Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ?? ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ??


Προ σαρανταημέρου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  με επιστολή της , γνωστοποίησε στο Δήμο μας τις προθέσεις και τις προτάσεις της σχετικά με την καθιέρωση ενός δρομολογίου εξυπηρέτησης των επισκεπτών του Χιονοδρομικού κέντρου , μέσω της μετακίνησής τους σιδηροδρομικώς έως την Αμφίκλεια και εν συνεχεία με Λεωφορείο μέχρι το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού....

Μια παλιά λοιπόν προσπάθεια η οποία με επιμονή εξελίσσεται εδώ και περίπου τρία χρόνια τώρα , δείχνει να φτάνει επιτέλους στο στάδιο υλοποίησής της , αρκεί βέβαια αυτή τη φορά και ο Δήμος να αποδειχθεί ικανός να ανταποκριθεί επαρκώς και αξιόπιστα στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της προτεινόμενης συνεργασίας .
Η εισήγηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διατηρεί σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά της οικείας πρότασεώς μας του 2011 και αποφασιστικά επιζητεί πλέον την πιλοτική κατ` αρχήν εφαρμογή της , με την συνεργασία και την ισότιμη συμμετοχή και του Δήμου μας στο project αυτό.
Τις απόψεις , τις ιδέες και τις προτάσεις μας  επί του ζητήματος , τις έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα προς τη Δημοτική Αρχή και έχουμε επισημάνει τις πολλές έως τώρα  διοικητικές , επιχειρησιακές και υπηρεσιακές αδυναμίες του Δήμου , οι οποίες δυστυχώς και  δεν επέτρεψαν  σε πολύ προγενέστερο χρόνο την καθιέρωση αυτού του δρομολογίου.
Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι αδυναμίες αυτές αν δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς , τουλάχιστον θα έχουν περιοριστεί σημαντικά και σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον η πιθανή συρρίκνωσή τους να επιτρέπει σήμερα την υλοποίηση της εν λόγω προτάσεως και την πρακτική παροχή της υπηρεσίας αυτής απ` τον Δήμο και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ  προς τους φίλους του Βουνού και της χιονοδρομίας .   
Επειδή όμως είναι περισσότερο από γνωστό και βέβαιο πως οι δυνατότητες και οι διαχειριστικές ικανότητες του σημερινού Δημοτικού μας Συμβουλίου, συμβαίνει να υπολείπονται πολύ απ` το επιθυμητό μέγεθος επάρκειας που απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποχρεώσεων που θα αναληφθούν και των ευθυνών που θα προκύψουν κατά την πρακτική εφαρμογή αυτής της πρότασης .
Και επειδή κατά την εκτίμησή μας μια αυτοδύναμη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιου είδους εγχείρημα εγκυμονεί σοβαρούς και υπαρκτούς κινδύνους τελικής αδυναμίας επιτυχούς ανταπόκρισής μας στα ζητούμενα , θα είχαμε για μια ακόμη φορά ( κι  αυτή τη φορά δημόσια ), να επισημάνουμε και να προτείνουμε τα εξής :
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους τους εν δυνάμει εμπλεκόμενους , η   σημασία και η ιδιαίτερα μεγάλη αξία μιας πιθανής ενωμένης συνεργατικής δύναμης   (η μόνη κατά τη γνώμη μας σωστή επιλογή υπό τις παρούσες συνθήκες ), πουεφ` όσον προκύψει , μπορεί να προσδώσει δυναμική και προοπτική στην προσπάθεια αυτή.
Θα διευκολύνει σημαντικά και θα επιτρέψει την υλοποίηση της πρότασης αυτής με καλύτερες προϋποθέσεις , διασφαλίζοντας κατά το δυνατόν επαρκέστερα την επιθυμητή άλλωστε , απρόσκοπτη , ομαλή και επιτυχή πρακτική εφαρμογή της .
Η συλλογική αυτή “δύναμη”, μπορεί βεβαίως να στηριχθεί στην συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια ανθρώπων , φορέων και οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής μας.  Ειδικότερα εκείνων των πολύ γειτονικών κοινωνιών μας , που έχοντας ταυτόσημες ίσως απόψεις , επιδιώξεις αλλά και κοινούς σε ένα βαθμό προβληματισμούς και οραματισμούς  για το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπο τους , είναι και σε θέση να αποκωδικοποιήσουν εύκολα και να αντιληφθούν επαρκώς τα κοινά ωφελήματα που θα προκύψουν απ` την αποδοχή και την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης συνεργασίας .
Εμείς , αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του προγράμματος αυτού, εν πολλοίς βεβαίως οφειλόμενες στη φύση του εγχειρήματος  αλλά και στην αναμφισβήτητη έλλειψη εμπειρίας διαχειρίσεως παρόμοιων protject - πέραν βέβαια και των άλλων πολλών και γνωστών δημοτικών αδυναμιών στις οποίες αμέσως πριν αναφερθήκαμε-, προτείνουμε ανεπιφύλακτα και για πολλοστή φορά στην Δημοτική μας Αρχή ( και σήμερα και στην τοπική μας κοινωνία ), την  ισότιμη και επ` αμοιβαία ωφελεία  συνεργασία  του Δήμου μας  με τον όμορο Δήμο Δελφών  και ειδικότερα με την  Δημοτική κοινότητα  Πολυδρόσου .
Σας γνωστοποιούμε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ , έχει ήδη με πρωτοβουλία μας ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη πρόταση και την πιθανότητα συνεργασίας  και έχει ευχαρίστως και με ικανοποίηση αποδεχτεί την προοπτική αυτή .
Οι όμορες κοινότητες  Αμφίκλειας και Πολυδρόσου , έχουν κατά την άποψή μας κάθε λόγο να αποφασίσουν και να επιλέξουν να υλοποιήσουν από κοινού το κομμάτι του έργου που θα τους αναλογεί σε περίπτωση συνεργασίας τους με τηνΤΡΑΙΝΟΣΕ .
Συνενώνοντας δυνάμεις και δίνοντας προοπτικές στο μέλλον τους , μοιραζόμενες βεβαίως αντίστοιχα και εξίσου τα ωφελήματα και τις υπεραξίες που πιθανόν να προκύψουν. Γιατί τελικά…. « κοινή γάρ η τύχη και το μέλλον αόρατον » .
Είμαστε βέβαιοι , πως μαζί οι δυο αυτές Κοινότητες και οι άνθρωποί τους , θα τα καταφέρουν καλυτέρα . Γιατί ωςΠαραπαρνάσσιοι και παραδοσιακοί καλοί γείτονες , έχουν κοινές επιδιώξεις και επιθυμίες ως προς τον τομέα αυτό, αναζητώντας και διεκδικώντας με το ίδιο “πάθος” τις ευκαιρίες για την τουριστική προβολή και ανάπτυξή τους .
Είναι λοιπόν καλό και αμοιβαία επωφελές , αντί να ανταγωνίζονται , κυρίως να συνεργάζονται  αποτελεσματικά και με καλή διάθεση , αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους στην κατεύθυνση επαύξησης και συνεκμετάλλευσης των τοπικών πλεονεκτημάτων τους .    
Θεωρούμε επομένως επιβεβλημένη την συνεργασία αυτή με τους φιλοπρόοδους , πανάξιους και κινητικούς-ενεργητικούςΣουβαλιώτες , που τους αναγνωρίζουμε μετ` επαίνων την δυνατότητα ισχυρής συμβολής τους στην καλύτερη και επιτυχέστερη ανταπόκρισή μας έναντι των υποχρεώσεων που θα χρεωθεί η πλευρά μας στη συμφωνία της με τηνΤΡΑΙΝΟΣΕ .
Είμαστε δε σε θέση να γνωρίζουμε ( και με μεγάλη μας  ικανοποίηση σας το μεταφέρουμε ), ότι κατ` αρχήν είναι θετική η τοποθέτηση και η ανταπόκριση των φίλων γειτόνων μας Σουβαλιωτών στην πρόσκληση αυτή και γιαυτό δεν απομένει -κατά την άποψή μας - παρά  με πρωτοβουλία του Τ.Σ Αμφίκλειας και του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας , να συγκληθεί μια κοινή σύσκεψη  όπου εκεί με την συμμετοχή όλων των πλευρών , να παρουσιαστούν οι προτάσεις , να αναζητηθούν οι λύσεις , να καταγραφούν οι δυνατότητες , να αναλυθούν και να εξειδικευτούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας .
Ώστε σε περίπτωση σύγκλησης και συμφωνίας , να αναληφθεί άμεσα η κοινή πρωτοβουλία αποδοχής των προτάσεων και θέσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , που αυτό θα επισφραγίσει τη συνεργασία και θα σηματοδοτήσει την ταυτόχρονη έναρξη της παροχής αυτής της υπηρεσίας , ως « snowtrain – parnassos ».
Γνώμη μας είναι πως εφ` όσον αποφασιστεί και επικυρωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή την κοινή προσπάθεια με αισιοδοξία , με  μεράκι , με απόφαση να πετύχουμε και φυσικά με πίστη στις  ικανότητες και τις δυνατότητές μας , ενωμένες και αταλάντευτα προσανατολισμένες τις τοπικές μας δυνάμεις  στον κοινό σκοπό.
Είμαστε σταθερά της άποψης ( απ` το 2010 και για τέταρτη τώρα συνεχή χρονιά εμείς τα ίδια λέμε ), πως η υπηρεσία αυτή θα  πρέπει να επιχειρηθεί  να αναπτυχθεί στην περιοχή μας και φυσικά να βοηθηθεί και να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως απ` τις τοπικές μας κοινωνίες . Γιατί αν δοκιμαστεί , ίσως αποδειχθεί χρειαζούμενη και αποτελεσματική , με ορατή την πιθανότητα ( υπό προϋποθέσεις ), να αποβεί ενδεχομένως αρκετά επωφελής  δημιουργώντας νέες ευκαιρίες , αρκεί αυτό να το επιδιώξουμε όλοι μας σοβαρά , οργανωμένα και ανοιχτόμυαλα .
Είναι δε πολύ πιθανό η περίπτωση αυτή να αποτελέσει την απαρχή κι άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών ( μερικές των οποίων έχουμε ήδη  προτείνει και εμπεριστατωμένα παρουσιάσει προς αρμοδίους και θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε στην κατεύθυνση αυτή ), ικανών να συμβάλουν - αθροιστικά - στην πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας , με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά  από εκείνα της απέναντι πλευράς του Παρνασσού .
Στα βασικά της τώρα σημεία η πρότασή μας που αφορά στην συνεργασία των δυο κοινοτήτων Πολυδρόσου καιΑμφικλείας έχει ως εξής :   
Το λεωφορείο μεταφοράς των επισκεπτών του χιονοδρομικού, αφού τους παραλάβει νωρίς το πρωί από το Σ Σ. Αμφίκλειας μετά την άφιξή τους εκεί με το τρένο ( ώρα αναχώρησης από την Αθήνα 7.20 περίπου και ώρα άφιξης στην Αμφίκλεια 9-9.20 πμ ) θα ακολουθεί τη διαδρομή :  Σ. Σταθμός Αμφίκλειας – Χιονοδρομικό  χωρίς καμιά ενδιάμεση στάση. Γιατί κυρίως το πρωί τους μεταφερόμενους  επισκέπτες θα τους ενδιαφέρει παρά πολύ η έγκαιρη άφιξή τους στο Χιονοδρομικό .
Στην επιστροφή τους , την μία μέρα θα ακολουθείται το δρομολόγιο : Χιονοδρομικό - Αμφίκλεια  και την ακριβώς επόμενη μέρα το δρομολόγιο : Χιονοδρομικό – Πολύδροσο.  Έτσι καθιερώνεται η εναλλάξ επιστροφή τους  μέσω και των δυο κοινοτήτων με την επιζητούμενη επωφελή ( όπως ελπίζουμε ) παραμονή τους επί τρίωρο περίπου στις αντίστοιχες κοινότητες και μέχρι την αναχώρησή τους  για Αθήνα με το τρένο των 7 μμ  .  
Το πρόγραμμα των δρομολογίων αυτών θα είναι σταθερό και πάντοτε στη σχέση μια προς μια  ως προς την ακολουθητέα διαδρομή , ανά ημέρα παροχής αυτής της υπηρεσίας .
Στο Πολύδροσο και αντίστοιχα  στην Αμφίκλεια , οι μεταφερόμενοι μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Διαδημοτικού Λεωφορείου φίλοι των χιονοδρομιών και του βουνού , θα παραμένουν  περίπου  για ένα τρίωρο όπως προείπαμε , με ζητούμενο τα αναμενόμενα και επιδιωκόμενα πιθανά οφέλη απ` την παραμονή τους αυτή .
Στις συνεννοήσεις με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ , πέραν της χαμηλής τιμής εισιτηρίου , έγινε απαιτητό και τελικώς επετεύχθη και η εξασφάλιση-κράτηση θέσεως επιβάτη ( πράγμα που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ) , προνομιακά  για όλους τους επιβάτες τους μετακινούμενους με τον τρόπο αυτό και προς τον συγκεκριμένο προορισμό, τόσο κατά την πρωινή μετακίνησή τους όσο και κατά την επιστροφή τους .
Γίνετε επομένως  εύκολα νομίζω αντιληπτό , ότι τελικά  ο οποιοσδήποτε επιβάτης με προορισμό την περιοχή μας , μπορεί να τύχει του προνομίου αυτού !!, δηλαδή συνδυαστικά , του οφέλους που θα προκύπτει εκ της μισής περίπου τιμήςπου θα ισχύει για το εισιτήριο, αλλά και της διασφαλισμένης θέσεως για το ταξίδι μετ` επιστροφής .
Η χαμηλή λοιπόν τιμή του εισιτηρίου , η προκράτηση θέσεως επιβάτη , η δυνατότητα επιστροφής αυθημερόν - ή και μέχρι τριημέρου - με οποιοδήποτε άλλο δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέραν του ορισμένου , η διάρκεια ισχύος του εισιτηρίου επί τριήμερο που επιτρέπει έτσι και την παραμονή αντίστοιχων ημερών στην περιοχή χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση στο εισιτήριο επιστροφής , η πιθανή προσφορά ( υπό σκέψη ) δωρεάν πρωινού ροφήματος και σνακς  εντός του τρένου καθώς και ορισμένες άλλες παροχές που εξετάζονται , θα καθιστά ίσως για πολλούς ενδιαφερόμενους , το εναλλακτικό αυτό πακέτο μεταφοράς τους προς το χιονοδρομικό  οπωσδήποτε αρκετά δελεαστικό ως προς τον συγκρίσιμο ανταγωνισμό .
Αν εν τω μεταξύ το προσφερόμενο αυτό πακέτο ενισχυθεί κατάτι και με δικές μας τοπικές προσφορές  ως προς τις τιμές σε ξενοδοχεία , ξενώνες , εστιατόρια , καφετέριες  κλπ αλλά και κάποια ενδιαφέροντα για το “ξόδεμα” του χρόνου αναμονής , θα καταστεί σίγουρα ακόμη δελεαστικότερο και επωφελέστερο για όσους εν τέλει θα το επιλέξουν ως εναλλακτικό, ασφαλή και διασκευαστικό νέο τρόπο μετακίνησής τους προς τον Παρνασσό, που θα τους προσφέρουμε εμείς από κοινού με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ .
Ναι μεν όλο αυτό που περιγράφουμε ίσως ακούγεται καλό , αλλά βεβαίως από μόνο του δεν θα μπορεί να αποτελέσει πανάκεια στην προβληματική προσπάθεια αύξησης του τουριστικού ρεύματος  προς τις περιοχές μας . Αναμφισβήτητα όμως δίνει μια ώθηση στην κατεύθυνση διεύρυνσης  της επισκεψιμότητας και της αναγνωσιμότητας της περιοχής . Τόσο μέσα από τους ίδιους τους επισκέπτες ως ωφελούμενους χρήστες της υπηρεσίας αυτής , όσο και από την σοβαρή διαφημιστική προσπάθεια  δημοσιότητας και στήριξης της παρεχόμενης νέας αυτής υπηρεσίας , υπό την επιμέλεια , την ευθύνη και την χρηματοδότηση της ίδιας της  ΤΡΑΙΝΟΣΕ και που θα εξελίσσεται συνεχώς , επιθετικά και παράλληλα με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος .
Τα οφέλη της νέας υπηρεσίας ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας , δεν θα είναι όπως είπαμε  αμέσως ορατά και χειροπιαστά , όπως είναι και λογικό .Αλλά σε βάθος χρόνου είναι βέβαιο πως η προστιθέμενη αξία του αποτελέσματος της προσπάθειας θα αφήσει τα ίχνη της σε όλους μας , εφ` όσον βέβαια και εμείς το διαχειριστούμε το ζήτημα αυτό σωστά και έξυπνα , με επάρκεια , υπομονή , επιμονή και σοβαρότητα .
Και δεν θα είναι μόνο οικονομικά , αλλά και πολιτισμικά θα καταγραφούν οφέλη , όσο κι από πλευράς τόνωσης της τοπικής μας αυτοπεποίθησης  από μια πιθανή διεύρυνση των ευκαιριών ανάπτυξης και προβολής .
Τελειώνοντας θέλω να πιστεύω πως  τόσο η Δημοτική Αρχή  όσο και  το Τ.Σ  της Αμφίκλειας , καθώς και η ανενεργή και απούσα δυστυχώς έως σήμερα Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης , αντιλαμβανόμενοι όλοι τους  επαρκώς? την ευκαιρία που δημιουργείται με την πρόταση αυτή , θα πράξουν ανάλογα και υπεύθυνα στοχεύοντας στη συνεργασία και προσκαλώντας αμέσως σε κοινή σύσκεψη την γειτονική μας φιλική κοινότητα του Πολυδρόσου και τους εκπροσώπους της . Όπως επίσης και όλους εκείνους τους φορείς του Πολυδρόσου και της Αμφίκλειας τους σχετικούς και ενδιαφερόμενους για το τουριστικό προϊόν και την ανάπτυξή του στις περιοχές μας .
Στην συνάντηση αυτή και σε συνεννόηση και συνεργασία  με τον ευφυή , πρόθυμο και δραστήριο Πρόεδρο τουΠολυδρόσου  κ. Μολιώτη , καλό κατά τη γνώμη μου θα ήταν να κληθούν απ` τους διοργανωτές για να συμμετέχουν :εκπρόσωποι του Χιονοδρομικού κέντρου -, του Φορέα  Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού -, του ΤΟΣΥΝ Αμφίκλειας ως το μόνο άλλωστε υφιστάμενο και ενεργό -, των επαγγελματιών και των δυο κοινοτήτων μέσω των οργανώσεών τους -, εκπρόσωποι άλλων φορέων που ενδεχομένως να θεωρηθούν απαραίτητοι κλπ .
Νομίζω πως η σύσκεψη αυτή θα πρέπει να προκριθεί έναντι όλων των λοιπών υποχρεώσεων και να οριστεί για το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι μακρύτερα της εβδομάδος γιατί ήδη έχει καθυστερήσει πολύ και οι καιροί ωςγνωστόν δεν περιμένουν ούτε  επίσης και οι ευκαιρίες . Θα γνωρίζετε άλλωστε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πώλησης και αυτό καθιστά την υπόθεση της υπογραφής  τυχών συμφωνίας συνεργασίας , ιδιαιτέρως επείγουσα χρονικά !
“Στέγη” και “κοινός τόπος”  της συνεργασίας αυτής θα μπορούσε να θεωρηθεί και να αποτελέσει η υφιστάμενη κοινή Διαδημοτική επιχείρηση ΔΕΠΤΑ , της οποίας το καταστατικό προβλέπει βεβαίως άσκηση και λειτουργία ανάλογων δραστηριοτήτων .
                                                  ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου