Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου. .....

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Βερολίνο 1936 - Τζέσι Όουενς

Τζέσι Οουενς, ο άνθρωπος που ανάγκασε τον Χίτλερ να φύγει από το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών και εκατοντάδων δημοσιογράφων προκειμένου να μην τον συγχαρεί για τις μεγάλες του νίκες.

Αιτία, τι άλλο βέβαια από τη θεωρία ανωτερότητας της αρείας φυλής που διαλαλούσε σε όλο τον κόσμο ο παρανοϊκός ηγέτης της Γερμανίας. Το μαύρο χρώμα του δέρματος του μεγάλου Τζέσι Οουενς νίκησε τον Χίτλερ. Ο αμερικανός πρωταθλητής πέτυχε ένα τρομακτικό άθλο, κατέκτησε τους αγώνες τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100μ. με 10.3, στα 200μ. με 20.7, στο μήκος με 8.06μ. και στα 4Χ100μ. με 39.8, κάτι που μόνο ο Καρλ Λιούις κατάφερε 48 χρόνια αργότερα στο Λος Αντζελες.
Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, στην ιστορία θα μείνει η σύγκρουσή του στο μήκος με τον γερμανό Λουτζ Λογκ που τον βοήθησε μάλιστα να φτάσει στη νίκη. Οταν μπήκε στο στάδιο ο Οουενς, είδε έναν ψηλό, ξανθό γερμανό να κάνει δοκιμαστικά άλματα στα 8.00μ. προκαλώντας θύελλα ενθουσιασμού στους φιλάθλους που ήθελαν πολύ μια νίκη επί του αμερικανού πρωταθλητή.

Ο Λογκ ήταν στις καρδιές τους γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Το τελευταίο δοκιμαστικό άλμα του Οουενς οι γερμανοί κριτές το χρέωσαν σαν προσπάθεια και το δεύτερό του ήταν άκυρο. Απέμενε μόλις μία προσπάθεια για να τεθεί νοκ-άουτ ο Οουενς. Τότε ο Λογκ πλησίασε τον συναθλητή του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των γερμανών φιλάθλων και του είπε: «Χαίρομαι που σε γνωρίζω. Κάτι σε τρώει, μπορείς να προκριθείς εύκολα στον τελικό» και αμέσως του έδωσε κάποιες συμβουλές τεχνικής φύσεως. Το όριο ήταν 7.20μ., ο Οουενς έκανε όπως του είπε ο Λογκ, πάτησε πριν την βαλβίδα και πέρασε πολύ εύκολα στον τελικό.
Τίποτα δεν σταματούσε πλέον τον αμερικανό πρωταθλητή. Με άλμα στα 8.06μ. πήρε το χρυσό μετάλλιο από τον Λογκ που έμεινε τελικά δεύτερος με 7.87μ. Κανείς δεν συγχώρεσε ποτέ το γερμανό πρωταθλητή για τη βοήθειά του στον Οουενς.
Αρχίζει ο πόλεμος και στέλνουν τον Λογκ αμέσως στην πρώτη γραμμή για βρει τελικά το θάνατο στις 14 Ιουλίου 1943 στη μάχη του Σαν Πιέτρο στην Ιταλία. Ο Οουενς ποτέ δεν ξέχασε το φίλο του, τρελάθηκε όταν έμαθε το χαμό του και ανέπτυξε ισχυρή φιλική σχέση με την οικογένειά του.
Κάθε χρόνο, μετά τον πόλεμο, έκανε επίσκεψη στην ερειπωμένη Γερμανία, τους ενίσχυε οικονομικά όσο μπορούσε, έγινε κηδεμόνας του γιου του φίλου του, του Καρλ Λογκ και λίγο αργότερα κουμπάρος στο γάμο του. Ο Οουενς που για να εξασφαλίσει στη συνέχεια τα προς το ζην έτρεχε με στοιχήματα κόντρα σε άλογα, σκύλους, μοτοσικλέτες, είπε κάποτε για τη γνωριμία του με τον Λογκ. «Αν λιώσω όλα τα Κύπελλα και τα μετάλλιά μου από χρυσάφι, πάλι δεν θα καταφέρω να φτιάξω μια φιλία τόσο χρυσή και ακριβή όσο αυτή».

www.sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου