς" πρωτοβυζαντινούς αιώνες.

Τα νησιά αυτά αναφέρονται από όλους σχεδόν τους περιηγητές που πέρασαν με πλοίο από την περιοχή. 
Το πιο απομακρυσμένο από τα επτά νησιά του κόλπου της Ιτέας , ο Άγιος Δημήτριος, βρίσκεται στο μέσον σχεδόν της απόστασης από τα δύο λιμάνια , Ιτέας και Γαλαξιδίου και έχει διάσπαρτα θεμέλια σπιτιών, ενώ στο νησάκι Άγιος Κωνσταντίνος, βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. 

Η σύγχρονη πόλη προσφέρει στους επισκέπτες της πολλές επιλογές για διασκέδαση, αλλά και χαλάρωση, ενώ η θέση της την καθιστά την ιδανική βάση για εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. 

Που να μείνετε: 

Οργανώστε την απόδραση σας στην Ιτέα και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr 


Ναυσικά Palace
Από: 72 € 

Trokadero Hotel Φωκίδα
Από: 49 € 

Ξενοδοχείο Γαλήνη Ιτέα
Από: 50 € 

Ξενοδοχείο Καλαφάτη
Από: 50 €








newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου