Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Οι Χρησμοί της Πυθίας - Τόποι διέλευσης οδοιπορικού

Ελικώνας - Όσιος Λουκάς – Δίστομο – Ιτέα – Παρνασσός – Αμφίκλεια – Μουσείο Άρτου – Μενδενίτσα – Θερμοπύλες – Παύλιανη – Πυρά – Γραβιά – Πολύδροσο – Αρχαιολογικός χώρος Δελφών – Αράχωβα – Πλαταιές
Διάρκεια: 3 ημέρες – 2 διανυκτερεύσεις
Διαμονή: Δελφοί (2)
Unesco sites: a) Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών (1987) – b) Ιερά Μονή Οσίου Λουκά (1990)
Ημερομηνίες αναχώρησης : 15/6, 6/7, 7/9, 12/10, 30/11 (από Αθήνα)

Λίγα λόγια για το οδοιπορικό

Ο Όσιος Λουκάς, μοναστήρι φημισμένο για τα περίτεχνα ψηφιδωτά του, είναι εγγεγραμμένοs από το 1990 στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της μεσοβυζαντινής περιόδου στον ελλαδικό χώρο. 
Στα Πυρά, ο Ηρακλής άναψε φωτιά για να γλυτώσει από τον δηλητηριασμένο χιτώνα του Νέσσου. 
Οι Δελφοί, το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου με τα εντυπωσιακά ευρήματα, αποτελούσαν τον ομφαλό της Γης. 
Η Γκιώνα, από τα βουνά που τραγουδήθηκαν ιδιαίτερα από την ελληνική δημοτική ποίηση και το κλέφτικο τραγούδι, είναι το 5ο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Με αδρό ανάγλυφο, βαθιές χαράδρες και τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, αποτελεί τμήμα της νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ασέληνον όρος καθώς σύμφωνα με τη παράδοση, εκεί κατοικούσε ο βοσκός Ενδυμίων, τον οποίο όταν πήγαινε να συναντήσει η ημίθεα Σελήνη, άφηνε τον κόσμο χωρίς φεγγάρι. Στη τουρκοκρατία και στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Γκιώνα ήταν ορμητήριο των κλεφτών και θέατρο ιστορικών συγκρούσεων. 
Στις συνταγές της περιοχής συγκαταλέγονται τα κρεατικά (αρνί, προβατίνα, παϊδάκια στα κλήματα, κοντοσούβλι, γίδα με τραχανά), τυρόπιτα με φέτα Παρνασσού, φασολάδα, χορτόπιτα, καρυδόπιτα, ρυζόγαλο από πρόβειο γάλα, γαλατόπιτα, αμυγδαλάτα & καρυδάτα, οι ελιές Άμφισσας, φορμαέλα, τσίπουρο, μέλι και ζυμαρικά.

Συνοπτικό Πρόγραμμα Οδοιπορικού

1η μέρα: Αθήνα – Ελικώνας – Όσιος Λουκάς – Δίστομο – Ιτέα – Δελφοί
2η μέρα: Δελφοί (Μενδενίτσα, Θερμοπύλες, Παύλιανη, Πυρά, Πολύδροσο)
3η μέρα: Δελφοί – Αρχ. χώρος & μουσείο Δελφών – Αράχωβα – Λιβαδειά – Κρύα – Πλαταιές – Αθήνα
www.geo-routes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου