Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ....Υψηλή κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς....

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΜΕΡΟΣ Β`: ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ 24/7/2024 ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ με Θέμα : «ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΝΑ και ΑΙΧΜΕΣ για ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ από ΕΛΑΤΕΙΑ και ΤΙΘΟΡΕΑ. Έχουν δίκιο οι φίλοι γείτονες?? Ας μιλήσουμε κι αυτή την φορά με επιχειρήματα και αλήθειες».


 Λάβετε παρακαλώ σοβαρά υπόψη σας αγαπητοί φίλοι της Τιθορέας και της Ελάτειας  που κάποιοι από `σάς εκφράσατε τους προβληματισμούς και τα «παράπονα» σας ..... για πιθανές αδικίες και διακρίσεις στον τομέα ένταξης και εκτέλεσης  έργων ανά Ενότητα και Κοινότητα (και σχετικά με την άποψη σας αυτή , θεωρούμε πως τοποθετηθήκαμε μάλλον πειστικά κατ αρχάς στο προχθεσινό μας σημείωμα, σήμερα συνεχίζουμε…),

ότι το συγκεκριμένο έργο της ανάπλασης  κυρίως του κεντρικού δρόμου της Εθνικής Αντιστάσεως αλλά και ευρύτερα του κέντρου της Αμφίκλειας , εντάχθηκε μεν,  αλλά αν προσέξατε καλά 

(που επιτρέψτε μου να πω πως μάλλον δεν προσέξατε ) η ένταξη έγινε στο ΠΠΑ  (Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης). Που αντλεί και χρηματοδοτεί έργα μόνο από Εθνικούς πόρους!!  

Με ότι αυτό σημαίνει βέβαια για τους παροικούντες και γνωρίζοντες. Αφού τέτοιοι οικονομικοί πόροι δύσκολα βρίσκονται κι αν ακόμη υπάρξουν, συνήθως υπολείπονται.  Γιαυτό και η υλοποίηση τού συγκεκριμένου, ούτε  αυτονόητη είναι κι ούτε διασφαλισμένη θεωρείται, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Η δε εμπειρία δείχνει πως θα καθυστερήσει ίσως αρκετά, μπορεί και πολύ, γιατί τα Περιφερειακά προγράμματα, αν δείτε τι ρυθμούς πληρωμών για τα έργα τους παρουσιάζουν, θα καταλάβετε  γιατί στεκόμαστε  τόσο επιφυλακτικά ως προς την υλοποίηση και την χρονική διάρκειά της.

Σας αναφέρω για να έχετε μιά πρώτη μικρή ιδέα μόνο, ότι τα έργα που είναι ενταγμένα ( κάποια μάλιστα απ` το 2007!! απίστευτο?? ), στο  ήδη βαρυφορτωμένο ΠΠΑ,  είναι περίπου της τάξεως των 110 εκατομμυρίων (και οι εντάξεις εν τω μεταξύ διαρκώς αυγαταίνουν για τους γνωστούς λόγους εντυπώσεων και δημιουργίας κλίματος «προσδοκιών»).

Ενώ οι πραγματικές  πληρωμές που γίνονται κατ` έτος  (για την πρόοδο κάποιων εξ αυτών των έργων ) είναι περί τα (6)έξη εκατομμύρια μόνο!!  Δηλαδή οι πληρωμές αντιστοιχούν στο πολύ χαμηλό 5-6% του συνολικού  κόστους  των ως τώρα ενταγμένων!!!! 

Οπότε  εύκολα θεωρώ πως μπορεί και ο πλέον αδαής, να συμπεράνει τον πιθανό ρυθμό υλοποίησης και τον απαιτούμενο  χρόνο αποπεράτωσης  ενός έργου, παραδείγματος  χάριν σαν τού δαπανηρού δικού μας!! 

Μακάρι σ` αυτό το συγκεκριμένο έργο να γίνει διαφορετικά, αν και δυσκολεύομαι να αισιοδοξώ έχοντας υπόψη μου τα παραπάνω.

Τι φοβάμαι ?? Να γίνει διαγωνισμός αργά –γρήγορα , να προκύψει ανάδοχος , να ξεκινήσει το σκάψιμο , το φτυάρισμα και το ξήλωμα. Και μετά λόγω έλλειψης χρημάτων να αρχίσουν οι καθυστερήσεις, οι αναθεωρήσεις, οι διακοπές εργασιών, οι παρατάσεις κλπ. 

Με σκαμμένη και παρατημένη βέβαια όλη την περιοχή παρεμβάσεων με ότι αυτό συνεπάγεται. Για κάντε το παρακαλώ εικόνα!! Να ξέρουμε και να θυμόμαστε όλοι, πως έργα δίχως διαθέσιμα χρήματα ΔΕΝ κατασκευάζει κανείς εργολάβος… Και επειδή θα είναι θλιβερό αν έτσι συμβεί, οφείλω να σημειώσω τον προβληματισμό μου κι αυτό έκανα, γιατί σοβαρά υποψιάζομαι  ότι μπορεί να μας συμβεί.  Ούτε το πρώτο παρόμοιο έργο θα είναι με πολύ πιθανή μιά τέτοια εξέλιξη, ούτε το τελευταίο. 

Θα ήμασταν μάλλον αφελείς αν ενδεχομένως κάποιοι πιστεύουμε ότι για απροσδιόριστους λόγους θα δοθεί ίσως προτεραιότητα στο συγκεκριμένο δικό μας έργο, με ήδη τόσες συσσωρευμένες απαιτήσεις, ανοίγματα και εκκρεμότητες στο Π.Πρόγραμμα για πολλά και σημαντικότερα έργα, που άλλα μεν εξελίσσονται , άλλα σέρνονται και χρονίζουν, άλλα  βάλτωσαν και άλλα περιμένουν με προτεραιότητα. 

 Ένα άλλο σχετικό παράδειγμα για να αντιληφτείτε καλύτερα τις προοπτικές και τις πραγματικές δυσκολίες ομαλής χρηματοδότησης στην  φάση εκτέλεσης, είναι το μικρής συγκριτικά δαπάνης έργο (150-160.000 ευρώ) που αφορά μικρή επέκταση  και αναγκαίες ενισχύσεις και αποκαταστάσεις της περίφραξης του «Μοναστηριού του Δαδιού». Που εδώ και καμιά εξαετία μπαινοβγαίνει στο πρόγραμμα ( γιατί κάποιες φορές απεντάσσεται κιόλας! ) και ποτέ όμως δεν υλοποιείται, ωστόσο παραμένουν ζωντανές οι ανέξοδες υποσχέσεις μελλοντικής χρηματοδότησής του!!   

Δεν συγκρίνω τις δύο περιπτώσεις βέβαια, είναι άλλης κλίμακας έργα, αλλά απλά αναφέρω με παραδείγματα τις υπαρκτές δυσκολίες εκτέλεσης των έργων λόγω οικονομικής στενότητας  γενικώς των προγραμμάτων ΠΠΑ. Που επιδεινώνεται κιόλας από ανεξέλεγκτη ένταξη σ` αυτά, μεγάλου αριθμού νέων έργων ( λόγω της γνωστής τακτικής ) με συνέπεια την αδυναμία επαρκούς χρηματοδότησής τους  στη συνέχεια.  Εντάσσονται έργα πολλές φορές στο ΠΠΑ χάριν εντυπωσιασμού και πολιτικών πιέσεων, με απροσδιόριστο  ορίζοντα υλοποίησης και πολύ περισσότερο αποπεράτωσης!  Οπότε η πρόοδός τους είναι μάλλον απρόβλεπτη καθόσον υποχρηματοδοτούνται  ακολουθώντας  εντελώς δικούς τους αργόσυρτους  ρυθμούς υλοποίησης. 

Θα ήμουν  ασφαλώς πιό αισιόδοξος, αν η ένταξη αφορούσε σε άλλο πρόγραμμα με εξασφαλισμένους σε μεγάλο ποσοστό Ευρωπαϊκούς πόρους, ή και στο πράσινο ταμείο πχ, που συνήθως χρηματοδοτεί τα έργα του με μεγαλύτερη συνέπεια.  Όμως δεν είναι σ` αυτά.  Όποτε ίδωμεν…

 

Χρειάζεται επομένως κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυξημένη προσοχή και περίσκεψη. 

Να μην ανοίξουμε μεγάλο μέτωπο εργασιών και κρατάμε έτσι από απρονοησία για μακρύ χρόνο μεγάλες πληγές στους χώρους εφαρμογής των αναπλάσεων, που δύσκολα, κοστοβόρα βεβαίως και με μεγάλες καθυστερήσεις  θα διορθώνονται στην συνέχεια. 

Μικρό και ελεγχόμενο πρέπει να είναι το ‘’μέτωπο’’ των επεμβάσεων, για να μειωθούν οι πιθανές επιπτώσεις που προαναφέραμε

Είναι βέβαιο και πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο μελλοντικός εργολάβος όποιος κι αν είναι, θα «κάνει τα δικά του» και κατά τα συμφέροντά του…..γιατί  ξέρει καλά πως η αγανάκτηση (απ το ’βήμα σημειωτόν’ στην εξέλιξη του έργου στο κέντρο μάλιστα του οικισμού) είναι ο καλύτερος σύμμαχός του και τον ευνοεί! 

Πολλές πλατείες, κάποιοι δρόμοι κλπ στο Νομό μας, έχουν μείνει για χρόνια σκαμμένα και περιμένουν…. 

Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν απ` όσα είπαμε, πολλά μεν έργα εντάσσονται , λιγότερα  προχωρούν, πολύ λίγα ολοκληρώνονται  κι ακόμα λιγότερα στην ώρα τους!! Κρατάμε πάντοτε επιφυλάξεις και μικρό καλάθι ειδικά για χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΠΑ!  

Το λέω και για `σάς αγαπητοί φίλοι της Ελάτειας και της Τιθορέας που είχατε τα παραπονάκια σας. Το επισημαίνω και για `μάς τους Δαδιώτες που και υποψιασμένοι χρειάζεται να είμαστε και να προσέξουμε πρέπει.

 Κλείνοντας δηλώνω πως πρόθεσή μου, όπως ελπίζω να διακρίνατε κιόλας , δεν ήταν να αντιδικήσω με κανέναν. Γείτονα συνδημότη ή Δαδιώτη. Αντικειμενικά κι μ` την λίγη γνώση που διέθετα τοποθετήθηκα για όσα διάβασα στα προχθεσινά σχόλια και διέγνωσα ως «παράπονα» των φίλων από Τιθορέα και Ελάτεια. Και αφού αρμοδίως εξηγήσεις και διευκρινήσεις δεν υπήρξαν, θέλησα να μην τα αφήσω ασχολίαστα. Γιατί ούτε υποτιμώ τις απόψεις τού οποιουδήποτε, ούτε τις απορρίπτω εκ προοιμίου. Τις σέβομαι όλες και τις προσέχω. 

Και επειδή θεωρώ ότι μένοντας αναπάντητα τα ερωτήματα και αδιευκρίνιστες οι απορίες, δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις. Κι αυτές  ριζοβολούν και θεριεύουν αναπαραγόμενες , δηλητηριάζοντας  περεταίρω την ήδη όχι καλή χημεία μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων και των κοινοτήτων μας, επέλεξα να πω την άποψή μου. Δυστυχώς δεν βρέθηκε ως τώρα κανείς ικανός «αλχημιστής» ανάμεσα μας, για να μάς ρύθμιση «χημικά» και να βελτιώσει αυτή την όχι και τόσο καλή σχέση και κατάσταση ανάμεσά μας. 

Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτυχία μας!

Ελπίζω να θεωρηθούν οι απόψεις μου συναινετικές και να αξιολογηθούν ως χρήσιμες. Οι κρίσεις μου ως αντικειμενικές κι ανυστερόβουλες. Οι δε προτάσεις μου ως προνοητικά ωφέλιμες.

Με διευκρινιστική μόνο πρόθεση και διάθεση.   

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  26/7/2024


1 σχόλιο:

  1. Αυτό ισοδυναμεί με... δούλεμα, «με διευκρινιστική μόνο πρόθεση και διάθεση», βέβαια, αλλά δούλεμα του τύπου «μην κάνετε έτσι βρε κουτά, στο ΠΠΑ το βάλαμε, που δεν έχει πόρους, άρα δεν θα γίνει ποτέ!».
    Το βάλατε έτσι για να φαίνεται… «βαλμένο»!
    Δηλ., δουλεύετε και τους Δαδιώτες και όλους τους υπόλοιπους!
    Να το θυμόμαστε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή