Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 - Ο Β. Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο. Μιά εξαιρετική βραδιά! ΒΙΝΤΕΟ

«Καλώς βρεθήκαμε! Και βέβαια θέλει «αρετήν και τόλμην» η ελευθερία! Και η αρετή και η τόλμη και η ελευθερία είναι εδώ, μαζί μας σήμερα! Είναι εδώ ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης!...
Αυτό το βράδυ, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη θα μας ξεναγήσει στα περιβόλια των ποιητών, που είναι ανέγγιχτοι από τους βάρβαρους και από τους ληστές που λατρεύουν μόνο το χρήμα. Ποτέ δε θα μπορέσω να τους καταλάβω. Έτσι φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι χρωστάμε πολλά – πολλά περισσότερα στους ποιητές μας, απ’ ότι στους δανειστές μας»! Με τα λόγια αυτά, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου προλόγισε τη βραδιά της 2ας Σεπτεμβρίου 2014 στο Ηρώδειο, όπου η «Ανοιχτή Αγκαλιά» τον ένωσε «με αρετή και τόλμη» με τη διαχρονική μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης γνωρίστηκε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι. Τέσσερις δεκαετίες ανάμεσα στις οποίες οι δυο καλλιτέχνες χάραξαν αξιοζήλευτες πορείες. Χθες στο Ηρώδειο, παρουσία του ίδιου του Μίκη και με αφορμή την πρωτοβουλία των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή αγκαλιά», ο Βασίλης μαζί με τη Σοφία Παπάζογλου, τη Μπέττυ Χαρλαύτη και τη δεκαμελή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»ερμήνευσαν σε μια δίωρη παράσταση, χωρίς διάλειμμα, μελωδίες του Μίκη που στους παλιότερους θύμισαν πολλά, ενώ στους νεότερους έμαθαν περισσότερα. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, αφού οι συντελεστές με τις ερμηνείες τους απόδειξαν ότι τα τραγούδια αυτά δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Αρχικά οι μουσικοί έπαιξαν ορχηστρικά του Μίκη Θεοδωράκη, όπως τους «Χαρταετούς». Έπειτα, όλοι μαζί οι τραγουδιστές ερμήνευσαν το «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» (που έδωσε και τον τίτλο στη συναυλία) σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου. Στη συνέχεια ο Παπακωνσταντίνου τραγούδησε τα κομμάτια που γράφτηκαν από τον Μίκη αποκλειστικά για εκείνον πριν από σαράντα χρόνια, σε λόγια μεγάλων ποιητών, όπως τουΑναγνωστάκη, του Καμπανέλλη και του Καρυωτάκη. Πολύ δυνατές στιγμή ήταν όταν ακούστηκαν το «Αρνιέμαι» του Καμπανέλλη και το «Κράτησα τη ζωή μου» του Σεφέρη. Η Παπάζογλου με το «Του μικρού Βοριά» και το «Άπονες εξουσίες» κέρδισε επάξια το χειροκρότημα του κόσμου, ενώ η Χαρλαύτη με το «Γελαστό παιδί» και το «Τρένο φεύγει στις οκτώ» συγκίνησε το κατάμεστο θέατρο. Όταν ακούστηκε από το Βασίλη το «Σφαγείο» σείστηκε από τα χειροκροτήματα όλο το Ηρώδειο, για να ακολουθήσει λίγο πιο κάτω μια μοναδική ερμηνεία της «Φαίδρας» από τον αειθαλή Παπακωνσταντίνου. Ο κόσμος πήρε πάνω του το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» και στην «Ρωμιοσύνη» κυριολεκτικά χειροκρότησαν μέχρι και οι πέτρες.

Το κλείσιμο έγινε με το τραγούδι «Της δικαιοσύνης», δηλαδή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω, αφού όλοι όσοι παραβρέθηκαν σε αυτή τη συναυλία δικαιώθηκαν για την επιλογή τους να είναι εκεί σε μια παράσταση - σταθμό για τα σημερινά δεδομένα. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μηχανικής υποστήριξης της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Αξίζει να αναφερθεί πως τη συναυλία διοργάνωσε τοΣωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων και κοινωνικών εκδηλώσεών του, υπό την αιγίδα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού».

«Οικοδέσποινα» της βραδιάς ήταν η κ. Γιολάντα Βλάχου, Πρόεδρος Δ.Σ. Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Δεκάδες εκπρόσωποι του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού χώρου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, δηλώνοντας έμπρακτα την αγάπη τους για την καλή ελληνική μουσική και ταυτόχρονα την κοινωνική τους ευαισθησία. Ανάμεσα στους παρισταμένους, διακρίναμε: τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, το Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Βασίλη Κοτζαμάνη, το Γεν. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τηΜαρία Φαραντούρη, το Θάνο Μικρούτσικο, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Οδυσσέα Ιωάννου, τη Μάρω & τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τον εκδότη Θανάση Συλιβό κ.α.

Τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» αποτελούν οι:
Γιάννης Μπελώνης: πιάνο
Θανάσης Βασιλάς & Γιάννης Ματσούκας: μπουζούκι
Ξενοφών Συμβουλίδης: όμποε, φλογέρες
Βαγγέλης Κονταράτος: κιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς: βιολί
Λευτέρης Γρίβας: ακορντεόν
Σταύρος Καβαλιεράτος: μπάσο
Νίκος Σκομόπουλος: ντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης: κρουστά
και Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη: διεύθυνση ορχήστρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου