Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ....Υψηλή κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς....

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΠΑΡΑΠΟΝΑ και ΑΙΧΜΕΣ για ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, από ΕΛΑΤΕΙΑ και ΤΙΘΟΡΕΑ άμα τη εξαγγελία του νέου έργου για την ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ. Έχουν δίκιο οι φίλοι γείτονες?? Ας μιλήσουμε με επιχειρήματα και αλήθειες.

Γράφει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Με αιτία κι αφορμή ένα πράγματι μεγάλο και σημαντικό έργο για την Αμφίκλεια που μόλις προχθές σε ανακοίνωση τού Περιφερειάρχη διαβάσαμε ότι εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.....

Διατυπώθηκαν μερικοί προβληματισμοί και εκφράστηκαν κάποια παράπονα από μερικούς φίλους συνδημότες μας των Ενοτήτων Ελάτειας και Τιθορέας (όπως είδα σε σχόλια σχετικής ανάρτησης στο facebook ).

Διάβασα όλα τα σχόλια στην ανάρτηση που είχε προηγηθεί και το έκανα με προσοχή και κατανόηση. Γνώμη μου είναι πως πρέπει οι αγαπητοί γειτόνοι να ξανασκεφτούν τις κρίσεις και τις εκτιμήσεις τους. Δεν λέω γιατί είναι άδικες , άλλα αβασάνιστες νομίζω πως είναι! Και γιαυτό βρίσκω συνετό να ξαναεκτιμηθούν απ` τους ίδιους κι απ όσους άλλους έχουν πιθανόν τις ίδιες απόψεις.

Περιμέναμε ως τώρα μήπως και υπάρξουν κάποιες απαντήσεις αρμοδίως εκ Δήμου όπως και θα έπρεπε. Και αφού μέχρι ώρας δεν έτυχαν κι ούτε αξιώθηκαν απαντήσεως τα παράπονα και οι προβληματισμοί των συνδημοτών μας. Διαπιστωμένης πλέον της Δημοτικής αφωνίας θεωρήσαμε σκόπιμο να πούμε εμείς δυό λόγια στους συμπολίτες μας με την καλύτερη των προθέσεων.

Το έργο αυτό αγαπητοί φίλοι έχει τις ρίζες του στο απώτερο παρελθόν. Κι ώσπου να φτάσει στην ένταξη, μεσολάβησε μακρά περίοδος μελετών, σχεδίων, επανεκτιμήσεων, διορθώσεων κλπ.

Ταλαιπωρημένο μελετητικά το έργο αυτό θα έλεγα, χρόνια το παιδεύαμε κι όλο το γυροφέρναμε. Αν επιστρατεύσω την μνήμη μου θα γυρίσω στο μακρινό 1988-89.

Ο Ηλίας Γκρινιάτσος Δήμαρχος στον τότε Δήμο Αμφίκλειας. Σκέψεις, ιδέες, σχέδια από τότε πολλά για την κεντρική οδό του Δαδιού και την πλατεία του, όπως και για τους άλλους τριγύρω χώρους και για πολλά ακόμα. Διάθεση μεγάλη, ιδέες πολλές…. χρήματα όμως σχεδόν καθόλου!!

Και τι μπορείς να κάνεις χωρίς αυτά??

Καθότι ως γνωστόν «….άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων», όπως έλεγε (και αναφέρεται στον Α` Ολυνθιακό) ο σπουδαίος ρήτορας και αρχαίος πρόγονος Δημοσθένης. Μείνανε λοιπόν οι ιδέες στα μυαλά μας και οι σχεδιασμοί μαζί με τις ελπίδες, χωμένα στα συρτάρια! Από τότε όλο και μάς απασχολούσε το θέμα βέβαια, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο, ανάλογα με τις κατά καιρούς οικονομικές δυνατότητες για χρηματοδοτήσεις έργων.

Πολύ αργότερα, την περίοδο Δημάρχου Θ. Ντούρου, επανήλθε αποφασιστικότερα (το 2011) στο προσκήνιο η σκέψη για την αισθητική αναβάθμιση του κεντρικότερου σημείου του Δαδιού, με έμφαση παρεμβάσεων ανάπλασης της οδού Εθνικής Αντιστάσεως καθ` όλο το μήκος της, σε συνέχεια και της ανάλογης παρέμβασης στην επίσης κεντρική οδό Ευταξία που είχε ήδη προηγηθεί κατά μιά δεκαετία περίπου επί Δημάρχου Λ. Σκλαβούνου.

Πάρθηκαν πρωτοβουλίες, ξεκίνησαν κάποιοι σχεδιασμοί, εντεινόμενης όμως της οικονομικής κρίσεως την περίοδο εκείνη, λίγα μπορούσαν να γίνουν. Οι δυσκολίες γαρ πολλές, ο βηματισμός αυτονόητα αργός γιατί το μέλλον αόρατο και του πιθανού αυτού έργου εντελώς αβέβαιο!!

Πέρασαν από τότε τρείς Δήμαρχοι και χρειάστηκαν ακόμα 12-13 χρόνια προετοιμασίας και αναμονής εωσότου έρθει η προχθεσινή μέρα της ένταξης. Κι έτσι να έχει πλέον το έργο αυτό κάποια προοπτική υλοποίησης. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό έργο, σχετικώς μεγάλο, δαπανηρό, απαραίτητο θα έλεγα για το Δαδί και πολύ αναμενόμενο χρόνια. Σχετικά μ` αυτό όμως θα ασχοληθούμε σύντομα ειδικότερα .

Μπορεί στην εποχή μας βέβαια να είναι όλα αυτά πολύ ευκολότερα ( γιατί δεν ήταν πάντοτε έτσι, προηγήθηκαν πολύ στερημένα χρόνια). Και το ανέλπιστα άφθονο χρήμα που πέφτει τώρα μέχρι κι απ` τον ουρανό! λόγω πολύ συγκριμένων και συγκυριακών λόγων, να δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες υλοποίησης έργων ακόμα και μεγάλης κλίμακας. Αλλά προφανώς όχι όλων. Μπορεί να καλλιεργούνται έτσι ελπίδες πολλές και προσδοκίες μεγάλες, παραφουσκώνοντας ίσως τα μυαλά όλων μας για βεβαιότητες ή σοβαρές πιθανότητες μετουσίωσης κάθε ιδέας σε έργο!

Αλλά ασφαλώς δεν είναι έτσι!

Οι χρηματοδοτήσεις ακολουθώντας έτσι κι αλλιώς κάποιους κανόνες (για όσο χρόνο ακόμα τα χρήματα θα έρχονται ουρανοκατέβατα και θα ξοδεύονται δυστυχώς σπάταλα κι ασύστολα με κρατική πρωτίστως ευθύνη, σε έργα τυχαία κι αντιπαραγωγικά δίχως ένταξη σε έναν συνολικότερο κεντρικό προγραμματισμό με συγκεκριμένες στοχεύσεις ), αφορούν συνήθως έργα πλήρως ώριμα από πλευράς μελετών για ένταξη και υλοποίηση, όπως για παράδειγμα ήταν αυτό της Αμφίκλειας.

Χρειάστηκε όπως είπαμε μακρά περίοδος προετοιμασίας, σχεδιασμού και ωρίμανσης ώσπου να φτάσει η προχθεσινή καλή ώρα της ένταξης.

Μην παραπονιέστε λοιπόν αγαπητοί γειτόνοι και φίλοι συνδημότες. Ότι είναι επαρκώς ώριμο παίρνει την σειρά του κάποτε για υλοποίηση ( όπως και με κάποια δικά σας έργα έτσι ακριβώς έχει συμβεί ). Δεν θα αναφερθώ τώρα σε ένα προς ένα, αλλά νομίζω πως τα έργα για τον τόπο σας, όλοι λίγο-πολύ τα γνωρίζετε. Και αυτά που γίνονται και τα αναμενόμενα και όσα μελετούνται και σχεδιάζονται. Ούτε πιστεύω πως αδικείστε (όπως κάποιοι λέτε, ή αφήνετε να εννοηθεί αγαπητοί φίλοι). Ούτε την πρόθεση διακρίνω να έχει κανείς για να σάς αδικήσει. Σας το επισημαίνω αυτό με απόλυτη βεβαιότητα και με την αντικειμενικότητα που πάντα και αποδεδειγμένα προσπαθώ προσωπικά να τοποθετούμαι στα κοινά μας ζητήματα.

Δεν έχω κανέναν λόγο να υπερασπίζομαι ή να απαλλάσσω την Δημοτική μας Αρχή από τυχών ευθύνες και παραλείψεις της. Έχω ελεγκτική στάση απέναντί της και κριτική διάθεση ( όπως θεωρώ ότι πρέπει να έχω άλλωστε ) για όσα, όποια κι όταν νομίζω πως πρέπει να σταθώ δικαιολογημένα κριτικά απέναντί της. Και υποθέτω πως αυτό το ξέρετε γιατί γίνεται Δημόσια και επανειλημμένα. Δεν σκέπτομαι και δεν τοποθετούμαι ως Δαδιώτης αλλά ως Δημότης του κοινού μας ‘σπιτιού’. Ωστόσο για τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και τα παράπονά σας, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκαν στα σχόλια, έχω την γνώμη πως υπερβάλλετε κι άνευ λόγου βέβαια.. Στέκομαι επομένως κριτικά απέναντι και εδώ και τοποθετούμε θεωρώ αντικειμενικά και με βάση πραγματικά στοιχεία κι όχι εντυπώσεις ή εικασίες. Άλλωστε τα έργα συναποφασίζονται και με τους δικούς σας εκπροσώπους, που ήσαν πάντοτε θετικοί όπως και στο συγκεκριμένο έργο.

Μιά επισήμανση επιτρέψτε μου μόνο, που την θεωρώ αναγκαία και χρήσιμη. Διάβασα με προσοχή όπως σας είπα όλα τα σχόλια και τα παράπονα που διατυπώθηκαν. Οι απόψεις όλων απολύτως σεβαστές. Αλίμονο. Η αλήθεια τους μόνο -θα έλεγα- πως ελέγχεται! Παρά ταύτα επικεντρώνομαι στο ότι πουθενά κι από κανέναν σχολιαστή ΔΕΝ είδα έστω μιά συγκεκριμένη πρόταση!

Ούτε μία αναφορά σε έργο ή για έργο, αναγκαίο και πολύτιμο για τον τόπο σας που πιθανόν θα έπρεπε κατά την γνώμη σας να είχε προταχτεί έναντι άλλων, όπως ίσως και του συγκεκριμένου της Αμφίκλειας.

Η κριτική τού τύπου: «γιατί εκεί κι όχι εδώ» και «γιατί σ` αυτούς κι όχι σε `μάς» γενικώς κι αορίστως, ΔΕΝ έχει δημιουργική λογική αλλά είναι απλώς ένα απροσδιόριστης και ελεγχόμενης αξιοπιστίας παράπονο άνευ εμφανούς βασίμου λόγου. Του λείπει η σαφής και σοβαρή αιτιολογία και το ικανό εκείνο επιχείρημα που να το δικαιολογεί. Νομίζω πως το αντιλαμβάνεστε αυτό.

Γνώμη μου λοιπόν είναι και επιτρέψτε μου να την πω, να επικεντρωθείτε στα βασικά προβλήματα και στις πραγματικές ανάγκες σας. Ιεραρχήστε τες, εντάξτε τες σε συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα, προτείντε κυρίως έργα που θεωρείτε εντελώς απαραίτητα για τα χωριά σας και ζητήστε την υλοποίησή τους με επιχειρήματα σοβαρά και πειστικά. Κανένας δεν θα σας τα αρνηθεί νομίζω, αν είναι στα πλαίσια της λογικής οι επιλογές κι οι απατήσεις σας κι ούτε και θα μπορεί άλλωστε, μπροστά στη δύναμη των επιχειρημάτων σας για την αναγκαιότητά τους. Δεν φταίνε οι «διακρίσεις» που ίσως κάποιοι νομίζουν, αλλά συγγνώμη αλλού εγώ βλέπω το πρόβλημα. Απόψεις περί υπόπτων μεθοδεύσεων, αδικιών και διακρίσεων(αβάσιμες καθ` όλα βέβαια), εκτιμώ πως σας αδικούν. Είμαι βέβαιος πως μπορείτε και καλυτέρα και αποτελεσματικότερα.

Πάντως όσο λέγονται, ακούγονται και διακινούνται τέτοιες αδικαιολόγητες απόψεις για υποθετικές διακρίσεις μεταξύ των Δ. Ενοτήτων και των τοπικών κοινωνιών μας, σε σχέση με την κατανομή και τον τρόπο κατανομής των πόρων και προτεραιοποίησης έργων. Και με ενορχηστρωτή αυτής της μεθόδευσης, δήθεν την Δημοτική Αρχή -όπως αφήνεται να εννοηθεί- ενώ είναι βέβαιο ότι ΔΕΝ συμβαίνει αυτό (σας ξαναθυμίζω πως από κοινού με τους τοπικούς εκπροσώπους σας παίρνονται οι αποφάσεις για τα έργα και δεν συνάντησα διαφορετική άποψη πουθενά ). Τόσο θα συνεχίζουμε να κινούμαστε φυγόκεντρα δίχως να μπορούμε να οικοδομήσουμε τις απαραίτητες γέφυρες και να ενισχύσουμε αποφασιστικά τους αδύναμους δυστυχώς ως τώρα δεσμούς μας, που θα οδηγούσαν σε μιά πανδημοτική κατά το δυνατόν κοινή αντίληψη και οπτική για όσα μάς αφορούν και μάς απασχολούν. Η εμμονή μας σε καχυποψίες και ‘’θεωρίες’’ περί διακρίσεων, μόνο προβλήματα θα δημιουργεί, περεταίρω δυσκολίες και τίποτα καλό δεν προοιωνίζει. Και γιαυτό είναι ανάγκη να κατανοηθεί απ` όλους μας ότι πρέπει να αποβληθεί απ τις συνήθειες μας το συντομότερο. Αλλιώς θα διευρύνει διαρκώς την απόσταση μεταξύ μας αντί να την σμικρύνει, μήπως και κάποτε γεφυρωνόταν όπως και θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί.

Δυό λόγια θα ήθελα ακόμα να προσθέσω γι` αυτό καθαυτό το έργο της Αμφίκλειας, που τόσο «ενόχλησε» ίσως μερικούς από σας αγαπητοί γειτόνοι.

Βάζω όμως τελεία εδώ (χωρίς παύλα ) και θα συνεχίσω αύριο με κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις και πληροφορίες για το έργο, που θεωρώ ότι θα σας ενδιαφέρουν. Ες αύριο λοιπόν για να μην σας κουράσω περισσότερο σήμερα και μού τα ψάλετε μερικοί και πάλι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 24/7/2024

ΥΓ : Πολύ θα ήθελα να δω να γράφετε στα σχόλια την άποψη σας για την αφορμή τού σημερινού μας σημειώματος και την ουσία των όσων αναφέραμε και τον λόγο που ασχοληθήκαμε.

 

1 σχόλιο:

  1. Η αναγκαιότητα των έργων σήμερα δεν προσδιορίζεται από την… παλαιότητα των σκέψεων, ιδεών, η σχεδίων αλλά από τις άμεσες ανάγκες της εποχής. Ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας είναι ενιαίος Δήμος. Στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία επιβάλλει την ισόρροπη κατανομή πόρων και ΩΦΕΛΙΜΩΝ έργων.
    Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι η Αμφίκλεια προωθεί "ό,τι την συμφέρει" και «πετά ψίχουλα» στις άλλες ΔΕ. Και όχι μόνο αυτό, η Δημαρχία, αντί να συζητήσει με τις τοπικές κοινότητες για τα αναγκαία έργα και τις προτεραιότητές τους, προωθεί έργα που άλλες ΔΕ μπορεί να μην έχουν ανάγκη.
    Η Ελάτεια, για παράδειγμα, δεν έχει ανάγκη από «αναμόρφωση» της κεντρικής/κάτω πλατείας. Για ποιο λόγο θα την «ανασκάψουν»; Αν έχουμε χορτάσει από κάτι, είναι από εργολαβίες που σκάβουν πότε εδώ, πότε εκεί, και μάλιστα χωρίς καμία εποπτεία από τη Δημαρχία (δεν είναι υποχρεωμένη η Δημαρχία να έχει έλεγχο για το τι κάνει ο κάθε ιδιώτης εργολάβος και το συνεργείο του;). Η σκέψη όλων (βάσιμα ή μη) πάει στο «α, μάλλον θα έχει κι άλλες υποχρεώσεις να εξοφλήσει η Δημαρχία». Δύσκολα θα μας πείσετε πως η πολιτική του Δήμου δεν είναι Αμφικλειο-κεντρική.
    Και επί τη ευκαιρία, ξέρετε πόσων ετών πρόβλημα, και μάλιστα επικίνδυνης φύσης για ζωές και περιουσίες ανθρώπων, είναι ο δρόμος Ελάτειας-Λευκοχωρίου, απ’ όπου διέρχονται εκατοντάδες οχήματα κάθε είδους καθημερινά, με τις επικίνδυνες σούδες εκατέρωθεν, την υποχώρηση του οδοστρώματος και την μη τοποθέτηση προστατευτικών στα πλευρά του; Ούτε καν διαγράμμιση δεν έχει! Έχει την «ατυχία» να μην βρίσκεται στα όρια της ΔΕ Αμφίκλειας, βλέπετε, αλλιώς… μπορεί να είχε μετατραπεί και σε εθνική οδό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή