Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

“Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανιδιοτελή προσφορά”!

Ο Γιάννης Μανανάς μιλά για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και την υποψηφιότητά του....

“Η αξιοπιστία είναι αυτό που χαρακτηρίζει την παράταξή μας”, υπογραμμίζει ο Γιάννης Μανανάς σε συνέντευξή του με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του επόμενου μήνα.

 Ο πολιτικός αρμόδιος για τη Δ.Ε. Γραβιάς από πλευράς δημοτικής Αρχής, που θέτει στην κρίση των συνδημοτών του τα πεπραγμένα και τη δράση του κατά την τετραετή δημοτική θητεία διεκδικώντας την επανεκλογή του, προχωρά σε ευσύνοπτο απολογισμό της, αναφέρεται στο επίδικο των δημοτικών εκλογών για την περιοχή και και μιλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κεντρικό διακύβευμα για το Δήμο Δελφών σε αυτές τις εκλογές; 

Στην τετραετή θητεία που διανύσαμε, χωρίς αμφιβολία, αντιμετωπίσαμε ως δημοτική αρχή τις περισσότερες αντιξοότητες και δυσκολίες από κάθε άλλη προηγούμενη. Παρόλες όμως τις συνθήκες που κληθήκαμε να προσπελάσουμε, όπως η υποστελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και η υποχρηματοδότηση των Ο.Τ.Α., σταθήκαμε στο ύψος που επιτάσσουν οι περιστάσεις και πορευτήκαμε με γνώμονα το καλό και συμφέρον του δημότη. Η ανταπόκριση αυτή, έχει όνομα και λέγεται αξιοπιστία. 

Γιατί θεωρείτε ότι η παράταξή σας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτό το διακύβευμα; 

Όπως προείπα, η αξιοπιστία είναι αυτό που χαρακτηρίζει την παράταξή μας. Δώσαμε τις εξετάσεις μας και πετύχαμε. Για την ακρίβεια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που έχει ζήσει ο Δήμος Δελφών. Με γνώμονα λοιπόν το πρόσφατο παρελθόν πορευόμαστε με στόχευση μία ακόμη ουσιαστική και πετυχημένη θητεία.

Διατελέσατε κατά την δημοτική θητεία που εκπνέει Αντιδήμαρχος και Εντεταλμένος Σύμβουλος στη Δ.Ε. Γραβιάς. Κατ αρχάς, θα ήθελα να σταθούμε στα κυριότερα σημεία του έργου που έχει να παρουσιάσει την απερχόμενη δημοτική περίοδο η δημοτική Αρχή στην περιοχή της χωρικής ευθύνης σας

Θα ξεκινήσω υπενθυμίζοντας ότι ένας μεγάλος στόχος μας, ήταν να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας του πολίτη σε όλο το μήκος της περιφέρειας του Δήμου μας. Δυστυχώς, όταν αναλάβαμε δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις ώστε η κάθε Δημοτική Ενότητα να αυτονομηθεί σε σοβαρά ζητήματα όπως η καθαριότητα, η ύπαρξη εργαλείων ή συμβάσεων με χειριστές μηχανημάτων έργου. Σχεδόν από το μηδέν και πάντα σε συνεργασία τόσο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και με τους συνεργάτες του Δημάρχου, καταφέραμε να έρθουμε σε σημείο τέτοιο ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Γραβιάς. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής δεν ένιωσαν το αίσθημα του κατώτερου πολίτη. Ολοκληρώνοντας την συγκεκριμένη τοποθέτησή μου, θα ήθελα να τονίσω και να συμπεριλάβω πέραν των σημαντικών παρεμβάσεων σε θέματα οδοποιίας που μέχρι τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 100.000,00 € αλλά και την συντήρηση / αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και αθλητικών χώρων.

Κάνοντας την αυτοκριτική σας, έχετε εντοπίσει κάτι στο οποίο δεν δώσατε το βάρος που πραγματικά του αναλογούσε;

Οι ανάγκες όλων των κοινοτήτων, ιδιαίτερα των ορεινών, είναι πολλές και συνεχόμενες. Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι δημοτικές αρχές και το θεωρώ κορυφαίο για την αυτοδιοίκηση είναι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους, το δαιδαλώδες από νομικής πλευράς σύστημα, αλλά και η μη λήψη ρηξικέλευθων πολιτικών αποφάσεων μας έχουν φέρει σε θέση κυματοθραύστη λόγω των προαναφερόμενων προβλημάτων. Αν και ο νέος νόμος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που πρόσφατα ψηφίστηκε, αποτελεί μια καλή αρχή, ουδέποτε στηρίχθηκε η εφαρμογή του. Όπως πολύ σωστά έχει τοποθετηθεί και η Κ.Ε.Δ.Ε., οι δήμοι έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Υποχρέωσή τους είναι να στήσουν δομές σωστής διαχείρισης, αλλά δικαίωμά τους είναι να χρηματοδοτηθούν για αυτό. Η χρηματοδότηση μέχρι πριν λίγα χρόνια έφτανε το  ποσό των 670.000,00 € το έτος και για τους 332 δήμους σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια, ακόμη και αυτά δε δίνονται. Το παράλογο είναι ότι εγκαλούμαστε καθημερινά να απολογηθούμε για ένα κράτος που ζητά αλλά δεν δίνει.

Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, παρά το γεγονός ότι μερικά σημεία χρίζουν αναθεώρησης. Βασική προϋπόθεση για τη σωστή και σύννομη διαχείριση αποτελεί η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, μέσων και προσωπικού, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την ευθύνη, αλλά και να διαφυλαχθούν οι αιρετές διοικήσεις από αστικές και ποινικές ευθύνες, εφόσον φυσικά κάνουν όσα οφείλουν. 

Θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα υπάρξει λύση σε αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί και την δική μου ενότητα.

Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί το αναπτυξιακό βάρος στην περιοχή; Με ποιο τρόπο και με ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι στην επόμενη πενταετία, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη δημοτική οδοποιία καθώς θεωρώ ότι είναι πρωτεύον κομμάτι υποδομής για κάθε περιοχή. Γενικά, έχουμε διαπιστώσει ότι για οδικά έργα υπάρχει έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Από πλευράς μου, αρχικά θα υπάρξει πρόταση να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταλλευτικών μισθωμάτων για τον ανωτέρω σκοπό ειδικά για τις κοινότητες οι οποίες πλήττονται από την εξόρυξη και εν συνεχεία πρόταση να διατεθεί επίσης το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) των «Μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων» με σαφή προτεραιότητα τις ορεινές κοινότητες.

Διατελέσατε, επίσης, καθ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου επικεφαλής της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα ήθελα τον απολογισμό σας στην Επιτροπή, καθώς και να μας πείτε τα βασικά σημεία προτεραιότητας για την επόμενη θητεία.

Οι σχολικές μας υποδομές ήταν και θα συνεχίσουν να είναι προτεραιότητά μας. Διανύσαμε μία τετραετία με σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι προβήκαμε σε μονώσεις κτιρίων, δημιουργία ραμπών A.ME.A. & W.C. A.ME.A., πυρασφάλεια σχολικών μονάδων, αντικατάσταση κουφωμάτων, μελέτη αναβάθμισης εγκαταστάσεων, προμήθεια τοποθέτηση και συντήρηση αλεξικέραυνων, προμήθεια και τοποθέτηση οικίσκων, διαμόρφωση αύλειων χώρων και τα ανωτέρω είναι μόνο ένα μέρος των πεπραγμένων μας. 

Εντάξαμε σχολικά συγκροτήματα σε προγράμματα όπως το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» βρίσκοντας λύση στις κοστοβόρες ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί, εκμεταλλευόμενοι στο ακέραιο κάθε δυνατή χρηματοδότηση. Στόχος μας είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός των σχολικών μας μονάδων.

Όλοι οι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές δηλώνουν «ανεξάρτητοι». Είναι ένας ακόμα μύθος ή αλήθεια; Θα ήθελα να μας απαντήσετε με βάση τη δική σας παράταξη

Θα είμαι σαφής. Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει την ανεξάρτητη ή εξαρτημένη θέση του. Όπως έχω τοποθετηθεί σε αντίστοιχο ερώτημα το 2020, άποψή μου είναι ότι η αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να έχει χρωματισμούς. Αυτό που θα πρέπει να έχει είναι ανθρώπους με όρεξη και αγάπη για τον τόπο τους και η προσφορά τους να είναι ανιδιοτελής. 

Επαναλαμβανόμενος στόχος, αλλά και υπόσχεση όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων κάθε βαθμίδας (και) σε αυτές τις εκλογές είναι “να επιστρέψουν οι νέοι στον τόπο τους”. Ωστόσο, μια μικρή περιοχή, όπως η Γραβιά -ή και γενικότερα η Φωκίδα- δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να παράσχει τις ευκαιρίες για επαγγελματική ή επιστημονική πορεία που ονειρεύονται πολλά ικανά και φιλόδοξα παιδιά. Δεν υπάρχει, επομένως, μια αντίφαση σε αυτό; Από την άλλη, πώς μπορούμε να πείσουμε νέους από την περιοχή που σταδιοδρομούν με ιδιαίτερη επιτυχία αλλού να προσθέσουν τη συμβολή τους, έστω και από μακριά, μέσα από τις επιστημονικές τους δεξιότητες στην προκοπή αυτού του τόπου;

Σίγουρα το “να επιστρέψουν οι νέοι στον τόπο τους” είναι η φράση που ακούγεται κατά κόρον σε προεκλογικές περιόδους. Η σκληρή αλήθεια όμως, είναι ότι αυτό δύσκολα πραγματώνεται. Για να συμβεί, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει το λεγόμενο «ασφαλές περιβάλλον» είτε για να επενδύσει ένας νέος στον τόπο του είτε για να συνεχίσει την επιστημονική του πορεία. Εμείς ως σημερινοί ή αυριανοί αυτοδιοικητικοί έχουμε χρέος να παλέψουμε ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες για να είναι ο τόπος μας μια καλή επαγγελματική επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου