Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τετάρτη 27 Νοεμβρίου σήμερα.....

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η χαμένη γενιά της Ελλάδας: Νέοι αποκλεισμένοι και χωρίς δουλειά

Αβέβαιο και με μελανά χρώματα είναι όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν για τους νέους στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα νέας έρευνας σοκάρουν,...
αφού έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των ανθρώπων έως 24 ετών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Πάνω από τους μισούς σκέφτονται πλέον να φύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη.
Αυτή τη στιγμή, το 16,9% των νέων της Ελλάδας ανήκουν στους λεγόμενους ΝΕΕΤs (young people not in education, employment or training), όπως ορίζονται διεθνώς οι «αποκλεισμένοι» από την εκπαίδευση και την εργασία. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την GPO και το ΙΤΕ, την οποία δημοσιεύει το Εθνος, το ποσοστό των «αποκλεισμένων» 15-24 ετών αυξήθηκε κατά 50% την περίοδο της κρίσης.
Αυτά τα στοιχεία φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ των 28 σε αυτό το καυτό ζήτημα. Ανάμεσα στους «αποκλεισμένους» οι περισσότερες είναι γυναίκες και πλειοψηφία αποτελούν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό εκείνων που έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ (28,4%). Οι περισσότεροι εργάστηκαν στο παρελθόν, κυρίως σε εποχική απασχόληση και οι πιο πολλοί έχασαν τη δουλειά τους είτε λόγω περικοπών είτε επειδή δεν πληρώνονταν.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η οικογένεια να εξακολουθεί να συντηρεί αυτούς τους νέους- για το 85% των «αποκλεισμένων» οι γονείς αποτελούν τη μοναδική πηγή οικονομικής στήριξης- ενώ οι περισσότεροι ζουν καθημερινά με το άγχος (54,6%) και αρκετοί δηλώνουν απελπισμένοι (31,7%). Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς- το 56,8%- σκέφτεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αφού με την παρούσα κατάσταση θεωρεί ότι οι στόχοι του είναι ακατόρθωτο να επιτευχθούν (40,9%).
 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.