Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΗΝ 10η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λιβαδειά, 6/9/12
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Πρόσκληση

τους μικρούς της φίλους που συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία 2012, τους εθελοντές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς,  τους φίλους και αναγνώστες, αλλά και όλους όσους θα ήθελαν να μάθουν τι διαφορετικό έγινε αυτό το καλοκαίρι στη Βιβλιοθήκη της πόλης τους, σε μια τελευταία καλοκαιρινή εκδήλωση/έκπληξη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 6.00-9.00 μμ, στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης (αίθουσα εκδηλώσεων).

------------------------------------

Οι εκδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Μια αυτοσχέδια ορχήστρα
Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 δύο ομάδες παιδιών (10.00 πμ και 12 μ) πήραν μια πρώτη ιδέα τι είναι η ορχήστρα! Άσχετα από το αν είχαν ή όχι κάποια γνώση μουσικής, ΟΛΑ τα παιδιά γνώρισαν τον κόσμο των μουσικών οργάνων.
Mε οδηγούς τις εμψυχώτριες Μαρίνα Κοντογιάννη και Φιλιώ Στάμου και βοηθούς τις εθελόντριες, δημιούργησαν μια ξεχωριστή αυτοσχέδια ορχήστρα με όργανα από απλά, καθημερινής χρήσης ή ανακυκλώσιμα, υλικά: χάρτινα πιάτα και ποτήρια, ρύζι, καλαμάκια, χαρτιά, κηρομπογιές, μαρκαδόρους και κόλλα, μπαλόνια, λάστιχα, μανταλάκια, χρησιμοποιημένες κορδέλες, μεταλλικά και χάρτινα κουτιά κλπ.
Εκείνο το στοιχείο όμως που έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά στα παιδιά ήταν ότι μπόρεσαν τις μοναδικές τους κατασκευές, τα δικά τους μουσικά όργανα (τύμπανα, ινδιάνικο αυλό, μαράκες, ντέφια κλπ.) να τα χαρούν στην πράξη συνοδεύοντας στο ακορντεόν τη μελωδία που τους έπαιξε η εμψυχώτρια-μουσικός Φιλιώ Στάμου.

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις: http://goo.gl/4js7Z  & http://goo.gl/NSOFg
-----------------------------

Graffiti στη Βιβλιοθήκη 
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους... δίδοντάς τους χρώμα και ζωντάνια!
Τα απογεύματα της Τρίτης 28 και Τετάρτης 29 Αυγούστου 2012, η όψη της βεράντας της Βιβλιοθήκης στον 3ο όροφο άλλαξε με την επέμβαση δύο ομάδων μικρών ...εκκολαπτόμενων  γραφιτάδων, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του γκραφιτά Κώστα Ηλιάδη. Με φανταστικές φιγούρες και πατρόν τον εαυτό τους... Με φιγούρες από ήρωες βιβλίων, όπως την Πεντάμορφη και το Τέρας, Φρανκεστάιν, αλλά και από την ίδια τη ζωή: τις παρέες, τον χούλιγκαν, την κλέφτρα, τις πεταλούδες, τα λουλούδια, τα γράμματα, τις λέξεις...

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις: http://goo.gl/TbJE2 & http://goo.gl/Vo3Qu & Βίντεο: http://goo.gl/u0Bwv
-----------------------------

Το νου σου στους ήχους
Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012, οι μικροί μας φίλοι, συντροφιά με τις εμψυχώτριες Μαρίνα Κοντογιάννη και Φιλιώ Στάμου, και με τις εθελόντριες Γκέλη και Κατερίνα, έκαναν μια μικρή βόλτα στο πάρκο κοντά στη Βιβλιοθήκη δίπλα στο ποτάμι Έρκυνα,...τεντώνοντας το αυτί τους απ' όπου κι αν πέρασαν: στη Βιβλιοθήκη, στο δρόμο, στο πάρκο για να διακρίνουν και να καταγράψουν τους κάθε λογής  ήχους που θα διέκριναν. Δεκάδες διαφορετικούς ήχους εντόπισαν και τους κατέγραψαν. Με την επιστροφή τους στη Βιβλιοθήκη, "στόλισαν", έγραψαν και ζωγράφισαν,  ένα μεγάλο αυτί στη μέση ενός χαρτιού με τις ηχητικές πηγές που ξεχώρισαν (αυτοκίνητα, πουλιά, ανθρώπους που μιλάνε, μηχανές, κλπ.). Και φυσικά, ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα παίζοντας παιχνίδια που τα βοήθησαν να μάθουν και κατανοήσουν τη λειτουργία του ήχου και τον τρόπο που μεταδίδεται.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: http://goo.gl/wB9S3
-----------------------------------

Ο ήχος της σιωπής!
Κάθε σιωπή κάτι έχει να πει, όπως λέει  η Debora Underwood στο αντίστοιχο βιβλίο της. Μια αλήθεια που την έμαθαν και τη βίωσαν οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς την Τετάρτη της 29ης Αυγούστου. Και βρήκαν τη σιωπή εκεί που δε φανταζόντουσαν ότι υπάρχει: στο νερό, στο χιόνι, στη μουσική... σε τόσα πολλά που τους συμβαίνουν καθημερινά. Η Μαρίνα Κοντογιάννη τους αφηγήθηκε την ιστορία του Ζοζέ Σαραμάγκου από το βιβλίο του "Η σιωπή του νερού" και το διασκευασμένο παραμύθι "Οι μουσικοί του δάσους", ενώ παίζοντας αντίστοιχα παιχνίδια με τον ήχο, την παύση κατάλαβαν βιωματικά την αξία της σιωπής.
Ε, και λίγο χιούμορ με τον Br Bean στο βίντεο "The library" που προσπαθεί να σεβαστεί τη σιωπή σε μια βιβλιοθήκη και φέρνει, τι άλλο; την καταστροφή! :)

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: http://goo.gl/wB9S3
---------------------------------------------------

Διαδρομές στην πόλη της Λιβαδειάς
Την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012, η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς σε μια πλούσια διαδρομή στην πόλη της Λιβαδειάς έδωσε αυτό το καλοκαίρι την ευκαιρία σε μια ακόμη ομάδα μικρών της φίλων να γνωρίσουν την πόλη τους και την ιστορική της πορεία σε συνάφεια με το νερό, το κυρίαρχο στοιχείο της πόλης. Με αφετηρία τη Βιβλιοθήκη και διαβαίνοντας κατά μήκος του ποταμού Έρκυνα, η ομάδα επισκέφθηκε το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, και ανακάλυψε επαγγέλματα που χάθηκαν και σχετίζονταν με το νερό. Μετά προχώρησαν μέχρι την Κρύα, όπου και στάθμευσαν. Η εμψυχώτρια-εκπαιδευτικός Φώφη Μπάλιου συζήτησε μαζί τους για την πορεία της πόλης στο διάβα του χρόνου, για το νερό και το ρόλο του στην ανάπτυξη του τόπου, για τις πηγές, τις φτερωτές, την υδροηλεκτρική ενέργεια, τις νεροτριβές, τα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες, τα εκκοκκιστήρια, τα βαφεία, τους κυλινδρόμυλους που λειτουργούσαν κάποτε στην άκρη του ποταμού. Και φυσικά δε θα μπορούσε στην Κρύα να λείψουν τα πειράματα και το παιχνίδι με το νερό! Τα παιδιά έφτιαξαν αυτοσχέδιες φτερωτές και άφησαν το …στόλο με τα χάρτινα καραβάκια τους να …αρμενίσουν στην Έρκυνα.
Στο τέλος επισκέφτηκαν το νεοσύστατο Ιστορικό – Εθνολογικό Μουσείο, στη Νεροτριβή, το πάλαι ποτέ αλευρόμυλο-εκκοκκιστήριο και νεροτριβή. Πέρασαν από τις αίθουσες του Λάμπρου Κατσώνη, του Τάκη Λάππα και την του Τάκη Γ. Σαμαρτζ, καθώς και από αίθουσα εικονικής πραγματικότητας του Μουσείου.
Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση:
---------------------------------------------------

Ο μικρός κάστορας και η Ηχώ 
Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012, τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, άκουσαν με πολλή προσοχή το γνωστό βιβλίο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» που τους αφηγήθηκε η εμψυχώτρια-εκπαιδευτικός Μαρίνα Κοντογιάννη. Συζήτησαν γι’ αυτό, ξαναάκουσαν την ιστορία εστιάζοντας αυτή τη φορά στο ηχητικό φαινόμενο της ηχούς. Με τη δραματοποίησή του τα παιδιά υποδύθηκαν τους ρόλους των πρωταγωνιστών του παραμυθιού δίδοντας έμφαση στο ρόλο της ηχούς. Στο τέλος, άκουσαν από τη Μαρίνα τις τρεις εκδοχές της ελληνικής μυθολογίας για τη Νύμφη Ηχώ και παρακολούθησαν σε κινούμενα σχέδια το μύθο «Νάρκισσος και Ηχώ».

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: http://goo.gl/GcUqR
---------------------------------------------------

Τα μονοπάτια των βιβλίων
Την Παρασκευή 31  Αυγούστου 2012, "τα μονοπάτια των βιβλίων" μια ακόμη, τέταρτη, ομάδα παιδιών τα διάβηκαν μέσα από ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι, υπό την καθοδήγηση της εμψυχώτριας-φοιτήτριας Μαρίας Παπαλουκά.
Μέσα από την άμιλλα και το παιχνίδι έμαθαν, διασκέδασαν, ανακάλυψαν έναν διαφορετικό μαγευτικό κόσμο: τον κόσμο του βιβλίου!
...και έτσι έκλεισαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις "Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς - Καλοκαίρι 2012"! 

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: http://goo.gl/NgXoo

=====================================

Η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς ευχαριστεί θερμά τους/τις εμψυχωτές/τριες:  Φιλιώ Στάμου, Μαρίνα Κοντογιάννη, Κώστα Ηλιάδη, Φώφη Μπάλιου, Μαρία Παπαλουκά, καθώς και τις εθελόντριες Λία Μήλιου, Γκέλη Τσιφή, Λουκία Αγραφιώτου, Μαρία Ζαχαριάδου, Κατερίνα Κώτσου, Μάρω Ρόδη και τον εθελοντή Μάριο Πανταζή για την πολύτιμη συμβολή τους στη διεξαγωγή των παραπάνω (και όχι μόνο) εκδηλώσεων

=====================================

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ  στη  σελίδα http://libevents.wikidot.com/2012event-5 

=====================================

*Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν  στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» της ΜΚΕ Future Library με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος
3 συνημμένα — Λήψη όλων των συνημμένων αρχείων (σε συμπιεσμένη μορφή για )  
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012.pngΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012.png
502 K   Προβολή   Κοινή χρήση   Λήψη αρχείου  
ΔΤ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ_ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012.docxΔΤ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ_ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012.docx
2126 K   Προβολή   Λήψη αρχείου  
ΔΤ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ_ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012.pdfΔΤ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ_ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012.pdf
827 K   Προβολή   Λήψη αρχείου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου