Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η επίσκεψη στη Λαογραφική στέγη Πολυδρόσου της Αρχαιολόγου – Μουσιολόγου κας Δέσποινας Πικοπούλου - Τσολάκη και του Αρχιτέκτονα μηχανικού κ. Λευτέρη Τσολάκη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χτές Παρασκευή  6 Σεπτεμβρίου 2013 η προγραμματισμένη επίσκεψη στο χωριό μας της αρχαιολόγου – μουσιολόγου  κυρίας  Δέσποινας Πικοπούλου - Τσολάκη  και του αρχιτέκτονα μηχανικού  κυρίου  Λευτέρη Τσολάκη.....

Συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου , από το φίλο και  βασικό συντελεστή  για τη δημιουργία της Λαογραφικής Στέγης κύριο  Κεφαλούδη και τα μέλη του συλλόγου  Χρήστο Παπαθανασίου και Χρήστο Πάντο , επισκέφτηκαν κατά σειρά την οικία Μαρρέ , το Γυμνάσιο Πολύδροσου όπου βρίσκεται το αρχείο – υλικό του Ι. Μαρρέ, το χώρο όπου στεγάζεται η Λαογραφική Στέγη, και το τέλος το καμίνι του μπάρμπα  Φώτη Σταματίου.

Από κοντά λοιπόν διαπίστωσαν ότι το οίκημα  Μαρρέ αποτελεί , ένα ιδανικό χώρο που πρέπει άμεσα  να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί , ώστε κάποια στιγμή να φιλοξενηθεί  το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και να στεγαστεί στο φυσικό πλέον χώρο, το έργο και η ιστορία του Γιάννη Μαρρέ.

Η εκτίμηση της για την ιδέα του Λαογραφικού μουσείο –  Μαρρέ  , ενδυναμώθηκε όταν αμέσως μετά επισκέφτηκε τη Λαογραφική Στέγη , διαπιστώνοντας ότι τα εκθέματα, είναι καταρχήν σε καλή κατάσταση με πολύ καλή χωροταξική τοποθέτηση, αρκετά και αντιπροσωπευτικά ώστε να αναδείξουν την προβιομηχανική εποχή του χωρίου μας όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κύκλος των επισκέψεων έκλεισε στο καμίνι του μπάρμπα Φώτη, όπου εκεί έμεινε εντυπωσιασμένη , από τη φυσιογνωμία τη φιλοξενία  και τον τρόπο που τους εξήγησε τη λειτουργία του καμινιού  λέγοντας μας :  «εδώ έχετε ένα ζωντανό θρύλο – αξιοποιήστε τον»

Όπως αντιλαμβάνεστε συγχωριανοί , το πρώτο βήμα έγινε. Μετά την έκθεση – εισήγηση  της κυρίας Πικοπούλου - Τσολάκη προς στο Δήμο Δελφών που θα είναι στη θετική κατεύθυνση για τη δημιουργία

 «ΛΑΟΓΡΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΜΑΡΡΕ» , ακολουθεί  μια δύσκολη διαδικασία που προϋποθέτει, υπομονή και επιμονή.

Ζητούμε λοιπόν να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια μας,  έχει γίνει μια εξαιρετική αρχή, ελπίζουμε και ευελπιστούμε στην κατανόηση και την συμπαράσταση σας, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε ως το τέλος , για να μπορέσουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στον τόπο μας για τα παιδιά μας ,αλλά και για τη μνήμη του αξιόλογου τέκνου της Σουβάλας του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΡΕ.



                                                                            Με εκτίμηση ο πρόεδρος

                                                                          Αθανάσιος  Ν.  Αδαμάκος


3 σχόλια:

  1. Πρόεδρε τους ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον τους .Αλλά φαντάζομαι να μην μας αφήσουν σαν παρακαταθήκη μόνο το ενδιαφέρον τους .... και τα ωραία τους λόγια στο βιβλίο επισκεπτηρίων της Λαογραφικής Έκθεσης.
    Έπρεπε να τους πάς επίσης στα Μαντάμια ,στη Νεροτριβή και στο μύλο Αδαμόπουλου.Κάντο τώρα αν είναι ακόμα στο χωριό.
    Αλλά πρώτα και κύρια κάνε άμεσα(τήν Δευτέρα) το αίτημα για την ικανοποίηση του οποίου δεσμέυτηκε ο Δήμαρχος.
    ""Κάλυψη απο τη Δημαρχία του Ενοικίου της Λαογραφικής Στέγης στο κτήριο Λεβέτα μέχρι και όταν γίνει και λειτουργήσει αυτή στο σπίτι του Γιάννη Μαρρέ"".

    *Γ*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προεδρε προχωρα δυνατα για να αναδειχθει και να αξιοποιειθει επιτελους η πολιτιστικη
    κληρονομια της σουβαλας.μπραβο και παλι μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ.
    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΣΚΟΠΩΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΝ "ΓΚΡΑΜΠΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΑΧΑ ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΗ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΠΡΟΣ -ΠΙΣΩ , ΜΠΡΟΣ -ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ!!ΚΟΙΝΩΣ ΔΙΑΔΡΟΜΙΖΟΥΝ....ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ..

    *ΠΑΡΝΑΣΣΙΩΤΗΣ*


    ΑπάντησηΔιαγραφή