Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Όχι άλλο..πλεόνασμα...

Όλες οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός, στη σημερινή του ολιγόωρη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσει να αναβιώσει ένα ελάχιστο μέρος από το...

παλαιό πνεύμα των ομιλιών της ΔΕΘ, το βήμα της οποίας είχε συνδεθεί κατά παράδοση με τα «καλάθια» γεμάτα καλούδια που κουβαλούσαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, αποκαλύπτοντας εκεί το πακέτο των παροχών που θα ενέγραφαν μετέπειτα στον προϋπολογισμό του επομένου έτους. Αυτά, βέβαια, αφορούσαν άλλες εποχές.
Τώρα, πλέον, «χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά...». Ο κ. Σαμαράς δεν έχει προφανώς καμία διάθεση -αλλά ούτε και οικονομική δυνατότητα- να αναβιώσει το κυβερνητικό πανηγύρι άλλων εποχών στη συμπρωτεύουσα.
Πηγαίνοντας εκεί για να τηρήσει το πρωτόκολλο είναι, ωστόσο, υποχρεωμένος να εκφωνήσει την πρωθυπουργική ομιλία και, ως εκ τούτου, να προσπαθήσει να δώσει, μέσω αυτής, έναν τόνο αισιοδοξίας, για να βελτιώσει τη μαζική ψυχολογία, η οποία βεβαίως ελάχιστους λόγους έχει για να αλλάξει διάθεση.
Το να προσπαθήσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να βελτιώσει έστω και λίγο το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες με τα λεγόμενά του, είναι απόλυτα επιθυμητό. Εκείνο, ωστόσο, που ο κάθε υποψήφιος ακροατής της πρωθυπουργικής ομιλίας θα απευχόταν, είναι μια ακόμη ευρύτερη και περιχαρής αναφορά στο περίφημο δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κινδυνεύει να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως ελληνικό οικονομικό αστείο.
Στην πράξη, το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι τόσο ασθενές δημοσιονομικά -ζορισμένο και κατασκευασμένο- και τόσο στημένο επικοινωνιακά, που ελάχιστους μπορεί να πείσει, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, για την πραγματική του υπόσταση. Δεν υποδεικνύει δηλαδή σε καμία περίπτωση τη βελτίωση εκείνη που θα μας έπειθε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μια ορατή στροφή της οικονομίας, και αυτό είναι εμφανές σε εγχώριους και κυρίως ξένους επενδυτές.
Αν πάλι προσεγγισθεί με πολιτικούς όρους, το «πλεόνασμα» συμβολίζει την αδυναμία της κυβέρνησης να παράξει εγχώρια πολιτική, καθώς η προσπάθειά της αναλώνεται στην τήρηση μιας συμφωνίας δανεισμού και στην αναμονή εισαγόμενης λύσης, με άγνωστο προς το παρόν περιεχόμενο και στόχους.
Αν το μόνο όπλο το οποίο θα έχει να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην επιχείρηση αλλαγής κλίματος, μέσω της Θεσσαλονίκης, είναι το «πρωτογενές πλεόνασμα», τότε οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες από όσο εκτιμούμε ή υποθέτουμε...
naftemporiki.gr

4 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ..ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΜΙΛΑΤΕ?8 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:28 π.μ.

    ΑΠΟ enikos .gr

    20:24Κύριε Σαμαρά ο πατέρας μου αυτοκτόνησε, για ποιο πλεόνασμα μιλάτε;



    SAMARASΕίμαι 19 χρονών, φοιτητής & ανασφάλιστος εργαζόμενος σε 2 δουλειές που μου πίνουν το αίμα.

    Δεν παραπονιέμαι.

    Στην Ελλάδα της κρίσης τους, το να έχω δύο δουλειές, έστω και αν μαζί αθροίζουν 750€ μηνιαίως με καθιστούν προνομιούχο. Από αυτές τις δουλειές εξάλλου έχει φαγητό η μητέρα μου και η 12χρονη αδερφή μου.

    Δεν έχω και πολλές επιλογές.

    Όντας ανασφάλιστος είμαι και φοροφυγάς. Ναι ναι, αυτός που ψάχνει όλη μέρα η κυβέρνηση. Έχω εισοδήματα και δεν τα δηλώνω. (Γιάννη Στουρνάρα, ακούς; )

    Δεν ήμουν πάντα φοροφυγάς όμως.

    Μόλις 1 χρόνο πριν ήμουν ένα χαμογελαστό παιδί με όρεξη και όνειρα.

    Προερχόμενος από οικογένεια της μεσαίας τάξης όπως μας αποκαλούσαν, είχα κάθε λόγο να πιστεύω πως έχω τη δυνατότητα να έχω μια ευτυχισμένη απλή ζωή.

    Ο πατέρας μου, ελεύθερος επαγγελματίας δεν ήταν ποτέ πολύ στο σπίτι. Δούλευε όλη μέρα για να μας προσφέρει το καλύτερο. Ποτέ δεν ήταν η ζωή τόσο εύκολη όσο θέλουν να την παρουσιάζουν.

    Το κόστος ζωής ήταν πάντα υψηλότατο για τους απλούς ανθρώπους. Φροντιστήρια, αγγλικά, χαρτζιλίκι, ενοίκιο, φαγητό, ένδυση, λογαριασμοί, φόροι, δεν ήταν εύκολο να καλυφθούν. Ο πατέρας μου όμως δούλευε όλη ημέρα και τα κατάφερνε.

    Στις αρχές του 2008 άρχισαν όμως τα πρώτα προβλήματα. Τα χρήματα δεν έφταναν. Ο πατέρας μου είχε δύο επιλογές. Είτε να στερήσει από το παιδί του βασικές παροχές για τη μόρφωση του και άλλα χρήματα από τον υπόλοιπο οικογενειακό προϋπολογισμό, είτε να το παλέψει μόνος του με δανεικά από τις τράπεζες.

    Επέλεξε να δανειστεί & να το παλέψει μόνος του.

    Στα τέλη του 2012 τα χρέη του προς το δημόσιο & τις τράπεζες είχαν φτάσει κάπου στις 145.000€ . Η πίεση από τις εισπρακτικές εταιρείες & από την τηλεόραση μέσω των δημοσιογράφων-τρομοκρατών αφόρητη.

    Ο πατέρας μου ένα ωραίο μεσημέρι, βγήκε στην αυλή μας, κοίταξε τον ήλιο & αυτοπυροβολήθηκε με την κυνηγητική του καραμπίνα.

    Η ζωή μας ανατράπηκε για πάντα. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Δεν έπρεπε να τους κάνει τη χάρη. Έπρεπε να αδιαφορήσει & να τους αφήσει να λένε ότι θέλουν.

    Δεν χρεώνω την αδυναμία του πατέρα μου στον Σαμαρά. Ο πατέρας μου κρίνοντας εκ’ του αποτελέσματος ήταν αδύναμος .

    Όμως αν δεν κυνηγούσαμε το success story θα ήταν ακόμη μαζί μας.

    Αν το κράτος δεν κυνηγούσε τους απλούς πολίτες ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας…

    Αν το κράτος έβαζε φυλακή όσους πολιτικούς & επιχειρηματίες έφαγαν δισσεκατομμύρια δημοσίου χρήματος ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας…

    Αν το κράτος έβαζε πάνω από όλα τους πολίτες του & μετά τους τοκογλύφους ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας…

    Αν το κράτος ενδιαφερόταν για τη γεννιά μου ο πατέρας μου θα ήταν μαζί μας & εγώ θα ήμουν ακόμη ένας νέος άνθρωπος με όνειρα & θα μπορούσα να χαμογελάσω.

    Κύριε Σαμαρά ο πατέρας μου αυτοκτόνησε, για πιο πλεόνασμα μιλάτε;

    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 20:57Πριν λίγα λεπτά: Βουτιά θανάτου 51χρονης από τον 3ο όροφο

    7 Σεπτεμβρίου 2013 Ελλάδα


    auto«Βουτιά» από το μπαλκόνι του διαμερίσματός της,στον 3ο όροφο πολυκατοικίας,που βρίσκεται στην οδό Πρέμετής 13 στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων…έκανε μία γυναίκα 51 ετών,εκπαιδευτικός στο επάγγελμα.

    Το πτώμα της μεταφέρθηκε πριν από λίγα λεπτά στο Νοσοκομείο, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της.Τις συνθήκες του θανάτου της ερευνά η αστυνομία.Σύμφωνα με όλε τις ενδείξεις όμως πρόκειται γα αυτοκτονία.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.




    Akis Papadopoulos · Top Commenter
    OPIOS AUTOKTONI EINE DILOS! TELOS! DEN PREPEI NA AFTOKTONI O KOSMOS KSIPNATE! KONDEUEI I ORA POU THA AUTOKTONISOUN ALLOI PIDONDAS APO TA PARATHIRA TOU OIKOU ANOXIS STO SYNTAGMA...KSIPNISTE KE MIN MASATE! O ENAS THA PREPEI NA BOITHAEI TON ALLON! DEN MPORIS NA PLIROSEIS, MIN PLIRONIS..APLA! MIN TROMOKRATISTE AMESOS APO TOUS ENGLIMATIES POU MAS KYBERNOUN! DIKSTE TON TSAMPOUKA TOU ELLINA RE!
    Reply · 8 ·
    · 13 hours ago
    Giorgos Gavounos · Works at Dimosiografia
    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΑΦΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΡΝΑΜΕ....ΕΓΩ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΔΕΝ ΠΗΔΑΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΗΔΗΞΩ.......ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

    Όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ Αντώνη μας μιλάς

    Όταν καπνίζει ο λουλάς εσύ δεν πρέπει να μιλάς λέει το παλιό ρεμπέτικο. Το οποίο λόγω της νέας εμφάνισης Σαμαρά στη ΔΕΘ θα μπορούσαμε να παραφράσουμε κάπως έτσι: Όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ Αντώνη μας μιλάς.

    Τι σχέση έχει θα πείτε ο λουλάς με τον Σαμαρά; Έχει, πώς δεν έχει. Διότι ή έχει καταπιεί ολόκληρο το λουλά ο πρωθυπουργός για να λέει τόσα κουλά ή πιστεύει ότι είμαστε εμείς υπό την επήρεια του λουλά και άρα έτοιμοι να δεχτούμε, να καταπιούμε και να χωνέψουμε όλα τα λωλά.

    Τον ακούς και αναρωτιέσαι εν ολίγοις αν έχεις μεταφερθεί εσύ από τον πραγματικό κόσμο στον κόσμο του λουλά, ή κατοικοεδρεύει εκεί μονίμως ο ίδιος -μέσα σε φούμες, φούμαρα και ουσίες. Δεν εξηγείται αλλιώς.

    Διότι τι να σκεφτείς όταν σου λέει ότι πάμε καλά, η Ελλάδα γίνεται ανταγωνιστική και ξανά προς τη δόξα τραβά;

    Τι να υποθέσεις όταν σου λέει σοβαρά-σοβαρά ότι το ανύπαρκτο, ταχυδακτυλουργικό πλεόνασμα, που ανακοινώθηκε προχτές στα 2,6 δις και στη ΔΕΘ το έκοψε ο ίδιος στο 1,1 δις θα διατεθεί για να μας δώσει επιδόματα θέρμανσης και φιλανθρωπίας;

    Τι να κάνεις όταν σου λέει για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και για μια νέα Ελλάδα και για μια νέα οικονομία και για μια νέα σελίδα;

    Πώς να αντιδράσεις όταν ανακατεύει τη Ρεπούση με τη νέα Ελλάδα του, τα θρησκευτικά με την ανταγωνιστικότητα, την πατρίδα με τα ελλείμματα και τη μνήμη με τα μνημόνια;

    Και βέβαια σε ποιο τοίχο να χτυπήσεις το κεφάλι σου όταν εξισώνει την αριστερά με τους ναζί, τον Κασιδιάρη με τον Γλέζο, τους γιους των θυμάτων με τους απογόνους των θυτών;

    Ο λουλάς είναι η μόνη εξήγηση. Ο λουλάς είναι και η μόνη λύση για πολλούς που σιτίζονται στο στρατόπεδο της μνημονιακής χαράς. Έτσι καταφέρνουν να ζουν σε ένα κόσμο δικό τους, σε ένα παράλληλο σύμπαν, με την ελληνική σημαία να κυματίζει πάνω από τα κεφάλια τους, τα ευρώ να τρέχουν από τα μπατζάκια μας, τους ξένους να στέκονται προσοχή μπροστά στην ελληνικότητα του Σαμαρά και τους Έλληνες να βαδίζουν προς τα πεπρωμένα της φυλής με τον Σαμαρά μπροστά, τον Στουρνάρα εκ δεξιών του και τον Βενιζέλο εξ αριστερών του.

    Υπάρχει βέβαια και η πραγματικότητα. Το ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, τα εκατομμύρια των φτωχών, το μαύρο της ΕΡΤ, τα νοσοκομεία και τα σχολεία που κλείνουν, η τρόικα που έρχεται μεθαύριο για να βάλει χέρι στην αμυντική βιομηχανία και λουκέτο σε μερικές ακόμα δημόσιες επιχειρήσεις. Να πετάξει με τη βοήθεια του Σαμαρά στον Καιάδα μερικές ακόμα χιλιάδες ανθρώπους.

    Ε και; Ας υπάρχουν όλα αυτά. Ο λουλάς ακριβώς γι” αυτό χρειάζεται, για να ομορφαίνει την άσχημη πραγματικότητα. Και είτε καπνίζει τις ευωδιαστές του φιλοδοξίες, είτε την προσήλωσή του στη Μέρκελ, είτε τα παλιά του λάθη που δεν έγιναν πάθη, ένα είναι το σίγουρο πλέον για τον πρωθυπουργό μας: Θέλει να εγκαταστήσει πάνω από την Ελλάδα ένα τεράστιο λουλά, να τον καπνίζουμε όλοι, να τα βλέπουμε όλοι όλα ρόδινα όπως αυτός και να μπορεί να διατάζει τον καθένα από μας: Όταν καπνίζει ο λουλάς εσύ δεν πρέπει να μιλάς.

    Τι να πούμε κι εμείς; Άναψτονε ρούφατονε, Αντώνη μας…



    ΑπάντησηΔιαγραφή