Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Graph Search. Πως η αυτοκρατορία του Facebook επιτίθεται στο βασίλειο της Google


Το Facebook προκαλεί τη Google

Τι είναι το Graph Search; Σύμφωνα με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μια  μηχανή αναζήτησης που θα αξιοποιεί τον όγκο δεδομένων του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών του δημοφιλούς...
κοινωνικού δικτύου, με τις 240 δισεκατομμύρια φωτογραφίες και το ένα τρισεκατομμύριο διαπροσωπικές συνδέσεις.

Ο «τρίτος πυλώνας» μετά το Newsfeed και το Timeline, όπως ανέφερε ο Mark Zuckerberg, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης. Από τα παραδείγματα που έγιναν μέσα στο πλαίσιο της εκδήλωσης - «αίνιγμα» στα κεντρικά γραφεία του Facebook, στο Menlo Park καταλάβαμε ότι ο χρήστης θα μπορεί να κάνει αναζητήσεις βάσει γεωγραφικής θέσης, περιεχομένου που τον ενδιαφέρει,  και δραστηριότητας. Σου αρέσει μια σειρά (ας πούμε το Homeland) τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης για τη συγκεκριμένη σειρά θα εμφανίσουν ως αποτέλεσμα όλους τους διαδικτυακούς φίλους που τους αρέσει η συγκεκριμένη σειρά. Όπως τόνισε και ο Ζούκερμπεργκ, το Graph Search θα μπορεί να απαντά σε πιο εξειδικευμένα ερωτήματα σε σχέση με τη γενική αναζήτηση στο web (δηλαδή στο Google) , όπως, «ποιοι είναι οι φίλοι μου που ζουν στην τάδε περιοχή» (ωστόσο, θα υπάρχει μέριμνα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών).

Σε απλά ελληνικά: H λίστα των φίλτρων-παραμέτρων της νέας μηχανής αναζήτησης, βελτιώνει  την εμπειρία και τις δυνατότητες μέσα στο social network. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με μία καθημερινή ερώτηση (μπαρ, στο κέντρο, για ηλικίες 25-35,  για single). «Το Graph Search μας επιστρέφει στις ρίζες μας και επιτρέπει στον κόσμο να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει νέες συνδέσεις. Θα εμφανίζεται σαν μία μεγαλύτερη search bar στην κορυφή κάθε σελίδας. Όταν αναζητείτε κάτι, η αναζήτηση όχι απλά καθορίζει τα αποτελέσματα που λαμβάνετε, αλλά αποτελεί και τον τίτλο της σελίδας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο newsroom του Facebook. Το Graph Search είναι διαθέσιμο από σήμερα σε beta.

Γιατί τώρα; Η  Google μπήκε στα «χωράφια» του Facebook με το κοινωνικό δίκτυο Google+, και φυσικά το Facebook έκανε κάτι αντίστοιχο στο χώρο των μηχανών αναζήτησης. Τι προσδοκά; Μα το χρώμα του χρήματος. Όπως λοιπόν η Google βλέπει τις αναζητήσεις μας και μας φέρνει σχετικές διαφημίσεις,  οι άνθρωποι του Facebook θέλουν αποτελεσματικότερη διαφήμιση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου