Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ένα e-mail που καίει – Έρχεται ηλεκτρονικά ο φόρος για τα ακίνητα

- Τέλος Ιουνίου η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων, μέχρι τέλος Ιουλίου η πρώτη δόση
- Φωτιά οι φόροι για τη μεσαία περιουσία και όσους έχουν αγροτεμάχια

- Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη στη δήλωση.....

Μαζεμένα θα έρθουν τα ... κακά μαντάτα της εφορίας μέσα στο καλοκαίρι. Σχεδόν μαζί θα έρθουν ο φόρος εισοδήματος και ο νέος φόρος ακινήτων. Όπως και για τον φόρο εισοδήματος έτσι και για τον νέο φόρο στα ακίνητα προβλέπεται ηλεκτρονική ειδοποίηση. Οι ιδιοκτήτες θα μάθουν μέσω ενός e-mail τον φόρο που τους αναλογεί και τις δόσεις που πρέπει να πληρώσουν.

Όπως και να 'χει για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ και να έχουν και τη μικρή έκπτωση της τάξης του 1,5% προβλέπονται έξι δόσεις με πρώτη στα τέλη Ιουλίου.
Σε έξι δόσεις με πρώτη στα τέλη Ιουλίου ο φόρος ακινήτων
Η εκκαθάριση θα γίνει με βάση τη δήλωση του Ε9. Στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη ή αλλαγές που δεν έγιναν ως την εκκαθάριση οι ιδιοκτήτες ακινήτων με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποιητική δήλωση Ε9, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.

Από φέτος ο φόρος ακινήτων που αντικαθιστά το χαράτσι των προηγούμενων ετών μέσω της ΔΕΗ δεν θα αφορά μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά κάθε ακίνητο που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι πολίτες και για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι.
Μεγαλύτερος ο φόρος σε σχέση με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τη μεσαία περιουσία
Πολύ μεγαλύτερος είναι ο φόρος για όσους έχουν ένα διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία στην πόλη ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.

Ο νέος φόρος φέρνει μειώσεις επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες οι οποίες έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους. 
Στα 600 ευρώ κατά μέσο όρο ο φόρος ακινήτων για όλους
Για τα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. 
Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται από 0,003 ευρώ/τ.μ. έως 9 ευρώ/τ.μ. 

Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης προβλέπεται η εφαρμογή ενός Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου