Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σώμα Δίωξης Τζακιών...


    Με τις πρωτότυπες ιδέες της δικομματικής κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι, τουλάχιστον, δεν θα πλήξουμε. Οτιδήποτε άλλο είναι αμφισβητήσιμο. Οχι όμως και η εγγενής τάση ορισμένων υπουργών να εισηγούνται ευφάνταστα και άρα ανεφάρμοστα πρακτικώς μέτρα. Τελευταία ατραξιόν, η επιβολή...
δακτυλίου και στα τζάκια! Η όλη κατάσταση, όμως, θυμίζει, στην καλύτερη εκδοχή της, αποτυχημένο ανέκδοτο.
 Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του υπουργού για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνει το χειμώνα το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη. Είναι το νέφος της κρίσης, αυτό που σκεπάζει τον αττικό ουρανό, τα κρύα βράδια του χειμώνα. Οι πολίτες, μη έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο, ζεσταίνονται με ό,τι βρουν. Ανάβουν σόμπες, τζάκια, καίνε ξύλα, αμφίβολης συχνά ποιότητας, που είναι πολύ φθηνότερα.
Το αποτέλεσμα, όπως λένε οι ειδικοί, είναι επιζήμιο για το περιβάλλον. Ακόμη και να τηρηθούν οι προδιαγραφές, η καύση αυτών των προϊόντων επιβαρύνει 100 φορές περισσότερο την ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια επικίνδυνα για την υγεία.
Τι κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση; Να μειώσει την τιμή του ειδικού φόρου και άρα την τιμή του πετρελαίου δεν μπορεί. Να ελέγξει, εκ των προτέρων, την ποιότητα των καυσίμων, που χρησιμοποιούνται στα τζάκια, είναι τεχνικά και πρακτικά αδύνατον.
Γι' αυτό και οι Κλουζό του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλουν απαγόρευση χρήσης τζακιών ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα! Ο έλεγχος για τον εντοπισμό των παραβατών θα γίνεται, σύμφωνα με την απόφαση, από τις καμινάδες!
Για να ελέγξει τις απαγορευμένες καμινάδες, θα χρειασθεί κάτι σαν ειδικό σώμα ράμπο τζακιών, οι οποίοι θα περιπολούν, όπως παλιά τα ραδιογωνιόμετρα για τους παράνομους ραδιοσταθμούς, για να εντοπίσουν τον καπνό!! Ο αποκλεισμός περιοχών και η έφοδος σε διαμερίσματα για επ' αυτοφώρω σύλληψη των δραστών θα ήταν ίσως κάποια λύση. Με αναρριχητές ειδικών δυνάμεων και πλήθος εισαγγελέων...
Η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι γελοία. Κατανοεί το πρόβλημα της ρύπανσης, αλλά αδιαφορεί για την αιτία του. Τα ημίμετρα και η ανοησία δεν βοηθούν στην αντιμετώπισή του. Τουλάχιστον μας κάνουν και γελάμε μέσα στη μαυρίλα, που δημιουργεί η πολιτική τους και όχι τα τζάκια.
ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΤΖΑΚΙΑ (!!) ΑΝ ΑΝΕΒΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ, ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Τζακόμετρο (κατά το βλακόμετρο)

Για ρύπανση άνω των 150 μg/m3 εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες.
Για ρύπανση άνω των 150μg/m3 εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Ανοιχτό είναι το θέμα εάν η απαγόρευση θα αφορά και σε ενεργειακά τζάκια και συστήματα pellet. Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες
Απαγορευτικό να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ετοιμάζεται να επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα ελληνικά νοικοκυριά. Η νέα ρύθμιση που προωθείται -πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας-, περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.
Η καύση ξύλου για θέρμανση μπαίνει στο στόχαστρο της πολιτείας, ως κύρια αιτία για τα πυκνά περιστατικά υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το νέο αποπνικτικό φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης εξαπλώνεται η ενεργειακή φτώχεια και η αδυναμία της μεγάλης πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών να χρησιμοποιούν για θέρμανση το ακριβό πετρέλαιο.
Πριν από τα κρύα!
Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται σε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο «βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με έξι συναρμόδια υπουργεία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε χθες την κοινή απόφαση και την προώθησε στους ομολόγους του για να συνυπογράψουν, προκειμένου, αφού οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν έρθουν τα βαριά κρύα, να τεθούν σε ισχύ.
Ειδικότερα, πληροφορούμαστε ότι για τις εκπομπές από συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου θα ισχύει στάδιο προειδοποίησης, όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται από 100 έως 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3), με προτροπή στους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο ρυπογόνα συστήματα (π.χ. πετρέλαιο, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.).
Ανοιχτό είναι το θέμα εάν η απαγόρευση θα αφορά και σε ενεργειακά τζάκια και συστήματα pellets.
Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες. Πάντως αρμόδια πηγή του ΥΠΕΚΑ είπε στην «Ε» πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη πώς θα επιβληθεί η απαγόρευση χωρίς να θιγούν δικαιώματα των πολιτών όπως το άσυλο, καθώς επίσης τι συνέπειες θα προβλεφθούν για τους παραβάτες.
Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις των τελευταίων πέντε ετών, υπερβάσεις των ορίων λήψης μέτρων και των ορίων συναγερμού για τα αιωρούμενα σωματίδια εμφανίζονται αντίστοιχα 10 έως 15 ημέρες και 3-4 μέρες το χρόνο, κυρίως στην καρδιά του χειμώνα, με βαρύ κρύο.
Στο πακέτο των μέτρων για την αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται ακόμη:
α) συστάσεις προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού και ιδίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κ.λπ. (πάνω από 50 μg/m3),
β) περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3 ), και
γ) περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3).
Τα μέτρα θα κηρύσσονται με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Περιφέρεια Αττικής και από τον καθ' ύλην αρμόδιο περιφερειάρχη για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ενώ λαμβάνονται, κατά περίπτωση, μεμονωμένα ή σωρευτικά, ανάλογα με τη χωρική έκταση, την ένταση και το είδος του επεισοδίου και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, ενώ είναι δυνατό να λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα.    
Enet,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου