Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Πεθαίνει ο πλάτανος του Ιπποκράτη


Τα τελευταία χρόνια της άνω των 2.300 ετών "ζωής" του διανύει ο πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω. Οι ειδικοί ετοιμάζουν τους "απογόνους" του.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τον πλάτανο ...του Ιπποκράτη στην Κω...
καθώς φαίνεται ότι διανύει τα τελευταία χρόνια της "ζωής" του.
Ο πλάτανος, στη σκιά του οποίου δίδασκε ο "πατέρας" της ιατρικής, θεωρείται ότι έχει ξεπεράσει τα 2.300 χρόνια, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να υπάρχει. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει ακόμα 20-25 χρόνια "ζωής", πριν πεθάνει από...βαθιά γηρατειά.
Ήδη ένα μεγάλο μέρος του κορμού του έχει σαπίσει, αρκετά κλαδιά έχουν νεκρώσει, η κόμη του έχει μειωθεί ενώ τον φλοιό του έχουν προσβάλει διάφορα έντομα. Να σημειωθεί ότι ο πλάτανος, που αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο, τελεί υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας από το 1985.
Η ιστορία του δέντρου πάντως δεν θα σταματήσει, καθώς πρόκειται να φτιαχτούν κλώνοι, οι οποίοι θα φυτευτούν στον ίδιο χώρο.
Πηγή: rodosalarm.gr

3 σχόλια:

  1. Αγαπητή Πολύδροσος. Θα συνιστούσα να ρωτήσεις έναν γεωπόνο (και υπάρχουν αρκετοί στα μέρη μας) πόσα χρόνια, τεκμηριωμένα επιστημονικά, είναι το διάστημα διαβίωσης ενός πλατάνου. Βεβαίως, εσύ αναμεταδίδεις την είδηση και δέν ευθύνεσαι για την γνησιότητα των ισχυριζομένων σε αυτήν. Για την ιστορία όμως και μόνον, δεν υπάρχει πλάτανος στον κόσμο ολόκληρο του οποίου η επιστημονική μέτρηση της ηλικίας του, να υπερέβαινε τα 650 χρόνια ζωής. Για λόγους τουριστικούς, μυθολογικούς και μοναδικότητας, η κάθε περιοχή αποδίδει στα ηλικιωμένα δένδρα της, οποιανδήποτε ηλικία ...βολεύει καλύτερα τους σκοπούς της. Έτσι και το Αίγιο, βάφτησε τον υπέργηρο πλάτανο στην παραλία του, ώς πλάτανο του Παυσανία (2ος αιώνας μ.χ.). Θα μου πείτε, με τον κάθε τουρίστα θα τα βάλουμε που θέλει να δεί τον πλάτανο του Ιπποκράτη; Όχι βέβαια, αλλά να μην το κάνουμε και σημαία, γιατί θα το πιστέψουμε και εμείς οι ίδιοι. Και άν είναι και προσοδοφόρο το ψέμα, ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ?
    ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο πληροφορία του Πάνου Ν. Δρίβα τα πλατάνια και η τίλια στην πλατεία φυτεύθηκαν το 1898.

    ΑπάντησηΔιαγραφή