Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου. ....

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ορέ ΔΑΔΙΩΤΕΣ??

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ (ελαφρώς ) ΑΓ ΝΩΜΟΝΕΣ , αλλά και ανεπίτρεπτα ΞΕΧΑΣΙΑΡΗΔΕΣ απ` ότι φαίνεται. Για ρίξτε μιά ματιά παρακάτω!! Τι συμπεραίνετε κι εσείς για μια οικονομική υποχρέωση που έχει ουρά  30 ετών??.....

Έχω ξαναπεί, πως από καιρό δεν κοιτάζω πλέον συχνά στην «Διαύγεια» τις αποφάσεις και τις πράξεις του Δήμου μας. Γιατί όταν το έκανα, τις περισσότερες φορές έμενα όλο και με λιγότερες τρίχες στο κεφάλι μου, τα νευρά μου τσίτα , η διάθεσή μου στα πατώματα και η απογοήτευσή μου βαθύτατη!! Κατόπιν συστάσεως και μερικών καλών φίλων μου, είπα να αραιώσω τις επισκέψεις αυτές, προς όφελος της ψυχικής μου ηρεμίας και αποφυγής τού πειρασμού να αναγκάζομαι κάθε τόσο να γράφω και να επισημαίνω, ότι με κάνει να απορώ και να εξίσταμαι για την Διαχειριστική ικανότητα των κατά καιρούς αιρετών εκπροσώπων μας και να εκνευρίζομαι για το βαθμό αμέλειας και τρόπου αντιλήψεως των υποχρεώσεών τους.

Επειδή όμως όπως λένε, το «χούι» δεν κόβεται , μόνο ίσως περιορίζεται ελεγχόμενο, προχθές έριχνα πάλι μιά γρήγορη ματιά στα πεπραγμένα. Διαβάζω λοιπόν στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για πληρωμή ποσού 607 ευρώ προς ΕΥΔΑΠ για ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ ύδρευσης + αποχέτευσης  για το ακίνητο τού «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΛΑΣΑΝΤΖΑ» στους Θρακομακεδόνες!! (Σχετικά με αυτό το ακίνητο, έχουμε βέβαια επανειλημμένα γράψει όπως ίσως να θυμόσαστε). Σημειώνουμε πως αυτό που μάς ‘’εντυπωσίασε’’ αρνητικά, δεν ήταν τόσο το ύψος τού ποσού για την πληρωμή της ανεπίτρεπτα και ανεξήγητα χρονίζουσας οφειλής. Αλλά το τεράστιο χρονικό εύρος τής αμέλειας και το μέγεθος της ανεύθυνης επί χρόνια στάσης των αυτοδιοικητικών  μας αρμοδίων. Πραγματικά δεν μπορούσαμε να το διανοηθούμε.

Όσοι από `μάς διαμένουν στην Αττική και υδρεύονται από δίκτυα της ΕΥΔΑΠ, γνωρίζουν, ότι το πάγιο ύδρευσης είναι 3 ευρώ/τρίμηνο. Το δε κόστος αποχέτευσης είναι ποσοστό επί της κατανάλωσης νερού και συγκεκριμένα στο 75% επί του τιμήματος του νερού.  Αυτά σημαίνουν, ότι για ένα ακίνητο που δεν καταναλώνει νερό ( επειδή πχ δεν κατοικείται , όπως ακριβώς συνέβαινε με το συγκεκριμένο τού «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΛΑΖΑΝΤΖΑ» ), η τρίμηνη χρέωση στο σύνολο νερού και αποχέτευσης ( συν ο ΦΠΑ επί αυτών ), είναι μόνο 6,70 ευρώ. Επαναλαμβάνω για να εμπεδωθεί…..6,70 για το τρίμηνο!! Επομένως η ετήσια χρέωση είναι περίπου 26 ευρώ.

Για να υπάρχουν λοιπόν οφειλές 607ευρώ ( που σας ανέφερα παραπάνω και τα οποία πληρώσαμε μόλις προχθές 8-10-2024 όπως προκύπτει απ το ένταλμα που σας παραθέτω πιο κάτω και βρήκα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ), σημαίνει πως επί πάρα πολλά  χρόνια , ανεξηγήτως ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ τους ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ της ΕΥΔΑΠ!!!  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ?? Κι όμως ΑΛΗΘΙΝΟ!! Θυμίζουμε στους αναγνώστες συμπολίτες μας (και να το λάβουν υπόψη τους), ότι το «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΑΛΑΣΑΝΤΖΑ» ήταν πάντοτε εύρωστο οικονομικά .Kαι είχε όπως κι ως τώρα,  διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο του άνω των 100.000 ευρώ. Δεν υπήρξε δηλαδή ποτέ θέμα οικονομικής στενότητας, για να μην πληρώνονται τέτοιοι λογαριασμοί και υποχρεώσεις, που δυστυχώς αδιανόητα για `μάς και  πέραν πάσης υποψίας μας , διαπιστώνουμε με έκπληξη  πως συνέβαινε!!!

Επειδή όμως όπως ίσως ξέρετε, εμείς ΔΕΝ αρκούμαστε ποτέ στην επιφανειακή και «ελαφρά» προσέγγιση των θεμάτων. Θελήσαμε επομένως κι αυτή την φορά να ερευνήσουμε και να μάθουμε πληρέστερα για το πώς επιτέλους διαμορφώθηκε έτσι αυτό το χρέος προς ΕΥΔΑΠ ( για το οποίο και εκπλαγήκαμε λόγω κυρίως της μακροβιότητάς του!!). Αφού κατά τους υπολογισμούς μας και με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία  που έχουμε στην διάθεσή μας, τα σενάρια δεν μπορούσαν να περιοριστούν  μόνο σε ένα , αλλά υπήρχε σοβαρή πιθανότητα  για περισσότερα.  Επιληφθήκαμε λοιπόν αμέσως ερευνητικά, ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε έγκυρα και θεωρούμε υποχρέωσή μας να ξέρετε κι εσείς (όσοι τουλάχιστον θέλετε να μαθαίνετε και να είστε ενεργοί και καλώς ενημερωμένοι δημότες και όχι απλώς «οπαδοί»).

Απ` τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε, προκύπτει ότι το ΧΡΕΟΣ για ΥΔΡΕΥΣΗ και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ είναι 406 ευρώ και τα  201ευρώ είναι οι προσαυξήσεις απ την μακρόχρονη αμέλεια εξόφλησης των λογαριασμών ( σύνολο δηλαδή  σημερινό, 607 ευρώ ). Οι  λογαριασμοί που προφανώς έρχονταν στον Δήμο ανελλιπώς και κανονικότατα όλα αυτά τα χρόνια, όπως λογικά πλέον προκύπτει κατέληγαν να γεμίζουν απλώς τα συρτάρια κάποιων  γραφείων, δίχως κανείς να ρίχνει δεύτερη ματιά σ` αυτούς, ή να νοιάζεται κατ` ελάχιστο γι` αυτές τις εκκρεμότητες!!! Έτσι το χρέος θέριευε, οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης πληρωμής το διόγκωναν ( και ανέρχονται πλέον στο 50% της βασικής οφειλής!!! ), ώσπου το 2012 η ΕΥΔΑΠ αναγκαστικά ΔΙΕΚΟΨΕ την υδροδότηση στο ακίνητο.  Και ασφαλώς συνέχισε βέβαια να στέλνει στον Δήμο μας τις απαιτήσεις της (25ετιας τουλάχιστον , αλλά και με ειδικά ειδοποιητήρια τα τελευταία 11-12 χρόνια ) που κανένας βέβαια αιρετός μας , ή επιτροπή ή υπηρεσία, ΔΕΝ  λάμβανε καθόλου υπόψη του!!!  Εμείς  τι άλλο να πούμε τώρα…. 

Βγάλτε εσείς μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

Ο αείμνηστος ΠΑΛΑΣΑΝΤΖΑΣ έφυγε απ` αυτή την ζωή το 1994, δηλαδή πριν 30 χρόνια. Σύμφωνα με εντολή του, για τις όποιες εκκρεμότητες των περιουσιακών του και την εκτέλεση της Διαθήκης του, είχαν οριστεί 2 συμπολίτες μας( συγγενικά του πρόσωπα ) ως προσωρινοί διαχειριστές τού κληροδοτήματος μέχρι την οριστική του παράδοση στον τότε Δήμο Αμφίκλειας  προς υλοποίηση του σκοπού που όριζε. Πράξη που οριστικοποιήθηκε το 2002 για το σύνολο της περιουσίας που μάς κληροδότησε ο αείμνηστος. Και αφού βέβαια είχε εν τω μεταξύ μεσολαβήσει αρκετό διάστημα μέχρι της τελικής διαδικασίας αποδοχής και μεταβίβασης  στον τότε Δήμο, λόγω διαφόρων προβλημάτων που πρόεκυψαν και δεν είναι επί του παρόντος στις προθέσεις μας να αναφερθούμε. Αυτές τις πληροφορίες, τις παραθέτουμε γιατί έχουν τη σημασία τους, όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια.

Εξ όλων των παραπάνω, προκύπτει το εξής συμπέρασμα. Απ το 1994 που ‘απεδήμησε’ ο αείμνηστος  Πάνος Παλασάντζας, έως και το 2011 (γιατί αρχές τού 2012 έγινε η διακοπή νερού λόγω των μακροχρόνιων οφειλών όπως σάς είπαμε ), οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ έμεναν ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟΙ!!!  Έτσι δημιουργήθηκε λοιπόν το  χρέος (με τον υπολογιστικό τρόπο που σάς αναφέραμε στην αρχή τού σημειώματός μας) και με τις προσαυξήσεις βεβαίως έφτασε στα σημερινά του επίπεδα.  Επειδή όμως τα χρόνια αυτά απ το 1994 ως το 2012 (έτος διακοπής του νερού ) είναι 18 κι όχι 15 που λογικά υπολογίζουμε εμείς ότι  χρειάστηκαν για να ‘’χτιστεί’’ το καθαρό χρέος ύδρευσης και αποχέτευσης (χωρίς δηλαδή τόκους και προσαυξήσεις), οδηγούμαστε στο επιμέρους συμπέρασμα ότι ίσως τα πρώτα δύο-τρία  χρόνια μετά το 94`, οι τότε 2 διαχειριστές τού κληροδοτήματος να πλήρωναν πιθανόν κανονικα τους λογαριασμούς των ετών αυτών, αφού ίσως τους λάμβαναν οι ίδιοι με την ιδιότητα  τού Διαχειριστή και υπόχρεου. 

Εικασίες κάνουμε βέβαια….

Όπως και να είναι όμως, είτε τα χρόνια των ανεξόφλητων υποχρεώσεων ήταν 18 , είτε 15 ως το 2012. Και φυσικά ακολούθησαν και άλλα 12 χρόνια ως σήμερα, δηλ. 27-30 εν συνόλω (και ασφαλώς δεν ξέρουμε και πως ακριβώς ήταν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ πριν 25-30 χρόνια για να είμαστε σήμερα και απολύτως ακριβείς στις προσεγγίσεις μας χρονικά). Απορίας είναι άξιον και μέγα μυστήριο, πως γίνεται να παρέμεναν παρατημένοι και απλήρωτοι οι λογαριασμοί ελάχιστων μάλιστα ευρώ 6,7 ανά τρίμηνο, επί 30 περίπου χρόνια!!!  Ειλικρινά αδυνατούμε να δώσουμε λογική εξήγηση!!  

Υψώνουμε τας χείρας….

Φανταστείτε ότι στα 25-30 αυτά χρόνια, πέρασαν απ τον Δήμο έξη ΔΗΜΑΡΧΟΙ ( 6 γιατί υπήρξαν και διπλές θητείες ) και τα αντίστοιχα  ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ με τους ανάλογους αιρετούς. Όπως επίσης και (7) επτά ΠΡΟΕΔΡΟΙ της Τοπικής μας Κοινότητας (ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ), με τα αντίστοιχα  Κοινοτικά Συμβούλια. Δηλαδή συνολικά περίπου 180 άνθρωπο!!  Επί ημερών όλων αυτών των αιρετών, οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ έμεναν στα αζήτητα και δυστυχώς ανεξόφλητοι!! 

Το ακούτε για λογικό αυτό?? 

Το χρέος έτσι μεγάλωνε, ουδείς επιλαμβανόταν, ουδείς ενδιαφερόταν ή έδινε την παραμικρή σημασία.  Και προφανώς τώρα τελευταίως που «ταράξαμε» λίγο τα νερά με τα επαναλαμβανόμενα αποκαλυπτικά δημοσιεύματά μας που αφορούσαν στην κατάσταση που έχει περιέλθει πλέον το κληροδότημα, αφυπνιστήκαμε όλοι μας αρμόδιοι και αναρμόδιοι και αποφασίσαμε έστω κι έτσι,εστω και τώρα να αντιμετωπίσουμε ως σοβαροί πλέον και υπεύθυνοι Διαχειριστές τού κληροδοτήματος,  κάπως επαρκέστερα τα συσσωρευμένα προβλήματά του, τις ανάγκες και τις υποθέσεις του. 

Αυτά είναι τα λογικά μας συμπέρασμα για τα όσα συνέβαιναν δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια  (ειδικά τα 11-12 τελευταία κι ως τα σήμερα) με τις υποχρεώσεις τού κληροδοτήματος.  Που μάς κάνουν να απορούμε, να αγανακτούμε και να εκνευριζόμαστε. Νομίζουμε θα κρίνετε κι εσείς, πως με το δίκιο μας αισθανόμαστε έτσι. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ δηλ. Και θα σάς παρακαλούσαμε αγαπητοί συντοπίτες ευκαιρίας δοθείσης , εκτός από `μάς τους λιγοστούς ίσως, που συναισθανόμαστε μερικές φορές την ΠΡΟΚΛΗΣΗ να ρίχνουμε με ενδιαφέρον και προσοχή καμιά ματιά στα συμβαίνοντα στο ΔΗΜΟ μας, να κάνετε κι εσείς το ίδιο.  Έστω κάπου- κάπου.  Και γιά να ξέρετε έτσι τι γίνεται γύρω σας στα Δημοτικά και τα Τοπικά μας θέματα. Αλλά και για να δικαιολογείτε στους εαυτούς σας την μιά ή την άλλη κρίση που τυχών επιχειρείτε να κάνετε. Είτε σε `μάς που επισημαίνουμε κατά καιρούς κάποια πράγματα, είτε στους αυτοδιοικητικούς  μας που εκ της θέσεώς τους πράττουν ή δεν πράττουν σωστά.

Για να κρίνετε πρέπει να γνωρίζετε όμως. Και για να γνωρίζετε πρέπει να ενδιαφέρεστε σοβαρά και να διαβάζετε προσεκτικά. Κι όταν αυτό ΔΕΝ το κάνετε, τότε ας είσαστε τουλάχιστον επιφυλακτικότεροι στις κρίσεις και τους σχολιασμούς σας και για `μάς και για άλλους. Το να είσαστε απλά «οπαδοί», ή και επικριτικοί δίχως γνώση,  ΔΕΝ βοηθάει πουθενά , καθόλου και σε τίποτα. Ούτε την  Διοίκηση για να βελτιωθεί , ούτε τον τόπο γενικότερα για να πάει καλύτερα. Διαβάστε, ενδιαφερθείτε, ακούστε , κρίνετε και κυρίως συμμετέχετε. Παίρνοντας θέση στα ζητήματα κι όχι παραμένοντας άγνωμοι, ή και αδιάφοροι , αλλά ωστόσο εύκολα να γίνεστε κριτές ή επικριτές όχι από γνώση και αιτία, αλλά από «οπαδική» συμπεριφορά, που δεν πρέπει καμιά θέση και σχέση να έχει σε θεσμούς όπως η αυτοδιοίκηση.

Καλό  Σαββατοκύριακο σε όλους σας.   ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   11-10-2024

ΕΔΩ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΤΩΝ 607 ευρώ 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου